Langs denne veien skal Nato komme Sverige til unnsetning

1 month ago 31



STARTER HER: Europaveien fra Stjørdal mot Sundsvall er i for dårlig stand til å dekke behovet for allierte forsterkninger til Sverige og Finland. Nå får den høyeste prioritet av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (til venstre) og samferdselsminister Jon Ivar Nygård. Foto: Fredrik Solstad / VG

Krigen i Ukraina og Nato-utvidelsen gjør at regjeringen må forsterke vei og jernbane mot Sverige.

Rapporterer fra Oslo og Stjørdal søndag 17. mars kl. 13:46

Kortversjonen

  • Regjeringen planlegger å styrke vei og jernbane mot Sverige, etter Nato-utvidelsen og med er mer uforutsigbart Russland.
  • Tre store prosjekter i Nordområdene er E14 mellom Stjørdal og svenskegrensen, utvidelse av Ofotbanen mellom Narvik og Riksgrensen og 400 millioner kroner til fylkesveier prioritert av Forsvaret.
  • Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) legger frem Nasjonal Transportplan fredag.
  • Ofotbanen får krysningsspor, men ikke dobbeltspor. Ordføreren i Narvik ønsker sammenhengende dobbeltspor for enda bedre godstransport.

Søndag er samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i Trøndelag for å peke ut retningen på den «militære» delen av Nasjonal Transportplan, NTP.

Regjeringen legger fram hele transportplanen kommende fredag.

De to statsrådene forteller nå til VG at tre store prosjekter av betydning for forsvar og sikkerhet i Norden, er inne i planen:

  • Europaveien fra Stjørdal gjennom Meråker og til grensen mot Sverige, 67 kilometer med delvis smal og svingete vei. Strekningen mellom Forra bru og Meråker er blant de mest ulykkesutsatte og vil få høyest prioritet.
  • Ofotbanen mellom Narvik og Riksgrensen vil få flere krysningsspor – men får ikke dobbeltspor i denne planperioden, slik politikerne i Narvik hadde ønsket seg.
  • 400 millioner kroner settes av i planperioden til fylkesveier som har særlig høy belastning og som er prioritert etter Forsvarets behov.

Øst-vest forsterkninger

– Et mer uforutsigbart Russland og Nato-utvidelsen med Sverige og Finland får noen følger for norsk transportpolitikk. Vi må forsterke noen akser østover for å sikre alliert transport av soldater og utstyr. Derfor starter vi her i Stjørdal, sier Jon-Ivar Nygård til VG.

– E14 mot Sundsvall blir en veldig viktig vei militært, legger hans regjeringskollega Bjørn Arild Gram til.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og hans nordiske kolleger pekte tidlig ut fire havner i Norden av største viktighet for at Nato-allierte skal kunne komme de nye Nato-landene til unnsetning: Ofotfjorden, Trondheimsfjorden, Göteborg-regionen og Esbjerg havn i Danmark.

KORT VEI TIL FORHÅNDSLAGRENE: USA har i flere tiår lagret tungt militært utstyr i Stjørdal. Nå vil samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og forsvarsminister Bjørn Arild Gram legge til rette for raskere forflytning østover til Sverige og Finland. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Norge får et særskilt ansvar for at alliert understøttelse av Sverige og Finland når fram, nå når begge land er inne i Nato. Det er utrolig viktig for oss at dette henger i hop når vi lager felles forsvarsplaner, sier Bjørn Arild Gram til VG.

USA-lagre i Midt-Norge

Inne i fjellhaller rundt Stjørdal har USA i en årrekke forhåndslagret tungt militært utstyr, kjøretøyer og ammunisjon, for å ha det lett tilgjengelig i tilfelle det blir nødvendig å komme Norge til unnsetning.

Nå ligger lagrene også gunstig til for transport videre østover, til de nye Nato-landene. Men transportveiene, jernbane og vei, er ikke solide nok til å frakte tungt materiell.

Om noen år vil jernbanen til Sverige fra Midt-Norge være elektrifisert. Men også den 67 kilometer lange mellomriksveien fra Stjørdal i retning Sundsvall må utbedres, sier de to statsrådene.

Ofotbanen er sårbar

Planen om å forsterke Ofotbanen med nye spor for kryssende tog, ble offentliggjort i Nordland for kort tid siden.

I desember ble jernbanestrekningen på svensk side rammet av en avsporing, og så ytterligere en avsporing på samme sted for noen uker siden, og først nå i mars ligger det an til at tog igjen kan kjøre på strekningen.

Et brudd på hele tre måneder har gjort at gruveselskapene som transporterer jernmalm på skinner til Narvik og videre på skip, har tapt milliarder.

Rune Edvardsen <-Rune Edvardsen

Ordfører i Narvik

Rune Edvardsen (Ap), ordfører i Narvik, er skuffet over at regjeringen ikke like gjerne starter arbeidet med sammenhengende dobbeltspor i denne planen:

– Det er bra at man kommer i gang, sier Edvardsen til VG.

– Men folk i Ofoten reagerer på at dobbeltspor på Ofotbanen ikke får samme høye prioritet som togstrekningen i Østfold. Vi kunne fått enda mer gods over på bane. Og med dobbeltspor kunne vi redusert den sårbarheten vi har sett nå i vinter med full stopp på svensk side.

Read Entire Article