Ny teltleir reist sør i Gaza

1 week ago 11



De siste ukene er det bygget en ny teltleir i nærheten av byen Khan Younis på Gazastripen. Samtidig forbereder Israel en bakkeoffensiv mot Rafah, der 1,4 millioner mennesker søker tilflukt.

 Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP
NY TELTLEIR: Dette satellittbildet viser rekker av hvite telt som har blitt satt opp i nærheten av Khan Younis 23. april. Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

Publisert 24.04.2024 13:18

Ferske satellittbilder analysert av nyhetsbyrået AP viser at det har blitt bygget en teltleir i nærheten av byen Khan Younis, sør i Gaza. 

Bilder viser hvordan området så ut 7. april. Drøye to uker senere, kan man tydelig se rekker med hvite telt på det samme området.

Samtidig forbereder det israelske militæret, IDF, en bakkeoffensiv mot byen Rafah «veldig snart», ifølge den israelske TV-kanalen Kan 11

Men da må først de om lag 1,4 millioner menneskene som oppholder seg i Rafah evakueres til andre områder på Gazastripen.

 Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP
NY LEIR: På bildet til venstre ser man hvordan området så 7. april. Til høyre ser man hvordan området så ut 23. april. Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

IDF sier til AP at de ikke står bak byggingen av den nye teltleiren nær Khan Younis.

En talsperson for det palestinske helsedepartementet opplyser til nyhetsbyrået AP at teltleiren har blitt satt opp for å huse mennesker som har søkt tilflukt på et sykehus i nærheten, og at det ikke har sammenheng med forestående militæroperasjoner.

Legger planer for bakkeoffensiv

IDF godkjente et utkast for en bakkeoperasjon i Rafah i begynnelsen av denne uken, ifølge den israelske avisen Jerusalem Post

Israels sterkeste støttespiller, USA, har uttrykt sterk motstand mot en bakkeoffensiv i Rafah uten en troverdig plan for å beskytte sivilbefolkningen. 

Ifølge den israelske kanalen Kan 11 er det ventet at evakueringen av sivilbefolkningen kan skje over flere etapper i løpet av de neste 4-5 ukene.

Kanalen rapporterer at Rafah skal deles opp i ulike soner, og befolkningen skal flyttes etappevis til definerte områder. Foran hver etappe, vil IDF informere sivilbefolkningen slik at de kan evakuere før IDF går inn i et område.

 SAID KHATIB/AFP
FLYKTET: Over én million mennesker som har flyktet fra kampene i Gaza har søkt tilflukt i byen Rafah. mot grensen til Egypt. Foto: SAID KHATIB/AFP

Men er det praktisk mulig å flytte over én million mennesker slik situasjonen er i Gaza nå?

Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad er skeptisk.

– Man har et enormt problem med antallet mennesker og den plassen man har til rådighet. Rent praktisk går det ikke å flytte så mange mennesker til de få områdene som er igjen i Gaza, sier Tuastad til TV 2.

– Da må man legge til rette for at folk kan returnere til hjemstedene sine, og det gjør jo heller ikke Israel.

Han peker på at man ikke bare kan fordrive befolkningen, slik Israel gjorde i nord i begynnelsen av krigen.

– Alt er jo ødelagt, sier forskeren.

Tuastad mistenker at de israelske planene kan ses på som et svar på amerikanske krav heller enn at det er en realistisk plan for å skåne sivilbefolkningen.

– Israel har ikke tatt hensyn til det. Deres bekymring er det amerikanske presset, og hvor gode planer må man ha for å unngå amerikanske reaksjoner, sier Tuastad.

 Erik Monrad-Hansen / TV2
EKSPERT: Dag Henrik Tustad er førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Erik Monrad-Hansen / TV2

Sender flere soldater

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger sagt at en bakkeoffensiv mot Rafah er nødvendig for å ta ut Hamas´ siste bastion i Gaza. 

– Det er ingen makt i verden som skal stanse oss. Det er mange krefter som prøver, men det hjelper ikke, siden denne fienden, etter det den har gjort, aldri skal få gjøre det igjen, sa Netanyahu 9. april.

Det er antatt at fire Hamas-bataljoner fortsatt er operative i Rafah. 

Israel tror også at de om lag 130 israelske gislene som fortsatt sitter fanget i Gaza, befinner seg i Rafah-området.

 AFP
LETER: En palestinsk familie søker gjennom en bygningen som ble bombet av israelske styrker i Rafah 20. april. Foto: AFP

IDF annonserte tirsdag at de vil sende to brigader bestående av reservister til Gaza. De to brigadene har vært utstasjonert i Nord-Israel, og har de siste ukene trent på å operere i Gaza.

– Soldatene har øvd på ulike kampteknikker og tatt lærdom av erfaringen vi har opparbeidet oss fra kampene og bakkeoperasjonene i Gaza så langt, skriver IDF på meldingstjenesten Telegram.

En lang rekke land og organisasjoner har advart mot en offensiv mot Rafah.

1,5 millioner mennesker er stuet sammen i byen som ligger inntil grensa til Egypt, inkludert over én million som er fordrevet fra resten av Gaza siden krigen startet i oktober i fjor.

 MOHAMMED ABED/AFP
VENTER PÅ NYTT: En mann venter på nytt om datteren etter at bygningen hun befant seg i ble bombet av israelske styrker i Rafah 21. april. Foto: MOHAMMED ABED/AFP

De siste dagene har Israel intensivert angrepene mot Gaza, i det sivilbefolkningen sier er de kraftigste angrepene på flere uker. 

Israel har angrepet Hamas-stillinger i nord, et område de tidligere har trukket sine styrker ut av, men også bombardert de sentrale og sørlige områdene av Gaza.

Ifølge palestinske helsemyndigheter har over 34.000 mennesker blitt drept i krigen så langt. 

Dødstallene er ikke bekreftet fra annet hold, men ifølge FN har opplysningene fra palestinske helsemyndigheter ved tidligere konflikter vist seg å være pålitelige.

Read Entire Article