Jan fikk avisen som var adressert til kongen: - Det må vi bare beklage

1 month ago 20



Om han setter lørdagens forside i glass og ramme? – Nei, det får da være måte på, sier den tidligere sjefen i Google Norge.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
lørdag 16. mars kl. 18:29

Siden han var Googles landsjef har Jan Grønbech (56) vært IT-gründer og investor. Han leder et lite start-up og er involvert i 10–12 tek-selskaper.

– Du som er så digital, leser vel ikke papiraviser?

– Jo da. Jeg har Morgenbladet. Og Aftenposten på fredag, for å få A-magasinet. Ellers klarer jeg meg godt med de digitale utgavene, sier Grønbech til VG.

Men lørdag stakk han innom kameraten som driver kiosk på Vinderen, i nærheten av der han selv bor på beste Oslo vestkant.

– Det var ikke noe spesielt i Dagens Næringsliv som gjorde at jeg kjøpte avisen. Og da jeg ble avkrevd 99 kroner, ble jeg i tvil om jeg ville gjøre det igjen.

Grønbech minnes den gang han selv jobbet i Aftenposten i 1994, og VG koster seks kroner i løssalg og Dagens Næringsliv omkring femten et sted.

– Den gang hadde Aftenposten 330.000 trykte eksemplarer hver dag – og VG var mye større. Det var helt vilt, sier Grønbech.

99 KRONER: Jan Grønbech kjøpte kongens avis. Foto: Privat

Nok om det. Tilbake til kiosken på Vinderen.

Straks han hadde kjøpt DN fyldige lørdagsutgave, så Grønbech hva som var trykket øverst til høyre på forsiden. Avisen var adressert:

«H.M. Kongen, Slottet, 0010 Oslo.»

For avisbud som ikke skulle være kjent, er tilføyd «Inngang ved Parkveien» – altså på baksiden, kanskje fra den gang det het «bud bes gå kjøkkenveien».

– Vi lo. Og så tok jeg avisen med meg, sier Grønbech.

Han er i treningsstudio når VG treffer ham.

– Jeg har knapt rukket å åpne avisen, men skal absolutt lese i dag eller i morgen.

– Og hva gjør du med avisen etterpå?

– Nei, den blir vel resirkulert.

SLOTTET: Inngang Parkveien er på baksiden. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

– Du vil ikke stikke nedom kongen med avisen hans?

– Jeg håper Hans Majestet har klart å få tak i sin egen. Eller kanskje burde jeg putte avisen hans i en konvolutt, funderer Grønbech.

– Sosialistiske småligheter

Han kommer til at Slottet sikkert får mange eksemplarer av DN lørdag.

– Det har stått mye om kongen i avisen i det siste?

– Det var jo veldig dramatisk. Jeg følger jo med når landets konge er dårlig i utlandet. Det var godt det gikk bra.

– Du synes ikke det ble for mye skriverier?

– Nei, jeg kan ikke tenke meg noe særlig viktigere enn hvordan det går med ham. Men det ble kanskje litt for mye tull med hvem som betaler. Småligheter fra republikanere og sosialister.

UTEN AVIS: Kong Harald lytter til foredrag 5. februar. Foto: Javad Parsa / NTB

Stabsredaktør i Dagens Næringsliv Stian Øvrebø Johannessen lover å gå opp fadesen internt – og håper det ikke avisen uteblir for Slottet hver lørdag.

– Selvfølgelig er det uheldig at våre lojale og rojale abonnenter ikke får avisene de skulle hatt. Det må vi bare beklage.

– Kongehuset har vel ikke råd til DN på papir hele uken igjennom?

– Mange har gått over til papir fredag og lørdag og digitalt resten av uken. Om kongehuset har det, vet jeg ikke, men papiravis i helgene er i hvert fall populært.

– Verdt prisen

– Hadde kongen lagt en hundrelapp på disken for DN lørdag, ville han bare hatt én krone igjen?

– Det er korrekt. Men i DN mener vi at vi har kvalitetsjournalistikk som gjør det verdt prisen i løssalg. Og snart lanserer vi ny og bedre lørdagsutgave!

– Kanskje dere som har et republikansk grunnsyn, mener det ikke er så farlig om kongen får avisen?

– For oss er alle abonnenter viktige. Selvsagt skal også kongen få lørdagsavisen vår, uavhengig av hvilket ståsted DN har på lederplass, sier Johannessen.

Kong Harald (87) forlot Rikshospitalet torsdag, etter å ha fått operert inn en permanent pacemaker. Han er sykemeldt til 8. april.

Read Entire Article