Opplysninger til VG: Anniken Huitfeldt utnevnes som USA-ambassadør i morgen

1 month ago 20



TIL WASHINGTON D. C: Huitfeldt vil snart forlate jobben på Stortinget for en høyt ansett stilling over dammen. Foto: Tore Kristiansen / VG

Utnevnelsen innebærer at Ap-politikeren forlater Stortinget, der hun i dag representerer Akershus.

torsdag 14. mars kl. 18:58

Allerede i januar ble det kjent at regjeringen ønsker tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt som ambassadør i USA.

Utenriksdepartementet har søkt om såkalt agrement for Huitfeldt. Det ble bekreftet overfor flere medier i januar.

Et agrement er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant, i dette tilfellet en ambassadør, utnevnes.

I februar ble det meldt at Huitfeldt skulle formelt utnevnes som ny ambassadør til Washington D.C den 1. mars. Det skjedde ikke.

Posten i Washington D.C. regnes internt i UD som den gjeveste ambassadørposten man kan oppnå, og det har ikke vært ukontroversielt at en tidligere politiker uten erfaring fra diplomatiet har vært ryktet til posten.

Les mer: – Hit, men ikke lenger!

Avgjørelsen har høstet kritikk hos både FrP-leder Sylvi Listhaug og MDGs Lan Marie Berg.

Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister i oktober etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Da hadde hun sittet i posten i drøyt to år. Stortinget ga Huitfeldt kritikk for dette forholdet etter innstilling fra kontrollkomiteen.

Read Entire Article