Oljefondssjefen til amerikansk storavis: – Amerikanerne jobber bare hardere

1 week ago 20



I et intervju med Financial Times beskriver Oljefondssjefen en klar mentalitetsforskjell mellom Europa og USA.

Foto: Terje Bendiksby

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Europa er mindre hardtarbeidende, mindre ambisiøse, mindre risikovillig og mer regulert enn USA, ifølge den norske Oljefondssjefen. Det skriver Financial Times, som har intervjuet Nicolai Tangen.

Tangen sier til avisen at det er «bekymringsfullt» at amerikanske selskaper overgår sine europeiske konkurrenter på innovasjon og teknologi, noe som fører til at amerikanske aksjer presterer langt bedre.

– Det er et mentalitetsproblem når det gjelder aksept for feil og risiko. I Amerika får du en ny sjanse hvis du feiler. I Europa er du ferdig, sier Tangen.

Tangen sier at det ligger en forskjell i det generelle ambisjonsnivået mellom Europa og USA.

– Vi er ikke veldig ambisiøse. Jeg bør være forsiktig med å snakke om balansen mellom jobb og fritid, men amerikanerne jobber bare hardere, sier oljefondsjefen til FT.

Strengere reguleringer

Tangen blir også spurt om han og folkene i Oljefondet er bekymret for utfallet av høstens amerikanske presidentvalg, der det skal stå mellom Donald Trump og sittende president Joe Biden.

På dette spørsmålet svarer Tangen «ja», men legger til at han kanskje ikke bør si altfor mye om dette.

– Vi investerer bare i gode amerikanske selskaper på lang sikt. Det vil ikke ha noen implikasjoner på hvordan vi allokerer kapitalen vår. Vi har nesten halvparten av eiendelene våre i USA, og vil fortsette å investere i USA, legger han til.

De sju store amerikanske teknologiselskapene som har fått kallenavnet «magnificent seven», Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, utgjør omtrent 12 prosent av aksjebeholdningen.

Tangen sier til avisen at det er en grunn til at «vinneren tar alt» etter hvert som utviklingen innen kunstig intelligens slår ut.

Oljefondsjefen sier at amerikanske toppsjefer har klaget over hvor vanskelig det er å drive virksomhet i Europa på grunn av strenge reguleringer.

– Jeg sier ikke at det er bra, men i USA har du mye AI og ingen reguleringer, mens i Europa har du ingen AI og mye regulering. Det er interessant, sier Tangen.

Les også

Et fond nesten større enn sitt land

Les også

Alle inviterte sa ja til Tangen: – Dette er drømmelisten

Les også

Oljefondet hemmeligholder Elon Musk-dialog

Read Entire Article