– Jeg blir provosert

1 week ago 11



Raser over amputasjonstall:

– Det er sprøtt at det ikke gjøres mer for forhindre de mange hundre amputasjonene, sier Frps helsepolitisk talsperson.

 Truls Aagedal/Ingvild Gjerdsjø/TV 2
SJOKKERT: Bård Hoksrud (Frp) syns det er forferdelig at hver eneste dag må én nordmann med diabetes amputere. Foto: Truls Aagedal/Ingvild Gjerdsjø/TV 2

Publisert 23.04.2024 15:20

I helga fortalte TV 2 om Kristin Hansen som fikk gnagsår på en gåtur og endte med å måtte amputere begge bein. 

Hun er i samme situasjon som veldig mange andre. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
MISTET BEGGE: På to måneder gjennomgikk Kristin Hansen 22 operasjoner, der det endte med dobbel leggamputasjon. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Hvert eneste år må rundt 500 nordmenn med diabetes amputere en tå, fot eller et bein. Altså rammer dette én eller flere personer, hver eneste dag.

– Jeg blir oppgitt og provosert, sier Bård Hoksrud (Frp). 

– Forferdelig 

Som helsepolitisk talsperson i Frp har han lenge engasjert seg i denne tematikken. Han er oppgitt fordi han mener regjeringen gjør for lite for å få ned det høye antallet amputasjoner. 

– Det er håpløst når det eneste de kommer med er at de har forlenget diabetesstrategien og skal legge fram en ny strategi i løpet av 2024. Det er bare prat, men det skjer veldig lite konkret, sier Hoksrud. 

 Goran Jorganovich / TV 2
BEKYMRET: Ved å jobbe forebyggende kan vi spare millioner skattekroner, samt forhindre mange personlige lidelser, mener Hoksrud. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Han er tydelig på at det haster å gjøre noe mer. 

– Det er forferdelig for alle de 500 som hvert år må gjennomgå en amputasjon. Amputasjonene koster også samfunnet en halv milliard årlig. Det er mye billigere dersom vi hadde jobbet forebyggende, som man ser fungerer i Sverige. 

Store kostnader

I vårt naboland har de systematisert fothelsen til diabetikere, noe som har gitt åpenbare resultat. Dette har ført til at de har halvert antallet amputasjoner. 

– Én amputasjon koster rundt en million kroner. I tillegg kommer enorme kostnader knyttet til sykefravær, tapt produktivitet og uførhet. Tenk hvor mye penger, og ikke minst hvor mye smerte, vi kunne ha spart de enkelte for dersom vi hadde satset på forebygging som i Sverige, sier Hoksrud. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
KN UNNGÅS: Kristin Hansen blir sint når hun tenker på at amputasjon kunne ha vært unngått for mange, dersom det var mer fokus på forebyggende arbeid. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Nylig avgått statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet er enig i at det er imponerende tall Sverige kan vise til.

– Men de har en helt annen måte å organisere helsetjenesten på, med tverrfaglige vårdcentraler, samt at de har en litt annen måte å følge opp kronikere på. Vi ønsker å utvikle fastlegeordningen i Norge i den retningen, sier Krat Bjørkholt.

– Må forebygge

Tove Elise Madland (Ap) i helse- og omsorgskomiteen sier at historien til Kristin Hansen dessverre er en av mange. 

– For å forhindre denne utviklingen må vi jobbe både med forebygging og folkehelse. Vi er i god gang med arbeidet, men vi har også mye igjen, sier Madland. 

 Stortinget
VIL FORHINDRE: Tove Elise Madland mener forebygging og folkehelse er viktige stikkord for å forhindre amputasjoner. Foto: Stortinget

I februar inviterte hun Diabetesforbundet og Fotterapeutforbundet til Stortinget, for å diskutere nettopp fothelsen til diabetespasienter og hvordan vi kan få ned antallet amputasjoner. 

– Det er åpenbart at dette arbeidet må settes i system, og vi må jobbe med mange ledd samtidig. Fotterapeutene sitter på viktig kompetanse, som vi må å dra nytte av i en helhetlig plan, sier helsepolitikeren. 

Read Entire Article