Massegraver i Gaza oppdaget

3 weeks ago 19Nasser-sykehuset i Khan Younis er et av de største på Gazastripen. Tidligere i år var det harde kamper rundt sykehuset, da israelske soldater okkuperte denne delen av Gazastripen.

Flere familier som hadde fått sine kjære drept i israelske luftangrep, valgte å begrave de drepte inne på sykehusområdet. Det var fordi det var for farlig å bevege seg ut av sykehuset.

Så ble sykehuset til slutt omringet og erobret av israelske soldater.

Etter flere uker på sykehusområdet, har de israelske soldatene nå trukket seg ut igjen.

Når slektninger nå har returnert for å finne sine gravlagte og gi dem en verdig begravelse, ble det i stedet funnet store massegraver.

Israelske soldater skal ha åpnet opp gravene og flyttet rundt på likene, før de er flyttet til massegraver, melder palestinske helsemyndigheter.

Men også flere av likene er blitt funnet med hender og føtter bundet sammen, andre bærer tegn til tortur, melder CNN.

Palestinske myndigheter mener at palestinere er blitt drept av Israel og dumpet i disse massegravene.

– Det er også tegn til henrettelser. Vi vet ikke om de ble begravd i live eller henrettet. De fleste kroppene er gått i oppløsning, uttalte sjefen for sivilforsvaret i Khan Younis, Yamen Abu Suleiman, til CNN.

IDF uttalte tidligere i år at de har åpnet opp graver for å sjekke DNA-spor andre steder i Gaza, på jakt etter israelske gisler.

Flere av dem som er funnet i Khan Younis skal være kvinner og barn, melder lokale myndigheter.

Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB

Talsperson for sivilforsvaret, Mahmud Bassal, hevder at noen av de drepte viser tegn til tortur.

– Enkelte av kroppene var uten klær, som definitivt indikerer at ofrene ble utsatt for tortur og overgrep, sier han til AFP.

Det er ikke mulig for VG å uavhengig ettergå denne informasjonen, og internasjonale journalister nektes av Egypt og Israel å reise inn til Gaza.

VG har kontaktet det israelske militæret (IDF) om funnet av massegraver, men de sier til VG at de ikke har klar en uttalelse ennå.

Lindis Hurum, generalsekretær i Leger Uten Grenser, reagerer sterkt på funnet av massegravene.

– Hvis det viser seg at massegravene som nå er funnet, inneholder sivile som kvinner og barn, er det uakseptabelt, sier hun.

Fram til den israelske hæren tok seg inn på sykehuset, arbeidet helsepersonell fra Leger Uten Grenser på Nasser-sykehuset.

– Etter det har vi ikke hatt noen tilstedeværelse, så vi kan ikke bekrefte rapportene som er kommet om massegraver. Men hvis dette stemmer, er det forferdelig.

Beleiret sykehuset

Nasser-sykehuset ble omringet 26. mars, og Israel trakk seg ut av Khan Younis 7. april.

Da VGs lokale frilansjournalist reiste inn i Khan Younis, ble VG vitne til de enorme ødeleggelsene krigen har skapt.

I en uttalelse på søndag har Hamas fordømt massegraven. «En massegrav med folk i et sykehus som er skutt i kaldt blod og gravlagt med militære bulldosere.»

Flere av de hvite likklærne ble senere hentet av pårørende, ifølge en AFP-fotograf som så sivilforsvarspersonell grave fram lik fra sykehusgården søndag.

Til nå er over 34.000 palestinere blitt drept i Gaza siden 7. oktober. Flesteparten av dem er kvinner og barn. Over 1200 ble drept 7. oktober i Hamas-angrepet.

Palestinere i sorg etter funn av en drept slektning i en massegrav. Foto: – / AFP / NTB

Les også: Faktisk.no-oversikt: Så hardt er sykehusene i Gaza rammet

– Forferdelig

– Det var uakseptabelt at IDF gikk inn på sykehuset uten å gi syke og helsepersonell muligheten til å evakuere. Hvis det viser seg at massegravene som nå er funnet, inneholder sivile som kvinner og barn, er det uakseptabelt. Hvis de også viser tegn på tortur, så er det.., jeg bruker ordet «uakseptabelt» ti ganger i hvert intervju nå, sier Lindis Hurum, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Genèvekonvensjonen plikter stridende å beskytte helsepersonell og syke. Funnet av massegravene er et brudd på denne, mener Hurum.

– Massegraver som disse, burde få en konsekvens for dem som er ansvarlig for dem. Men jeg er ikke spesielt håpefull til at det vil skje. Så lenge så åpenbare brudd på humanitær rett får skje uten konsekvenser, vil krigen heller ikke ta slutt.

Read Entire Article