– Må sørge for at folk har råd til å bo her

2 weeks ago 26



Vil stryke drabantby fra «Gul liste»:

Beboerne i Haugenstua borettslag får en ekstraregning på 150 millioner kroner fordi hjemmene deres er vernet. – Urimelig, sier Magnus Birkelund (Frp).

 Sveinung Kyte / TV 2
EKSTRAREGNING: Magnus Birkelund (Frp) mener det er feil at Haugenstua borettslag må betale 150 millioner kroner ekstra for å bevare den opprinnelige fasaden. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Publisert 03.05.2024 23:23

– Jeg skjønner veldig godt at folk er bekymret for at de må flytte, sier Oslo Frps Magnus Birkelund til TV 2. 

I de grå betongblokkene bak han bor om lag 3000 mennesker, fordelt på 882 boenheter. 

TV 2 har tidligere omtalt hvordan flere av dem må regne med skyhøye fellesutgifter i tiden fremover. 

En stor del av årsaken er at Haugenstua borettslag er satt opp på såkalt «Gul liste» – som betyr at eiendommen har kulturminneverdi. 

Det vil Fremskrittspartiet ha slutt på. 

– Her må vi finne en løsning som gjør at folk fortsatt har råd til å bo her, sier Birkelund.

790 millioner

I 2018 ble det oppdaget at de store, kilotunge betongplatene på utsiden av blokkene hadde begynt å løsne.

Haugenstua borettslag søkte derfor om tillatelse fra Byantikvaren om å skifte ut fasadene. Da fikk de beskjed om å bevare så mye som mulig av det originale eksteriøret. 

Det er ikke billig. Totalt vil oppussingen koste 790 millioner kroner.

Det at blokkene er oppført på Gul liste gjør at prosjektet blir om lag 150 millioner kroner dyrere enn om de ikke hadde vært det. 

 Sveinung Kyte / TV 2
SPREKKER: Fasaden på de grå blokkene har begynt å gå i oppløsning. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Beboere TV 2 har snakket med anslår at de vil få rundt 6000 kroner i økte fellesutgifter hver måned for å bo i en treromsleilighet. 

I utgangspunktet skulle oppussingen koste over én milliard. Etter seks år med konflikt har Byantikvaren gått med på at det kan brukes materialer som er billigere enn originalt. 

Byantikvaren og Kulturminnefondet har også gitt til sammen 170.000 kroner i støtte til prosjektet. Tilskuddsordningen i hele kommunen for slike prosjekter er på bare 1,5 millioner kroner hvert år.

 Sveinung Kyte / TV 2
DRABANTBY: De store, grå kjempene på Haugenstua sto ferdige i 1969. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Blokkene i Haugenstua borettslag ble bygget på slutten av 60-tallet, og regnes som Oslos «best bevarte drabantby».

Byantikvar Ellen Hole mener de har strukket seg langt ved å gi tillatelse til å bruke billigere materialer.

– Dette ville vært et veldig dyrt prosjekt uavhengig av vernebehovet, det ville uansett ha vært et vedlikeholdsprosjekt som ville hatt store økonomiske konsekvenser, sa hun til TV 2 tidligere denne uken. 

Altfor dyrt

– Jeg tror det er veldig mange som har reagert og tenker at det er urimelig utslag, at det er altfor dyrt, sier Magnus Birkelund i Frp, som også sitter i byutviklingsutvalget i kommunen.

– Beboerne må uansett ut med ganske mye penger for å pusse opp. Hvor mye har 150 millioner å si når totalregningen er på nærmere 800? 

– Det er en stor oppussing som skal gjøres. Da trenger ikke Oslo kommune å legge på 150 millioner i ekstrakostnader, svarer politikeren. 

 Sveinung Kyte / TV 2
BYUTVIKLING: Magnus Birkelund har vært gruppeleder for Oslo Frp siden lokalvalget i fjor, og sitter i byutviklingsutvalget. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Er det ikke viktig å ta vare på gammel arkitektur som har kulturverdi? 

– Dette er først og fremst et sted hvor folk skal bo, og ikke et museum. Vi må sørge for at folk har råd til å bo her, sier Birkelund.

– Hvilket ansvar mener du borettslaget har selv for å holde kostnadene nede? 

– Borettslaget skal ta ansvar for å få pusset opp på en god måte, men kommunen skal ikke komme med ekstrakrav som gjør det langt dyrere.

Unødvendig

James Stove Lorentzen fra Høyre er byråd for byutvikling i Oslo.

Han mener Frps forslag er unødvendig. 

– Jeg skjønner at det er en fortvilt situasjon for beboerne. Jeg synes det er fint at Frp engasjerer seg, men her blandes ulike ting. 

 Terje Pedersen / NTB
BYRÅD: James Stove Lorentzen (H) er byråd for byutvikling i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Lorentzen understreker at «Gul liste» ikke er juridisk bindende.

– Gul liste og Byantikvarens anbefalinger er kun veiledende. Derfor vil jeg anbefale borettslaget å gå i dialog med Byantikvaren for å komme frem til en rimeligere løsning sammen, sier byråden. 

Vil ha fortgang

Oslo Frp står likevel fast på på at eiendommen bør strykes fra Gul liste.

Magnus Birkelund mener nemlig det vil føre til en raskere løsning for innbyggerne i Haugenstua borettslag, enn om de skal prøve å bli enige med Byantikvaren. 

– Mitt utgangspunkt er at hvis vi fjerner dette fra Gul liste, så kan vi sette i gang relativt kjapt, sier han til TV 2. 

– Dere er et støtteparti til det sittende byrådet. Hvordan tenker dere å gjennomføre dette? 

– Det første jeg vil se på nå er hvordan vi kan løse dette best mulig. Om det betyr å fremme et forslag i bystyret, så vil jeg gjøre det. 

Read Entire Article