Mitt svar til den selverklærte sionisten Vebjørn Selbekk

2 weeks ago 13



Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Den selverklærte sionisten Vebjørn Selbekk kaller Palestina-aktivister historieløse. Det virker som han ikke klarer forholde seg til sin samtid.

Publisert: 16.04.2024 21:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skriver i sin kronikk i Aftenposten 10. april: «Sionisme er ganske enkelt oppfatningen om at det jødiske folket, som alle andre folkeslag, har rett til sin egen nasjon. Et sted på Jorden som de kan kalle sitt eget.»

Vi kan enes om at det er en edel tanke. Det jødiske folk har vært spredt over hele Jorden, vært forfulgt og forsøkt utryddet. Derfor lovet seiersmaktene etter første verdenskrig jødene et nasjonalt hjem i Palestina.

Landet var imidlertid ikke tomt.

Kristne og muslimske palestinere, mer enn 80 prosent av innbyggerne, ble ikke spurt. De er heller ikke blitt hørt på senere tidspunkt, selv om seiersmaktenes vedtak også inneholdt at «det må bli klart forstått at intet må bli gjort som kan skade de sivile og religiøse rettigheter til ikke-jødiske samfunn i Palestina».

Palestinas majoritetsbefolkning ble omtalt som det de «ikke» var. Deres politiske og nasjonale rettigheter ble ikke omtalt.

Nedgradert som demokrati

Israel er opprettet. Slik skal det også være i fremtiden. Jødenes historie gjør det lett å fatte at Hamas’ terror 7. oktober gjenoppliver redselen for å bli utslettet.

Men den norske diskusjonen om sionisme og antisemittisme handler ikke om dette. Den handler om hvordan Israel utfører sin politikk. Om hvordan de har drevet krigføringen i Gaza, med over 33.000 døde og snart en hel befolkning som sulter.

Den handler også om Israels langvarige okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem, og hvordan overgrep, trakassering og drap har eskalert voldsomt det siste halve året.

Selbekk skriver i sitt forsvar for sionismen at «Israel er Midtøstens eneste virkelige demokrati, det eneste landet med ytringsfrihet og en fri presse».

Israel ble nylig nedgradert i den ledende rapporten om demokratiets stilling i verden (V-Dem). Det regnes ikke lenger som et land som beskytter sivile rettigheter som likhet for loven. Da statsminister Benjamin Netanyahu i oktober talte i FN, viste han et kart av Israel som omfattet Vestbredden og Øst-Jerusalem. Mener Selbekk at dette er Israel?

Ikke like rettigheter for alle

På Vestbredden fengsles palestinere uten muligheter til å forsvare seg, også barn. De risikerer internering og fengsel for det de måtte gjøre, men også for det de sier. Det gjelder også mennesker som bor i områder kontrollert av palestinske myndigheter.

Vestbreddens folk har ikke stemmerett i det Netanyahu kaller Israel. Deres bevegelsesfrihet og religiøse rettigheter er sterkt begrenset. De kan gå i sin lokale moské eller kirke, men står ikke fritt til å delta i påskefeiringen i Gravkirken eller ramadan-bønn på al-Aqsa.

Rettighetene er heller ikke like. Jøder kan kreve tilbake eiendommer deres familie hadde i Øst-Jerusalem før 1948. Palestinske familier som hadde eiendommer i Vest-Jerusalem, kan ikke gjøre det samme.

Demokrati handler om rettssikkerhet og like rettigheter for alle som bor i landet.

Nasjonalisme og vestlige frihetsverdier

Selbekk nevner heller ikke at det israelske parlamentet for noen år siden vedtok en lov som sier at staten Israel er «det jødiske folks nasjonale hjem». Den sier videre at «retten til å utøve nasjonal selvbestemmelse er forbeholdt det jødiske folk».

Drøye 20 prosent av Israels befolkning er palestinere, som da ifølge loven ikke har nasjonal selvbestemmelse. Netanyahu viser frem et kart som er identisk med det Hamas omtaler som området fra «fra elven til havet». Hvis dette skal være Israel, innebærer det at den ene halvparten av befolkningen har rettigheter som den andre ikke har. Ville Selbekk kalle det et demokrati hvis det gjaldt en annen stat?

Sionisme vokste frem som jødisk nasjonalisme. Slik ligner den på mye av den europeiske nasjonalismen som vokste frem på 1800-tallet. Denne type nasjonalisme er uproblematisk så lenge den ikke brukes til å innskrenke andres rettigheter.

I Israel og Palestina blir det aldri fred før alle har like rettigheter eller nyter godt av det Selbekk kanskje mener med «vestlige frihetsverdier».

Read Entire Article