En av de store sakene i amerikanske medier den siste tiden, har vært deportasjonen av trebarnsfaren Kilmar Abrego Garcia fra Maryland i USA.
– Jeg er bekymret for ham. Ingen vet noe og vi hører forferdelige historier fra det fengselet han sitter i, sier advokat Simon Sandoval-Moshenberg til TV 2.

En rettskjennelse fra 2019 skulle beskytte Garcia mot deportasjon. Han er lovlig borger av USA og det er ingen bevis for at han har begått noen lovbrudd.
På toppen av dette hadde retten nettopp fastslått – igjen – at han ikke kan deporteres. Donald Trumps justisdepartement deporterte ham likevel, rett til et av verdens farligste fengsler.
Justisdepartementet kaller deportasjonen «en administrativ feil».
– Det som skjedde etter feilen, er det som virkelig er grusomt. Det er ikke en ondskapsfull misforståelse, men apatiens ondskap, sier Sandoval-Moshenberg.
Midt under Zoom-intervjuet med TV 2, får Garcias advokat en sjokkerende mail. Mer om det senere.
Krigslov
La oss gå tilbake til 14. mars og en pressekonferanse som USAs president Donald Trump holdt fra Justisdepartementets lokaler.
– Dere kommer til å bli veldig imponert, sa Trump.
Han forklarte at man gjennom å innføre en lite brukt lov fra 1798, som gir presidenten makt til å arrestere og deportere folk i krigstid, hadde arrestert flere hundre gjengkriminelle.
– Dette er tøffe folk og onde folk og vi får dem ut av landet vårt, sa Trump ifølge ABC News.

NBC News skriver at noen av dem var gjengmedlemmer, mens andre skal ha hatt lovlig opphold i USA og «tilsynelatende ble utvist på grunn av uvanlige tatoveringer».
Tre fly ble sendt til El Salvador.
Trump har inngått en avtale med president Nayib Bukele som innebærer at USA betaler seks millioner dollar mot at El Salvador fengsler folk USA ikke lenger vil ha.
Om bord i det siste av de tre flyene, satt trebarnsfaren Kilmar Abrego Garcia. Da flyet landet, ble han og de andre fangene sendt til CECOT.
Dette er et nytt høysikkerhetsfengsel som Bukele, som kaller seg «verdens kuleste diktator», har fått bygd. Der er det plass til 40.000 innsatte og 65–70 fanger i hver celle. Ingen av dem får ha kontakt med omverdenen.

Hjemme i Maryland sitter kona Jennifer Vasquez Sura med deres tre barn. Hun er fortvilet, forteller Sandoval-Moshenberg.
– Hun har hatt mange søvnløse netter, forteller advokaten.
Krystallklar dom
Sandoval-Moshenberg har på vegne av Garcias kone saksøkt Justisdepartement (DOJ) for deportasjonen.
Dommer Paula Xinis i distriktsretten i Maryland rettet skarp kritikk over 22 sider mot DOJs behandling av Kilmar Abrego Garcia.
«Som forsvarerne (DOJ, red.anm.) erkjenner, hadde de ingen juridisk myndighet til å arrestere ham, ingen rettferdig årsak til å varetektsfengsle ham og ingen grunner til å sende ham til El Salvador – langt mindre plassere ham i et av de farligste fengslene på den vestlige halvkule», konstaterte Xinis.
DOJ erkjente i retten at deportasjonen var en feil, men argumenterte med at det nå var for sent å gjøre noe med den.
Deres advokat, Erez Reuveni, sa rett ut til til dommeren at han ikke hadde bevis for at Garcia var kriminell eller et gjengmedlem.
– Justisdepartementet tok et veldig interessant valg her. De kom ikke med bevis for at han er et gjengmedlem og la ikke fram noen faktiske argumenter, forteller Sandoval-Moshenberg til TV 2.

I stedet argumenterte Reuveni med at retten ikke har makt til å gi føderale myndigheter ordrer.
Dommer Xinis gjorde nettopp dette, ved å pålegge amerikanske myndigheter å hente Garcia hjem igjen innen midnatt mandag 7. april.
Suspenderte advokaten sin
Etterpå valgte DOJ å suspendere sin egen advokat, Erez Reuveni, melder Politico.
Simon Sandoval-Moshenberg har sympati med Reuveni her.
– Dommeren i Maryland startet høringen med å si at hun kun var interessert i bevisene i saken. «Jeg vil ikke at noen skal fortelle meg noe utenom bevisene», sa hun. Derfor håndterte myndighetenes advokat høringen slik han gjorde. Han hadde ikke noe annet valg enn å si at de ikke har noen bevis, forklarer Garcias advokat.
Han forteller at han har drevet med immigrasjonslov i 20 år og aldri tidligere har opplevd at Justisdepartementet sier at «det er for sent å gjøre noe med det» når det har skjedd en feil.

USAs øverste ledelse erkjenner imidlertid ikke den feilen som DOJ selv har innrømmet. Visepresident J.D. Vance skriver på X at Garcia ikke har «noen juridisk rett» til å være i USA.
Vance hevder at Garcia har vært medlem av den fryktede MS-13-gjengen.
Dette er en påstand det ikke er ført bevis for.
– Det var et anonymt tips i 2019, muligens basert på at han hadde på seg en Chicago Bulls-hatt, som vel er det foretrukne laget til den gjengen han skulle tilhøre. Men den gjengen hører til i New York og han har aldri bodd der. Han er i Maryland, fem timers kjøretur unna, forklarer Sandoval-Moshenberg.
Mens han snakker, rykker advokaten til i kontorstolen. Det er en mail i innboksen som får ham til å reagere slik.
Justisdepartementet anket dommen til Xinis, men i stedet for å vente på ankedomstolens behandling, har DOJ bedt Høyesterett om å gripe inn, for å stanse pålegget om å hente Garcia hjem 7. april.
– Jøss! De gir ikke retten tid til å ta en beslutning. Jøss. Dette er sprøtt. Jeg vet ikke hvorfor de er fast bestemt på å gjøre denne saken til en nasjonal sak, sier Sandoval-Moshenberg.
Han forstår ikke hvorfor man plutselig skal hoppe over et ledd i den juridiske kjeden.
– Men jeg må avslutte intervjuet nå, sier Sandoval-Moshenberg unnskyldende.
Noen timer senere beslutter Høyesterett at amerikanske myndigheter ikke trenger å hente hjem Garcia innen midnatt 7. oktober. I stedet blir beslutningen utsatt på ubestemt tid.