Hever farenivå før Eurovision

2 weeks ago 16



Israel hever farenivået for reiser til Malmö under Eurovision. – Radikale islamister vil ta hele kontinentet. Europa, på tide å våkne, sier Israels sikkerhetsdepartement til TV 2.

 Johan Nilsson / TT / NTB
PÅ VAKT: Det blir et stort politioppbud i Malmö, når Eurovision går av stabelen neste uke. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Publisert 02.05.2024 15:23 Sist oppdatert 31 minutter siden

Saken oppsummert

  • Israel skjerper reiserådet for Malmö under Eurovision Song Contest grunnet sikkerhetsbekymringer.
  • Israelske myndigheter advarer om anti-Israel-demonstrasjoner og potensielle trusler mot jøder og israelere i Malmö.
  • Ingen spesifikke trusler mot Israels Eurovision-delegasjon bekreftet, men generell økning i trusselnivået rapportert.
  • Propalestinske grupper oppfordrer til boikott av Eurovision, og Israel øker sikkerhetstiltak for sin delegasjon og artist Eden Golan.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Israel skjerper reiserådet for Malmö i forbindelse med årets Eurovision Song Contest. Det bekrefter Israels sikkerhetsdepartement til TV 2.

– Den umiddelbare risikoen for israelere som skal til Malmö, understreker bunnpunktet for Europas geostrategiske terrorforståelse.

Det sier Nevo Cohen, en høytstående israelsk politisk strateg og seniorrådgiver for sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir til TV 2.

Israelske sikkerhetsmyndigheter melder torsdag at «Malmö er et kjent sentrum for anti-Israel-demonstrasjoner».

 Johan Nilsson / TT / AFP / NTB
DEMONSTRASJON: Svenske demonstranter møtte opp utenfor rådhuset i Malmö, i protest mot Israels deltagelse i Eurovision den 10. april. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB

– Disse protestene foregår ukentlig, og noen ganger avfyres det skudd, rop om å skade jøder, israelere, brenning av Israelske flagg med mer, skriver de videre, før de hevder at antiisraelske grupper i Malmö feiret Hamas sitt terrorangrep mot Israel den 7. oktober.

– Europa, på tide å våkne!

Videre viser de til at muslimske grupper har oppfordret til angrep på vestlige mål, i tillegg til å ha kommet med trusler mot israelere og jøder rundt om i verden.

TV 2 spør Cohen om det har kommet konkrete trusler mot Israels delegasjon til Eurovision, eller mot israelske Eurovision-fans som har planlagt å reise til Malmö.

Det kan han ikke kommentere.

– Malmö har falt, og radikale islamister er ute etter hele kontinentet, kan han imidlertid si, før han legger til:

– Europa, det er på tide å våkne, sier han til TV 2.

FORENT?: Torsdag 9. mai står Israel på scenen i Malmö under konkurransens andre semifinale. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB
FORENT?: Torsdag 9. mai står Israel på scenen i Malmö under konkurransens andre semifinale. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB

I det ferske reiserådet viser sikkerhetsmyndighetene til at to IS-terrorister skal ha blitt arrestert etter å ha planlagt et angrep på det svenske parlamentet.

– Denne utviklingen øker troverdigheten til truslene om at terrororganisasjoner kan bruke demonstrasjonene og den antiisraelske stemningen til sin fordel, og gjennomføre angrep på israelere som reiser til Sverige for å delta på Eurovision, heter det i reiserådet.

Vil ha boikott

Allerede måneder før Eurovision i det hele tatt går av stabelen, har propalestinske demonstranter og aktivister oppfordret til boikott av årets sangkonkurranse. Både i Sverige, Norge, og andre europeiske byer.

Israel sender artisten Eden Golan (20) for å representere landet i konkurransen. Hun har et eget sikkerhetsteam rundt seg hele tiden.

 Gil Cohen-Magen / AFP / NTB
REPRESENTERER ISRAEL: 20 år gamle Eden Golan representer Israel under årets Eurovision, med låta «Hurricane». Foto: Gil Cohen-Magen / AFP / NTB

– Det er viktig å understreke at selv om den israelske delegasjonen er beskyttet, vil ikke det gjelde alle enkeltpersoner fra Israel, sier sikkerhetsmyndighetene.

Dermed økes farenivået for reiser til Malmö – ikke resten av Sverige – fra nivå to (potensiell trussel) til nivå tre (moderat trussel).

Forrige måned ble det kjent at politiet i Sverige henter inn ressurser fra både norsk og dansk politi under hele uken Eurovision foregår.

Read Entire Article