Oljefondet truer med sanksjoner mot en avis som rett og slett har gjort jobben sin

1 week ago 27



 Ole Andreas Halvorsen, Viking Global Investors (t.v.) og oljefondssjef Nicolai Tangen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Oljefondet truer med sanksjoner mot en avis som rett og slett har gjort jobben sin.

  • Torbjørn Røe Isaksen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, er mye:

Det er over 17.000 milliarder kroner.

Det er vår felles pensjonsformue.

Det er et av verdens største fond.

Og, etter eget utsagn, «verdens mest åpne investeringsfond».

Det er også mye fondet ikke er, blant dem en privat bedrift eller organisasjon.

Oljefondet er en del av den norske stat, offentlig sektor.

Oljefondet forvaltes etter retningslinjer fastsatt av regjeringen og er en del av Norges Bank, underlagt bankens styrende organer.

Les på E24+

Halen som logrer med hunden

Også offentlig sektor kan ha møter og arrangementer som er lukket for offentligheten. Men investeringskonferansen som gikk av stabelen denne uken, er ikke et slikt arrangement.

Den var ikke et internseminar for de ansatte. Snarere åpen for både publikum og presse – og ble strømmet til alle som ønsket å se. Bortsett fra én sesjon: Oljefond-sjef Nicolai Tangens samtale med Ole Andreas Halvorsen, populært kalt «Tigergutt».

Den mediesky Halvorsen har gjort stor suksess på Wall Street med fondet Viking Global Investors. Halvorsen har figurert høyt på Bloombergs lister over de best betalte hedgefondforvalterne i USA.

Det var få reaksjoner da E24 meldte at sesjonen med Halvorsen ble lukket. Den skulle foregå under såkalte Chatham House-regler. Det vil si at informasjonen fra møtet kan brukes, men ikke hvem som har sagt det eller hvem som var til stede.

I seg selv var det mildt sagt merkelig på en ellers åpen konferanse arrangert av hele Norges pensjonsfond. Hvordan man kunne bruke informasjon fra en samtale mellom to personer, uten av avsløre hvem som var til stede, forble et åpent spørsmål.

Resultatet var at E24 og (meg bekjent) de fleste andre medier, valgte ikke å delta på samtalen mellom Tangen og Halvorsen. Chatham House kan ofte være nyttig – også for journalister og kommentatorer. At folk føler seg frie til å snakke, kan gi nyttig innsikt og informasjon.

Men i dette tilfellet ble det feil, blant annet fordi arrangementet ellers var offentlig.

Dagens Næringsliv klarte allikevel å få ut informasjon om hva som ble sagt i sesjonen, selv om de ikke var til stede. De gjorde det aviser gjør til vanlig: Snakket med folk og spurte kilder som faktisk var der.

Oljefondet er lite fornøyd, ifølge Medier24, og sier at DN ikke blir invitert til neste års konferanse.

Det er langt over streken.

DN har ikke brutt noen avtale. De har bare gjort helt vanlig journalistisk arbeid.

Én ting er at sesjonen aldri burde vært lukket i utgangspunktet på et slikt arrangement, uansett hvor stort «skup» det var å få Halvorsen til å stille.

Når Oljefondet i tillegg bestemmer seg for å utestenge en avis, fordi den har gjort jobben sin, avslører de en grunnleggende mangel på forståelse. Både for hva det innebærer å være en del av offentlig sektor og for hva åpenhet rent faktisk betyr i praksis.

Les også

Bratt oppoverbakke

Read Entire Article