Norsk politi i beredskap før russisk presidentvalg

1 month ago 21



FORVENTES PROTEST: Ambassaden i Oslo er ett av stemmelokalene der det forventes at russere kan markere motstand mot Putin. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Søndag mobiliseres det til anti-Putin-markeringer ved russiske stemmelokaler i Norge. Politiet er beredt på å kunne gripe inn.

lørdag 16. mars kl. 23:22

Kortversjonen

  • Anti-Putin-markeringer er planlagt ved russiske stemmelokaler i Norge under søndagens presidentvalg
  • Protestene er mot det aksjonistene mener er et rigget og udemokratisk valg
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er forberedt på trusler og provokasjoner
  • Markeringer forventes i Oslo og Kirkenes
  • Det meldes at Moskva ønsker å stoppe protestene

I forbindelse med helgens presidentvalg i Russland oppfordres motstandere av president Vladimir Putins politikk til å komme til valglokalene i inn - og utland klokken 12 søndag.

Dette skal være opposisjonens stille protest mot det de mener er et rigget og udemokratisk valg.

Også russere i Norge planlegger å støtte opp om anti-Putinmarkeringen i Oslo, Kirkenes og på Svalbard.

Moskva vil nå forsøke å stoppe aksjonen, skriver flere uavhengige medier, blant andre Meduza og opposisjonsfigur og sjakklegende Garri Kasparovs nyhetsside.

Folk kan bli gjort ansvarlige i henhold til artikkel 141 i den russiske straffeloven – der maksimal straff er fem års fengsel, skriver Meduza og siterer en advarsel fra påtalemyndigheten i Moskva.

Den norske Helsingforskomiteen bekrefter at det kommer meldinger fra Russland om at Moskva ønsker å stoppe protesten.

AKSJONERER: Julia Navalnaja, her fotografert sammen med sin nå avdøde mann Aleksej i 2015, er blant dem som har oppfordret russerne til å aksjonere på valgdagen kl. 12.00. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA

Kirkenes: Griper inn ved behov

Ved generalkonsulatet i Kirkenes i Sør-Varanger har rundt en tidel av kommunens innbyggere russisk bakgrunn.

Det lokale politiet sier de er i beredskap denne helgen.

– Vi har hatt god dialog med det russiske konsulatet nå i forkant av valget i Russland. Jeg kan ikke si hvilke sikkerhetstiltak som settes i verk, men vi er beredt på å kunne gripe inn dersom det skulle bli behov for det, for å sikre at russiske borgere kan få avgitt sin stemme på en god og trygg måte, skriver jourhavende stabssjef Stein Kristian Hansen ved Finnmark politidistrikt, i en e-post til VG.

I HJERTET AV BYEN: Blir det aksjon ved Russlands generalkonsulat, vil det merkes i sentrum av Kirkenes. Foto: Heiko Junge / NTB

PST: Forberedt

Tirsdag ble opposisjonspolitiker  Navalnyjs tidligere stabssjef og Putin-motstander Leonid Volkov angrepet med hammer utenfor sitt eget hjem i Litauen.

Etterretningssjefen i Litauen blir torsdag sitert på at angrepet var ment for å skremme opposisjonen fra å gjennomføre aksjoner under presidentvalget i Russland.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er forberedt på at lignende trusler og provokasjoner kan bli en realitet i Norge, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST.

Han oppfordrer russere i eksil til å følge rådene som gjelder for befolkningen ellers:

– Vis skjerpet årvåkenhet og rapporter inn tilnærmelser som kan være fra fremmede etterretningstjenester og annen mistenkelig atferd, sier Veum til VG.

– Vil PST sette inn ekstra tiltak eller ha ekstra tilstedeværelse ved valglokalene disse dagene?

– Vi ønsker ikke å kommentere hva PST planlegger og følger med på, sier Veum.

Oslo: – Kort responstid

Det bor i dag litt i overkant av 20.000 russere eller norskfødte med russiske foreldre i Norge. De fleste som stemmer, vil gjøre det ved den russiske ambassaden i Oslo.

– Oslo politidistrikt har generelt fokus på ambassadene, herunder den russiske, og kort responstid hvis noe skulle skje, sier Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, til VG.

Russlands ambassade skriver i en e-post til VG på spørsmål om hva som tillates og ikke tillates i forbindelse med stemmegivingen:

«Det er norske lover som virker opp til ambassadeinngangen, mens på valglokalet ved utenriksstasjonen er det den russiske valglovgivningen som gjelder.
Det viktigste på valgdagen er at det er agitasjonsforbud. Det finnes klare avtaler med politiet om fremgangsmåten dersom det blir noe hærverk. Dette tas hånd om av ambassadens sikkerhetstjeneste og norsk politi»

Valglokalene stenger søndag kveld kl 19 norsk tid. Resultatet forventes kjent mandag.

Read Entire Article