Norrøna-sjefen om USA-toll:
– Asia har et kjempepotensial, sier Jørgen Jørgensen.

Publisert 09.04.2025 21:14 Sist oppdatert 59 minutter siden
– For en uke siden kostet denne jakken 900 dollar i USA. Når vi sender ut vinterkolleksjonen til høsten, vil den nok ligge på 1400 dollar.
Jørgen Jørgensen eier klesmerket Norrøna, som over natten fikk mangedoblet tollen med Donald Trumps nye regime.
Mye av produksjonen til den norske familiebedriften foregår i Kina og Vietnam, som nå rammes av skyhøye tollsatser.
USA-eksport
– Tollsatsen treffer jo det landet det er produsert i. Så det har ingenting å gjøre at vi har hovedkontoret i Norge, fortsetter han.

Han tror at Trumps tollmur vil føre til lavere fortjeneste for Norrøna. Kanskje kan så mye som 70 prosent av USA-markedet forsvinne.
– Det amerikanske markedet er vårt nummer én eksportmarked og står for omtrent 15 prosent av omsetningen, sier Jørgensen.
Han frykter at de mister mange amerikanske kunder i friluftsbransjen.
– Hvis tollsatsene blir som de er nå, får vi evaluere om det i det hele tatt er mulig å selge varer til USA, sier Jørgensen.
– Prisene må opp
Norrøna-eieren sier at de ser på hvordan de skal håndtere utfordringene.
– Prisene våre må opp for at ikke all lønnsomheten skal forsvinne i USA, og markedet der borte vil jo ikke tåle den prisøkningen.
– Det vil gå utover bransjen. Mange av kundene våre vil forsvinne. Det vil etter hvert gjøre at våre muligheter for å lykkes i det amerikanske markedet blir verre, sier Jørgensen til TV 2.
For klesmerket kan det bety at de etter hvert vender blikket mot EU eller land i Asia, som de har store forhåpninger til.
– Asia har et kjempepotensial. Vi er allerede i Japan, Taiwan og Korea, og det ser ut til at vi åpner i Kina til høsten. Men det tar tid å bygge eksportmarkeder, sier Jørgen Jørgensen.
Han håper at tollkrigen tar slutt.
– Jeg er definitivt bekymret, men selvfølgelig håper jeg at verdenslederne tar til fornuft og snakker sammen, sier Norrøna-eieren.
– Vi er bekymret
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier at regjeringen er bekymret for handelskrigen som også rammer Norge.
– Det har betydning både for økonomien til verden, men også for arbeidsplasser og næringsliv her hjemme i Norge. Vi henger tett sammenvevd med resten av verden når det kommer til eksport og handel. Vi er avhengig av det her i Norge, sier Myrseth.
Næringsministeren sier at regjeringen har tett dialog med både EU og USA.

– Alle skal vite at vi er på jobb hver eneste dag for å sikre norske interesser, for å ivareta arbeidsplassene her hjemme.
– Europa og Norge har sammenfallende interesser, fordi vår industri er sammenvevd med hverandre. Det vi produserer av varer og tjenester i Norge, er også avgjørende for arbeidsplassene i resten av Europa, sier næringsminister Cecilie Myrseth til TV 2.