– Russland har tatt én promille på seks måneder

1 week ago 14



Kortversjonen

  • Ukrainske styrker trekker seg tilbake uten panikk, ifølge militære eksperter.
  • Russiske styrker rykker noe frem i Donetsk-regionen.
  • President Zelenskyj ber om raskere våpenleveranser fra Vesten.
  • Russland har erobret 600 km² på seks måneder, tilsvarende én promille av Ukrainas territorium.
  • Eksperter mener at sammensetningen av ukrainske styrker kan måtte endres i fremtiden for å gjenvinne okkupert land.

Samtidig fastslår militære eksperter at ukrainske styrker til nå har trukket seg ut uten noen form for panikk.

Det er under et besøk hos grensestyrkene at Zelenskyj advarer mot at «okkupantene forbereder seg på å utvide sine offensive operasjoner», melder Ukrainskaja Pravda.

Selv om russiske styrker rykker frem i Donetsk-regionen og president Volodymyr Zelenskyj ber om fart på leveringene av våpen fra Vesten, ser ekspertene ingen krise for ukrainerne:

– De ukrainske styrkene har hatt en organisert tilbaketrekking. Det har ikke vært noen hals over hode-flukt. De har stille og rolig trukket seg tilbake til en ny forsvarslinje, sier Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsakademiet til VG.

– Vi ser ingen indikasjoner på at russerne skal ta store landområder.

– De må likevel trekke seg tilbake?

– Ja, det er ikke heldig at de må trekke seg tilbake noen kilometer, men kampbildet ser mer eller mindre ut som det har gjort helt siden november 2022, fastslår eksperten.

Forsker i russiske militære forhold ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, setter det hele i kontekst på denne måten:

– Vi ser en russisk offensiv, og det vil nok bli mer intensiv de kommende dager og uker. Det viktig er at de amerikanske våpnene når fram så fort som mulig, sier forskeren til VG.

– Men Russland har på seks måneder erobret 600 kvadratkilometer land. Det tilsvarer én promille av Ukrainas territorium. Så hvis de fortsetter i samme tempo, vil det ta 500 år før de har tatt hele landet.

Dette bildet er fra det russiske forsvarsdepartementet og skal vise russiske soldater i den okkuperte Donetsk-regionen. Foto: AP / NTB

– Ja, det er en offensiv, og Russland har hatt noe suksess, men i det store bildet betyr det lite, mener han.

Disse tallene stemmer bra med det som den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu sa i begynnelsen av april. Han uttalte da at russerne hadde erobret 400 kvadratkilometer land i 2024.

Tankesmien Institute for the Study of War (ISW) har anslått at Russland totalt kontrollerer cirka 100.000 kvadratkilometer av Ukraina. Det tilsvarer omtrent en femtedel av totalt ukrainsk territorium.

– Når de amerikanske forsyningene kommer fram, så blir det forhåpentligvis mindre problemer for ukrainerne, sier Peter Viggo Jakobsen.

– Det har ikke vært noen hals over hode flukt.<-– Det har ikke vært noen hals over hode flukt.

Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsakademiet om Ukrainas tilbaketrekning

– Hva med soldater?

– Selvfølgelig er Ukraina presset på personell, men de trenger ikke like mange til å forsvare seg som russerne trenger til å angripe. Men lenger fram i tid, kanskje om et år, må Kyiv vurdere sin politikk om at menn under 25 år ikke skal gjøre krigstjeneste. Det der er veldig spesielt. Under den andre verdenskrig var gjennomsnittsalderen på amerikanske soldater 21 år.

Ifølge Time Magazine er gjennomsnittsalderen på den ukrainske soldat 43 år.

– Kyiv kan etter hvert måtte se på sammensetning av styrkene sine – hvis ambisjonen fortsatt skal være å ta tilbake okkupert land. Da må de ha flere hundre tusen soldater til, sier Peter Viggo Jakobsen.

Flemming Splidsboel Hansen peker på det samme, men legger også til:

– Da krigen startet, la Ukraina ned forbud mot å forlate landet for menn i en viss alder. Et annet grep kan derfor være å tvinge hjem menn som oppholder seg i for eksempel Norge og Danmark.

En ukrainsk soldat fra «Achilles»-bataljonen tester ut en Vampire drone. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / NTB

– Hvordan skal dette skje?

– Vi vet ikke så mye om det foreløpig, men det kan for eksempel være at ambassadene slutter å gi dem pass og lignende. Vi får se hvor langt ambassadene er villige til å gå. Det kan også være så enkelt som å uttrykke for disse mennene at de ikke er patriotiske, sier den danske forskeren.

President Volodymyr Zelenskyj sier at Ukraina trenger «en betydelig akselerasjon» i leveransene av våpen fra Vesten for å gjøre det mulig for troppene å møte de fremrykkende russiske styrkene på flere fronter. Det er en frontlinje på i alt 1.000 kilometer.

– Vi regner sterkt med raske leveranser fra USA, sier Zelenskyj.

– Okkupanten skal kjenne disse leveransene, uansett hvor de befinner seg. Overalt der Russland presser og der vi må presse dem ut, sier den ukrainske presidenten.

Read Entire Article