Opplysninger til VG: Ny helseminister tidligst fredag

2 weeks ago 17



SPARKET STATSRÅD: Ingvild Kjerkol fikk fredag sparken som helseminister av statsminister Jonas Gahr Støre. Her fra pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Gisle Oddstad / VG

Jonas Gahr Støre (Ap) får ifølge VGs opplysninger trolig ikke erstattet Ingvild Kjerkol som helseminister før tidligst fredag denne uken.

mandag 15. april kl. 10:44

Kronprins Haakon er på offisiell USA-tur frem til torsdag - og kongen eller hans stedfortreder må tradisjonelt sett være til stede når statsminister Jonas Gahr Støre utnevner sin nye helseminister.

Haakon er regent frem til mandag neste uke, fordi kong Harald er sykmeldt.

Med Haakon i USA vil det vanligvis ikke være mulig med et ekstraordinært statsråd denne uken. Da er den første muligheten til å utnevne ny helseminister fredag. Ifølge VGs opplysninger er det sannsynlig at det først kan skje da.

Denne uken er det imidlertid planlagt et uvanlig unntak fra den vanlige måten å gjøre dette på: statsrådet blir holdt på Statsministerens kontor (SMK), uten kongelige til stede. Det bekrefter Jonas Gahr Støre til NTB.

Sist gang det skjedde var i 2007.

Aktuell for ny jobb

I tillegg taler gjestelista på USA-turen for det samme. En av dem som er med på USA-turen er aktuell for å få jobben som helseminister: Ap-nestleder og næringsminister Jan Christian Vestre.

USA-turen gjør at statsminister Jonas Gahr Støre har litt bedre tid på å finne en erstatter til Ingvild Kjerkol.

Jan Christian Vestre<-Jan Christian Vestre

Næringsminister og nestleder i Arbeiderpartiet

Jobben som helseminister er ledig etter at Ingvild Kjerkol fikk sparken på fredag. Hun ble tatt i juks og mistet mastergraden sin.

Ifølge VGs opplysninger er Vestre mandag formiddag fremdeles aktuell, men det må ikke tas for gitt at det blir resultatet.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth er ifølge VGs opplysninger nevnt som mulig kandidat til å overta som næringsminister hvis Vestre blir helseminister.

Kilder sier imidlertid at andre kandidater kan være vel så aktuelle, hvis Støre må begynne med kaballegging.

Det kan være at han slipper å legge ny kabal ved at Kjerkol blir erstattet av en som ikke sitter i regjering.

Kjerkol skal tilbake på Stortinget. Hun er fremdeles leder i Trøndelag Ap.

Read Entire Article