Økning i cyberkriminalitet i Norge

1 month ago 37Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Kripos rapporterer om en skremmende vekst i cybertrusler, inkludert seksuell utpressing og avansert bruk av kunstig intelligens.

  • Bilde av Ola Haram
mandag 22. april kl. 12:41

Det kommer frem i den årlige rapporten om cyberkriminalitet fra Kripos.

De ser en økning i seksuell utpressing med økonomisk motiv, der gjerningspersonene er organiserte, pengekravene høyere og ofrene enda yngre enn tidligere.

– Vi har sett at norske gjerningspersoner produserte syntetisk overgrepsmateriale ved hjelp av kunstig intelligens og kjøpte overgrepsmateriale fra det mørke nettet med betaling i kryptovaluta. De kjøpte egenprodusert seksualisert materiale fra barn ned i ti års alder, og utsatte barn for seksuallovbrudd på ende-til-ende-krypterte meldingsplattformer, sier leder for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard.

Les også: Flere pågrepet etter Hydro-angrepet

Kripos anslår at det er færre sentrale cyberkriminelle i løsepengevirus-nettverkene enn tidligere antatt, men de samme aktørene går igjen på tvers av straffesaker. Kunstig intelligens utgjør en økende trussel ved å effektivisere og automatisere kriminalitet som bedrageri og desinformasjonskampanjer.

– Dette vil sannsynligvis være spesielt gjeldende for bedrageri og desinformasjonskampanjer, sier Skard.

Rapporten understreker at cyberkriminalitet må ses som en integrert del av annen alvorlig og organisert kriminalitet, der profittmotiverte kriminelle utgjør en av de største bestanddelene.

Foto: Politiet

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 22.04.24 kl. 12:41

Relaterte emner

Read Entire Article