Putin-politiker: Vil sjekke seksuell orientering på toppbyråkrater

2 weeks ago 16



Aleksandr Khinstein mener at seksuell orientering hos byråkrater bør sjekkes. Mina Skouen (t.h.) i Helsingforskomiteen tror det vil skape ytterligere frykt hos skeive russere. Foto: Statsdumaen og Helsingforskomiteen

– Det vil skape enda mer frykt hos skeive russere, sier ekspert til VG.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
torsdag 2. mai kl. 03:35

Kortversjonen

  • Aleksandr Khinstein fra Putin-partiet Forente Russland foreslår å sjekke seksuell orientering for høyere ansatte i statsapparatet.
  • Khinstein hevder at det vil beskytte tradisjonelle familieverdier.
  • Forslaget får støtte fra partikollega Vitalij Milonov.
  • Helsingforskomiteens Mina Skouen mener dette skaper frykt hos skeive russere og bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Aleksandr Khinstein (49) representerer Putin-partiet Forente Russland i parlamentet.

Nå sier den kjente politikeren at den seksuelle orienteringen til toppbyråkrater bør sjekkes før de blir ansatt.

– Jeg ser ikke noe klanderverdig eller dårlig i en slik undersøkelse. Beskyttelse av tradisjonelle familieverdier er et av prinsippene i vår statlige politikk, forklarer Khinstein. Forslaget kommer fram i et intervju med Obozrenie.

– Jeg har jeg vært og vil i fremtiden være mot at lærere til mine sønner fremmer ikke-tradisjonell seksuell orientering, sier Khinstein.

Det kan bety at lærere er en av de grupper av statsansatte han ønsker å sjekke. Khinstein er leder i parlamentets komité for «informasjonspolitikk» og ingen hvemsomhelst i russisk politikk.

Bakgrunnen for at Khinstein nå uttaler seg om dette, er at «ungdomsministeren» i hans hjemregion, Samara, måtte gå av for noen uker siden. Det skjedde ifølge avisen Kommersant etter at Khinstein hadde beskyldt ministeren for å være del i en «gay-skandale».

President Vladimir Putin har i flere taler snakket om at Russland forsvarer tradisjonelle familieverdier – og har lovt at skeive aldri skal få de samme rettigheter som i Vesten. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Viltalij Milonov fra samme parti går tirsdag ut og støtter Khinsteins forslag og bruker uttrykket «feil seksuell orientering» ifølge Moskovskij Komsomolets.

– En psykolog kan utføre undersøkelsen, sier han.

Mina Skouen i Helsingforskomiteen kan mye om situasjonen for skeive i Russland i dag:

– Dette er nok et initiativ for å opprettholde ideen om den «indre fienden» levende i russisk politikk, og trekke oppmerksomheten vekk fra tematikk som er mer brysomme for den politiske ledelsen.

– Dette er naturligvis også en inngripen overfor enkeltpersoner som ikke er forenlig med grunnleggende menneskerettigheter, og vil skape mer frykt og usikkerhet for skeive russere, sier Skouen til VG.

– Tror du et slikt forslag kan gå igjennom i parlamentet?

– Dette er vel foreløpig en diskusjon om en idé, ikke et konkret forslag. Men Khinstein har frontet forslag tidligere som har fremstått som hårreisende. For min del håper jeg vi ikke vil se et slikt forslag vedtatt, fordi det ville være en legalisering av en prosess vi allerede ser at skjer uformelt på arbeidsplasser – frykten for outing er sterk både i offentlige og private arbeidsforhold, svarer Skouen.

LHBT-aktivister demonstrerer i Moskva i juli 2020. Det er ikke lenger mulig. Foto: AP / NTB

Før jul bestemte russisk høyesterett at den internasjonale LHBT-bevegelsen skal erklæres som «ekstremistisk».

President Vladimir Putin har i flere av sine mest kjente taler snakket mye om «tradisjonelle familieverdier». Da han holdt sin store tale den 31. september 2022 – dagen da Russland annekterte fire ukrainske regioner – gikk han til et voldsomt angrep på skeives rettigheter i Vesten – og lovet at det aldri skal bli slik i Russland. Presidenten sa blant annet at Vesten har gått til «en radikal fornektelse av moralske normer, religion og familie».

Mina Skouen forteller at Khinsteins tanke om å sjekke seksuell orientering eventuelt vil gli inn i rekken av nye lover som påvirker LHBT-miljøet:

– Det er nå innført obligatorisk lydopptak på offentlige legekontorer, det vil si at for eksempel lesbiske kvinner ikke tør å fortelle om samlivsform hos gynekologen i frykt for hva informasjonen skal brukes til, og slik får de ikke tilgang på relevant helsehjelp.

Read Entire Article