Advarer: – Dette bør foreldre følge med på

1 week ago 14



Stadig yngre bruker treningsdop:

Anabole steroider blir vanligere blant barn i 13-årsalderen. Antidoping Norge kommer nå med en klar appell til foreldre.

 Illustrasjonsfoto / Erik Edland / TV 2
I SKJUL: Uten at de nærmeste vet det, bruker flere unge i Norge anabole steroider for å bli større og sterkere. Få er opptatte av å lære om konsekvensene. Foto: Illustrasjonsfoto / Erik Edland / TV 2

Publisert 04.05.2024 14:59

Unge trener som aldri før,  og spesielt styrketrening blir stadig mer populært. 

Hos Sats har antall medlemmer mellom 13-16 år økt med 23 prosent de siste to årene. 

Samtidig ser Antidoping en stadig mer urovekkende økning:

Bruken av anabole steroider virker å bli stadig vanligere blant de unge.

– Interessen for å trene styrke, men samtidig ta snarveier og dopingmidler, er økende, og alderen er synkende, sier Morten Heierdal, fagrådgiver for Antidoping Norge. 

Fakta om anabole steroider

  • Anabole steroider er en samlebetegnelse på kunstig fremstilte varianter av det mannlige kjønnshormonet testosteron.
  • Anabole steroider brukes som dopingmiddel for å øke muskelmassen og ble først tatt i bruk i kraftidretter på 1950- og 60-tallet.
  • Kombinert med styrketrening bidrar det til at hastigheten på proteinsyntesen i muskulaturen øker, og reduserer nedbrytningen. Slik øker den totale muskelmassen, og dermed også muskelstyrken.
  • De mest alvorlige bivirkningene er økt fare for hjerteinfarkt og hjerneslag, leverskade, endret kjønnskarakter, muskel- og seneskader, og psykiske bivirkninger som depresjon og aggressiv adferd.
  • Det er i dag forbudt å bruke, besitte, og erverve anabole steroider.

Kilder: Store medisinske leksikon

Barn spør om steroider

Gjennom den anonyme chattjenesten Dopingkontakten snakker foreningen daglig med unge som har spørsmål rundt anabole steroider. 

Dopingkontakten opplevde en 60 prosent økning i henvendelser i 2023.

 Truls Aagedal / TV 2
SKUMMEL UTVIKLING: Ungdom som tar kontakt er ofte mer opptatte av hva som er lovlig å importere, enn om det er trygt å bruke, forteller Morten Heierdal i Antidoping Norge. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Vi blir kontakt av barn nede i 13-årsalderen. De spør om anabole steroider,  SARMer (selektive androgenreseptor-modulatorer) eller insektssteroider. Ofte ting de har kommet over på sosiale medier som de er nysgjerrige på.

– Bestiller gjennom posten

Tidligere så man gjerne på en typisk bruker av anabole steroider som en kroppsbygger.

I dag kan brukerne gjerne være ungdomsskoleelever, som nettopp har begynt å trene på treningssenter.

– Det kan være unge som har opplevd utenforskap, mobbing eller hatt det vanskelig hjemme. Noen opplever et stress og jag etter prestasjoner, og har ikke nok energi til å prestere i begge leirer.

Videoer av treningstips, kostholdsråd og fokus på kropp florerer på sosiale medier som Tiktok og Instagram.

– Mens man tidligere måtte oppsøke bestemte miljøer, er det i dag mulig å kjøpe dopingmidler over nett. Enkelte sider fremstår seriøse, og lar unge bestille anabole steroider gjennom posten, sier Heierdal.

 Tolletaten, postseksjon Gardermoen.
STEROIDER: Tolletaten en stor økning i beslag av dopingmidler i post- og kurerforsendelser i 2022, og tendensen har siden fortsatt på samme nivå. Foto: Tolletaten, postseksjon Gardermoen.

Til TV 2 sier i Sondre Hammerstad, seksjonssjef i postseksjon Gardermoen for Tolletaten, at aktiviteten på Internett rundt dopingmidler er høy.

– Norske myndigheter har forbudt bruk og besittelse av dopingmidler. Det er derfor bekymringsfullt at det stadig er mange som bestiller disse stoffene hjem. Å bestille dopingmidler på nett innebærer en betydelig risiko, da du ikke har en garanti for hvilket produkt du faktisk mottar.

Se etter disse tegnene

Mange av de pårørende Antidoping Norges folk snakker med er uvitende om at deres nærmeste bruker treningsdop.

Det er flere kjennetegn foreldre kan være observante på, om man skulle mistenke at barnet bruker anabole steroider.

– Vedkommende kan bli sykelig opptatt av å bygge kropp, kosthold og kosttilskudd. Om trening går utover sosiale ting, man endrer vennegruppe, eller får veldig kort lunte, kan det være et av tegnene man følge med på.

 Illustrasjonsfoto / Alf Simensen / TV 2
POPULÆRT: Treningssentre opplever stadig flere medlemmer, spesielt blant de yngste. Enkelte velger å ta snarveier for å nå sine mål. Foto: Illustrasjonsfoto / Alf Simensen / TV 2

Likevel er det viktig å se tegnene i sammenheng, sier Heierdal.

– Foreldre bør være bevisst på at trening og doping kan være en mulig årsak til atferdsendring. 

Antidoping Norges fagrådgiver opplever ikke norske foreldre som naive, men er klar på at mye kan skje når barnet løsriver seg fra kjernefamilien.

– Jeg tror man må ta inn over seg at foreldre har mer å komme med. De vil fortsette å være den viktigste ressurspersonen gjennom ungdomstiden og videre i livet, også etter poden har revet seg løs. 

Nulltoleranse

 Norges største treningssenter-kjede Sats følger Rent Senter-programmet til Antidoping Norge.

– Våre ansatte lærer om doping og hva man skal se etter. Hvis en senterleder ser at en ungdommen har hatt en plutselig enorm endring i kroppsfasongen, tar vi en prat med medlemmet, sier Vegard Ølstørn, antidopingansvarlig i Sats.

 Illustrasjonsfoto / Aleksander Myklebust / TV 2
FØLGER MED: Medlemmer som tester positivt på dopingtest stenges som regel ute fra Sats i to år, opplyser Vegard Ølstørn. Foto: Illustrasjonsfoto / Aleksander Myklebust / TV 2

Mens voksne år kan måtte ta dopingtest og potensielt bli utestengt, vil mistanke om doping blant de under 18 utløse samtaler med barnet og foreldre.

Ølstørn anbefaler dem som higer etter å bli sterkere å bruke de ansatte på senteret, for eksempel personlige trenere, heller enn å ty til snarveier.

– På gulvet gjennom våre ansatte er det masse kunnskap om trening. Ønsker man resultater og systematikk i treningen, er det anbefalt.

Read Entire Article