Forsker mener Barth Eide-bilde kan skape trøbbel: – Veldig alvorlig

1 week ago 29



Dette bildet fra 1. mai publiseres nå i Israel. – Å helle bensin på det israelske bålet, mener fredsforsker.

  • Bilde av Håkon F. Høydal
søndag 5. mai kl. 19:21

Kortversjonen

  • Rødt-politiker Mona Osman publiserte et bilde på Facebook 1. mai der hun holdt en plakat med teksten «Fuck Israel - Fuck capitalism - Fuck NATO».
  • På bildet står også utenriksminister Espen Barth Eide.
  • Hilde Henriksen Waage, professor og seniorforsker ved PRIO, sier bildet kan påvirke Norges rolle i den palestinsk-israelske konflikten.
  • Utenriksdepartementet hevder Barth Eide ikke kjente innholdet på plakaten og at han ikke er imot Israel, kapitalisme eller Nato.
  • Gideon Levy, journalist i Haaretz, mener saken er en innenrikssak for Norge og ikke relevant for debatten i Israel.

På bildet som Rødt-politiker Mona Osman publiserte på Facebook 1. mai holder hun opp en plakat med ordene «Fuck Israel – Fuck capitalism – Fuck NATO». Ved siden av henne står utenriksminister Espen Barth Eide.

«I dag har jeg radikalisert Espen Barth Eide!» skriver hun over bildet.

Søndag blir bildet publisert av den israelske avisen Jerusalem Post, med tittelen «Norges utenriksminister fotografert med datter av palestinsk terrorist». I samme artikkel nevnes det også at Barth Eide har en lang historie med å kritisere Israel. Bildet deles også av flere på sosiale medier.

– Uvanlig kritikkverdig

– For Espen Barth Eide er dette veldig alvorlig, mener Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO).

– Det er å helle bensin på det israelske bålet som griper enhver mulighet til å kritisere Norge, fortsetter hun, og forklarer:

– Norge er ingen hvem som helst i den palestinsk-israelske konflikten. Vi har spilt en rolle i denne i mer enn tredve år. Vi leder giverlandsgruppen, som er det eneste forumet hvor Israel og Palestina snakker med hverandre.

Foto: Skjermdump Jerusalem Post

Barth Eide har vært langt klarere i sin kritikk mot Israel enn tidligere ministre, sier Waage.

– Med Barth Eide som utenriksminister har Norge hatt en mye mer kritisk holdning til Israels krig enn mange andre europeiske land. Samtidig må han holde seg inne med den sterke part, som er Israel, for å kunne ha håp om å påvirke noe som helst.

Hun håper at bildet ikke vil få konsekvenser.

– Jeg synes det er uvanlig kritikkverdig, det denne Rød-politikeren gjør. Hun gjør det for å fremme en god sak, som er palestinernes sak. Men alle skjønner hvilke konsekvenser det kan få.

VG har vært i kontakt med Mona Osman, og fremlagt kritikken for henne, men hun har så langt ikke svart på dette.

– Er hverken mot Israel eller Nato

– Må Mona Osman sensurere seg selv av frykt for at det hun gjør og mener skal kunne ha konsekvenser i et annet land?

– Hun må selvsagt holde opp så mange plakater hun bare vil. Men du gjør ikke det idet du blir tatt bilde av sammen med utenriksministeren. Det er å utnytte utenriksministeren grovt, og kan få store følger for meglingsarbeidet han driver, mener Henriksen Waage.

Tuva Bogsnes, kommunikasjonssjef ved utenriksdepartementet, skriver til VG at Barth Eide ikke visste hva som sto på plakaten som ble holdt opp.

– Han kan ikke huske å ha sett denne plakaten, og han var derfor ikke klar over teksten på plakaten som vises på dette bildet. Budskapet som presenteres på dette plakaten reflekterer på ingen måte hans uttalelser den dagen. Utenriksministeren og Norge er hverken mot Israel, kapitalisme eller Nato, skriver hun.

Utlevert til Frankrike

Han kjente heller ikke til hvem Mona Osman var, ei heller faren, som Jerusalem Post omtaler som «terrorist». Årsaken er at han er mistenkt for å ha deltatt i en terroraksjon i Paris i 1982. I 2020 ble han utlevert til Frankrike.

– Kvinnen på bildet var en del av en gruppe som hadde møtt opp for å demonstrere mot utenriksministeren og regjeringen. Eide kjente ikke til hvem hun var, påpeker Bogsnes.

– Utenriksministeren ønsker å møte og snakke med folk under slike tilstelninger når det er mulig, også fordi han mener det kan bidra til å redusere motsetningene i samfunnet, skriver hun.

Gideon Levy<-Gideon Levy

Kommentator i Haaretz

– Fullstendig uviktig

Den israelske journalisten og kommentatoren Gideon Levy arbeider for avisen Haaretz. Han trekker auditivt på skuldrene når VG ringer ham for en kommentar.

– Dette er en innenrikssak, utelukkende for Norge. Jeg har ikke sett noen diskusjon om det bildet her, bortsett fra artikkelen i Jerusalem Post. Og den avisen er fullstendig uviktig i Israel, sier Levy om mediekonkurrenten.

– Den er kanskje viktig for amerikanske jøder, for den skrives på engelsk. Men her i Israel leser vi aviser på hebraisk. Denne saken er ikke relevant for debatten her i Israel, mener han.

Read Entire Article