Israels angrep på Iran: – Et militært tvangsdiplomati

1 week ago 16



Et Israelsk angrep på Iran har potensial til å eskalere konflikten i Midtøsten betraktelig. Men de første signalene tyder på at begge parter ønsker en deeskalering.

 Planet Labs
IRANSK FLYBASE: Dette satellittbildet viser flyplassen i Isfahan, Iran. Flyplassen fungerer både som militær base og til sivil luftfart. Det er også et atomanlegg i nærheten. Foto: Planet Labs

Publisert 19.04.2024 12:36 Sist oppdatert 5 minutter siden

Fredag morgen våknet mange opp til skremmende overskrifter, en oljepris på vei rett opp, og mange advarende pekefingre. 

– Et svært begrenset angrep

Israelske droner har angivelig truffet militære mål i nærheten av Isfahan som ligger vest i Iran, men det begrensede omfanget får de fleste eksperter til å hevde at Israel ønsker å vise Iran at landet deres er innen rekkevidde, uten å provosere fram ytterligere gjengjeldelsesangrep. 

 Majid Asgaripour/WANA via REUTERS
En iransk kvinne går forbi en plakat med bilde av iranske missiler på gata i Teheran fredag. Foto: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

– Det har åpenbart vært et svært begrenset angrep som ikke har representert noen militær utfordring. Israel har utvist en tilbakeholdenhet, sier general og tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, til TV 2.

Forsvarssjefen mener landene forsøker å finne en balanse som gjør at de kan reagere uten å framprovosere ytterligere angrep.

– Begge parter ønsker å unngå en eskalering, samtidig som de har prestisje og troverdighet å ta hensyn til. De er nødt til å vise at de reagerer, men samtidig må de vise tilbakeholdenhet, sier Diesen. 

– Ingen umiddelbare planer for å svare

Sentralt plasserte anonyme iranske kilder sier til Reuters at landet ikke har noen umiddelbare planer for å svare på det israelske angrepet. 

 Planet Labs PBC via AP
Dette satelittbildet fra 4. april viser atomanlegget i Isfahan. Foto: Planet Labs PBC via AP

De første reaksjonene fra det Iranske tyder på at de omtaler angrepet som noen mindre droner som ble sendt opp fra Iransk territorium. En bagatellisering som kan tyde på at de ønsker å deeskalere situasjonen.

– Dette angrepet kan kalles «militært tvangsdiplomati», sier Diesen.

– Tror du det vil komme et svar på dette igjen?

– Det tror jeg faktisk ikke. Sånn som retorikken nå er tyder det på at begge parter har valgt en balansegang mellom hensynet til sin egen prestisje, og det ønsket begge har om å unngå eskalering. 

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
Tidligere general og forsvarssjef Sverre Diesen mener både Iran og Israel viser signaler som støtter opp under deeskalering. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Venter på offentlige uttalelser

Men situasjonen er ikke avklart. Fremdeles venter man på at Israel og Iran skal komme med sine offentlige uttalelser. Retorikken i disse uttalelsene kan få betydning for den videre utviklingen.

Det er fremdeles ikke kjent hvordan angrepet faktisk ble gjennomført. Ulike anonyme kilder hevder det var droner, missiler eller jagerfly. Hvis det viser seg å være israelske jagerfly inne i iransk territorium, vil det være et stort prestisjenederlag for Iran.

Internasjonale reaksjoner

Internasjonalt jobbes det intenst både i kulissene og utad med å få Iran og Israel og deres allierte til å deeskalere konfliktnivået.

 AP/Vahid Salemi
KRIGSPLAKATER: plakater med antiisraelske slagord og bilder av iranske våpen pryder gatene i Teheran fredag. Foto: AP/Vahid Salemi

Statsminister Jonas Gahr Støre har ytret dyp bekymring over situasjonen.

– Nå trenger vi virkelig å la våpnene tie og la diplomatiet få fungere, sier Støre til TV 2 fredag morgen. 

– Det er absolutt nødvendig at regionen forblir stabil og at alle parter unngår videre handlinger, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

– Alt jeg kan si, er at Frankrikes posisjon er å oppfordre alle parter til deeskalering og tilbakeholdenhet, sier viseutenriksminister Jean-Noel Barrot til fransk radio.

En lignende uttalelse kommer fra Kina.

– Kina har merket seg de relevante rapportene og er imot alle handlinger som ytterligere eskalerer spenningene, sier en talsperson for landets utenriksdepartement.

Også Italias utenriksminister Antonio Tajani ber om deeskalering. Han sier G7-landene, som er samlet til et møte på øya Capri, er av samme mening. G7 består av USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Canada og Japan, i tillegg til Italia.

Read Entire Article