Jan (67) drept: Familien mener politiet kunne ha reddet livet hans

1 week ago 17



ÅSTEDET: Mannen som er siktet for drapet på Jan Mikkelborg (67) er tidligere dømt for drapsforsøk, vold og narkotikakriminalitet. Den siktede mannen nekter for å ha vært involvert i hendelsen i Drammen i januar. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

I januar ble Jan Mikkelborg (67) funnet drept i Drammen. Nå mener familien hans at politiet kunne ha reddet livet til 67-åringen.

mandag 22. april kl. 09:17

Kortversjonen

  • Jan Mikkelborg (67) ble funnet drept i Drammen i januar. Familien mener politiet kunne ha reddet livet hans.
  • De pårørende kritiserer politiets arbeid i en henlagt straffesak fra høsten 2022. Mannen som var siktet i straffesaken, er nå anklaget for drapet.
  • Bistandsadvokaten påpeker mangelfull etterforskning og konfliktfylt naboskap
  • Familien er redd for at saken ble henlagt fordi Mikkelborg «var den han var»
  • Sør-Øst politidistrikt svarer med at det ikke var nok bevis for tiltale i den aktuelle straffesaken.

De etterlattes kritikk mot politiet skyldes en henlagt straffesak fra høsten 2022.

Natt til 13. august dette året ringte Jan Mikkelborg til politiet etter hjelp. Kort tid senere ble han funnet medtatt og blodig – og ble fraktet til sykehus for behandling av et betydelig antall kutt i ansiktet og hodet.

Samtidig ble en annen mann påtruffet med hendene av blodet hans, ifølge familien.

Mannen ble siktet for å ha utøvet kroppsskaden, men saken ble senere henlagt.

– Både Jan og siktede forklarte umiddelbart at det var siktede som hadde utøvd vold mot Jan med en gjenstand. Senere endret siktede forklaring til at det skulle ha vært andre personer som hadde utøvet vold mot Jan, sier de etterlattes bistandsadvokat, Skjalg Jarnang, til VG.

Skjalg Jarnang<-Skjalg Jarnang

Bistandsadvokat

Nå er mannen, som var siktet for kroppsskaden mot Mikkelborg, anklaget for å ha drept 67-åringen med kniv – 31. januar i år.

Les også: Siktet for grov kroppsskade etter dødsfall i Drammen

– Konfliktfylt naboskap

Bistandsadvokaten opplyser til VG at de etterlatte er «svært kritiske til politiets arbeid og vurderinger» i straffesaken fra høsten 2022 – og lister opp kritikk for å underbygge påstanden:

  • Etterforskningen var mangelfull.
  • Etterforskningen som ble gjort, viste til dels at siktede var gjerningsperson og til dels avkreftet siktedes historie.
  • Politiet gjennomførte ikke vitneavhør og gjorde lite av andre undersøkelser, til tross for alvoret i saken og opplysninger om et konfliktfylt naboskap.

– Det er uforståelig for de etterlatte at det ikke ble gjennomført ytterligere etterforskning og at straffesaken ble henlagt på beviset stilling, sier bistandsadvokaten.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Advokat Ketil Magnus Berg forsvarer den drapssiktede mannen.

– Jeg legger til grunn at den henlagte saken ble etterforsket og vurdert på en forsvarlig måte. Konklusjonen var at det ikke var grunnlag til å ta ut tiltale mot min klient, skriver Berg i en SMS.

Klienten erkjenner ikke straffskyld for drapet.

– Siden det er en pågående etterforskning, ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på hva han har forklart i avhør, skriver forsvareren.

Ketil Magnus Berg<-Ketil Magnus Berg

Forsvarer

– Ikke et A4-menneske

Ifølge bistandsadvokaten er de etterlatte etter Jan Mikkelborg redd for at straffesaken fra 2022 ble henlagt fordi 67-åringen «var den han var» – og ønsker å få frem at alle liv er like mye verdt.

– Og at selv om en person ikke er et A4-menneske, har man krav på å bli tatt på alvor og blir vernet mot overgrep fra andre personer, sier Jarnang, og legger til at familien opplever at Mikkelborg ikke ble tatt på alvor av politiet i 2022-saken.

– Og i seg selv ikke ble ansett som troverdig nok, i motsetning til om det var en annen «mer gjennomsnittlig person» som hadde anmeldt et tilsvarende forhold.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

VG har forelagt Sør-Øst politidistrikt kritikken fra Jan Mikkelborgs pårørende.

– Det er lett å forstå de etterlattes frustrasjon. Samtidig gjelder det et meget strengt beviskrav i straffesaker. Påtalemyndigheten skal være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Daværende påtaleansvarlig jurist foretok etter vårt skjønn en samvittighetsfull vurdering av bevisene og fant etter en konkret vurdering at det samlede bevisbildet ikke var tilstrekkelig for å reise tiltale, skriver påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i en e-post til VG.

Les også: Stor VG-kartlegging: 55 mennesker drept siste 12 måneder

Familien til Mikkelborg er også kritisk til at han ikke fikk oppnevnt bistandsadvokat i straffesaken i 2022, og de vet ikke om 67-åringen fikk med seg at saken ble henlagt – før han ble drept.

– Dette for å ivareta hans rettigheter, herunder å sikre at han fikk bistand til å vurdere eventuelt å påklage en slik henleggelse og begjære ytterligere etterforskningsskritt, sier bistandsadvokaten.

– Med fasit i hånd klarer ikke de etterlatte å fri seg fra tanken om at dersom politiet hadde tatt den tidligere saken på større alvor og gjennomført en grundigere etterforskning, kunne Jan fortsatt vært i live.

I e-posten skriver påtalelederen at det ikke ble ansett å foreligge rett til bistandsadvokat.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

– Politiet kjenner seg ikke igjen i kritikken om at man ikke tar på alvor straffesaker begått i denne type miljøer. Det kan på generelt grunnlag være på sin plass å ha et vaktsomt blikk på særlig sårbares rettstrygghet. Ikke sjelden ser vi i slike saker at forklaringer kan endres, være uklare og vage eller at hukommelsen svikter om viktige omstendigheter i et hendelsesforløp. Holdt opp mot det meget strenge beviskravet, kan dette by på utfordringer, skriver Kjell Johan Abrahamsen.

Bistandsadvokaten opplyser også at de etterlatte synes det er spesielt tungt at vitner i drapssaken har forklart at Mikkelborg hadde tatt grep om livet sitt, så optimistisk på fremtiden og ville flytte nordover, nærmere familien og barndomshjemmet.

Read Entire Article