Mener ventetidsløftet fører til interne køer: – Forskyver pasienter fra én kø til en annen

3 weeks ago 25



Å kutte ventetidene er helseministerens store prestisjeprosjekt.

I de siste ventetidstallene fra februar gikk køene ned med én dag i snitt fra samme måned i fjor, til tross for at regjeringen skryter av 5.5 milliarder i ekstra bevilgninger til sykehusene.

Fredag kommer nye tall.

Akershus universitetssykehus på Lørenskog er blant sykehusene som har lyktes i å kutte de publiserte ventetidene.

Men tillitsvalgte på sykehuset sier mange av disse pasientene ikke får raskere helsehjelp.

De frykter pasientene istedenfor havner i en ny, intern kø:

– For de som ikke har vært inne til sin første time, går ventelista ned. Men de pasientene vil jo havne i en ny kø for behandling, sier Ellen Marie Strøm-Roum som er foretakstillitsvalgt for overlegeforeningen på Ahus.

– Den ventelista måles ikke på samme måte, og den går ikke ned på alle avdelinger, sier hun.

– Så det er en forskyvning av pasienter fra én kø til en annen.

en person i laboratoriefrakk

KVINNEKLINIKKEN: Ellen Marie Strøm-Roum forteller om stort trykk for å ta unna pasienter på kveld og helg under regjeringens ventetidsløfte. Hun sier behandlingskapasiteten i resten av sykehuset ikke er økt tilsvarende.

Foto: William Jobling / NRK

Hun forteller at pasienter nå tas inn både på kveldstid og i helg på ekstra-poliklinikker, der de ansatte jobber overtid med til dels rause overtidssatser.

I Helse sør-øst får overleger og psykologer opptil 2.500 kroner timen for å bidra i ventetidsløftet. Sykepleierne får 930 kroner timen.

Men etter at timen på kveldspoliklinikk er over, er det lite ekstra kapasitet i resten av sykehuset til å behandle pasienten noe raskere enn før.

– Vi har ikke noe større kapasitet i systemet vårt til å ta unna videre.

– Så ventetidene og køene går ikke ned selv om de ser ut som de går ned?

– For behandling så går ikke ventelistene ned, nei.

Strøm-Roum sier hun er bekymret for at køene kommer til å øke igjen når ventetidsløftet er over. I utgangspunktet varer satsingen til 31. mai.

– Det er jo valg i september, og køene vil jo gå nedover. Men pengene tar slutt i slutten av mai. Det som er viktig, er at vi som helsepersonell ikke kan bruke pasientene våre til et politisk spill.

– Ikke bare én samtale inn, så er du frisk

Også blant psykologene på Ahus er det frustrasjon. De opplever et ensidig politisk press på å korte ned ventelistene, mens pasientene de møter ofte trenger lange utredninger og behandlingsløp.

Et 45 minutters møte på en kveldspoliklinikk gjør at pasienten forsvinner fra den publiserte køen, men:

– De tallene måler jo ikke hva som skjer med pasienten etterpå. Og da risikerer vi at de havner på interne ventelister, sier Per-Anders Guldberg som er foretakstillitsvalgt på Ahus for psykologforeningen.

en person som sitter i en stol

Foretakstillitsvalgt for psykologene på Ahus, Per-Anders Guldberg, sier pasientene i ventetidsløftet risikerer å havne på interne ventelister.

Foto: William Jobling / NRK

Guldberg mener ventelister isolert sett ikke sier så mye om kvaliteten på den behandlingen de kan tilby, og er bekymret for at psykologenes prioriteringer nå i stadig sterkere grad styres politisk.

– Det er jo vanlig at man følges opp over tid i psykisk helsevern. Det er ikke bare én samtale inn, og så er du frisk, sier han.

– Det er ikke noe en-til-en-forhold mellom en venteliste og hva som er god behandling.

– Viktigste prioritet nå

Ledelsen ved Ahus sier til NRK at sykehusets viktigste prioritet nå er å sikre at pasientene som kommer inn gjennom ventetidsløftet, også får videre behandling.

Ahus har planlagt seks lørdager med ekstra operasjonskapasitet i år, tre på vårparten og tre til høsten. Totalt dreier det seg om cirka 120 pasienter som kan opereres ekstra.

Ved noen avdelinger på sykehuset, som Kvinneklinikken der Strøm-Roum jobber, ser ledelsen ikke tegn til økte interne køer.

Men andre steder i sykehuset er det tegn til økning:

– Særlig på ortopedi ser vi at det nå er en økning i pasienter som er klare til operasjon, sier Øyvind Antonsen som er assisterende direktør i medisin- og helsefagdivisjonen på Ahus.

Vestre: – Kan medføre kapasitetsutfordringer

Helseminister Jan Christian Vestre sier det er bra at de tillitsvalgte er opptatt av interne ventelister.

Vestre sier det er noe «vi må passe på at ikke skjer».

en mann som holder et stykke papir

Foto: Jane Rasmussen / NRK

– Og derfor så følger vi også veldig nøye med på de såkalte interne ventelistene i sykehusene. Så langt er det ikke noe som tyder på at de er påvirket av denne ekstrainnsatsen, men det følger vi som sagt nært med på og samarbeider godt med de tillitsvalgte om.

– Ledelsen ved Ahus sier at de nå har opphopning av pasienter som er klare for operasjon?

– Det er jo veldig mange pasienter som har ventet lenge, som nå tas inn. Og vi ser jo også at antallet som venter på helsehjelp nå går raskt ned. Det vil i kortere perioder kunne medføre noen kapasitetsutfordringer i sykehusene. Derfor er det så viktig at vi også jobber langsiktig med å få kapasiteten opp.

– Så langt har dere én dag redusert ventetid med samme måned i fjor, etter 5,5 mrd. i økt pengebruk?

– Ja, og jeg er så langt ikke tilfreds. Jeg mener at norske pasienter over flere år har ventet for lenge. Derfor skal ventetidene ned. Så ser vi nå at innsatsen begynner å gi resultater.

Publisert 09.04.2025, kl. 16.56

Read Entire Article