Påstander om kupp på landsmøtet i nytt parti

5 hours ago 5



Til tross for påstander om kupp fra Oslo-området, krangling om dagsorden og tre ulike forslag til nytt partiprogram: Marielle Leraand ble valgt til leder i partiet «Fred og rettferdighet.»

 Thomas Evensen / TV 2
VALGT: Marielle Leraand er valgt til leder for partiet. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 25.05.2025 22:04

I januar fikk partiet «Fred og rettferdighet» samlet de 5000 underskriftene som trengs for å kunne stille lister til stortingsvalget. I helgen var de samlet til sitt første ordinære landsmøte. Det ble preget av at det tydeligvis tar mer enn noen måneder å skape en parti- og møtekultur.

Møtet ble preget av lange debatter om forretningsorden, sterke karakteristikker – og at det forelå tre ulike helhetlige forslag til partiprogram.

 Thomas Evensen / TV 2
FRED OG RETTFERDIGHET: Partileder Leraand taler om partiets mål om å bruke penger på velferd fremfor krig. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Kuppforsøk

Valgkomiteen hadde innstilt på et sentralstyre på 15 medlemmer, der alle hadde tilhørighet til Oslo eller nærliggende områder. Begrunnelsen var at sentralstyrets medlemmer måtte være tilgjengelig for hyppige møter, og at distriktsrepresentasjonene skal ivaretas av landsstyret. Dette utløste påstander om kuppforsøk regissert fra østlandsområdet og demokratisk underskudd.

Det endte med kompromiss ved at to distriktsrepresentanter ble valgt inn i tillegg til de opprinnelige 15 foreslåtte i sentralstyret.

Av programforslagene ble det ene trukket, og de to andre forkortet og slått sammen. Programmet som ble vedtatt er ganske kort, og vil ifølge det endelige vedtaket bli mer omfattende neste år.

Partiet med forkortelsen For stiller liste for første gang ved valget i høst. Målet er i første omgang å passere sperregrensen på 4 prosent.

 Thomas Evensen / TV 2
MØTE: Partiet «Fred og rettferdighet» avholdt sitt første landsmøte denne helgen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Fortid i Rødt

En stor andel av delegatene har, i likhet med partilederen, en fortid i partiet Rødt. Men TV 2 snakket med delegater som hadde partipolitisk erfaring både fra Frp, KrF, Ap, MDG og ulike freds- og antinatoorganisasjoner.

Det nye partiet ble for alvor kjent for en reklamekampanje på Oslo-trikken med krav om stans i pengestøtten til Ukraina. Kampanjen ble finansiert etter en pengegave på en million kroner fra milliardæren Atle Berge. Berge er bosatt i Murmansk og har tjent mye penger på sin virksomhet i Russland.

 Thomas Evensen / TV 2
RØDT: Plakater ved Stortinget. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Partileder Leraand opplyser til TV 2 at partiet har fått lovnader om enda flere private donasjoner, og dermed ikke utelukker flere kontroversielle reklamefremstøt i valgkampen. 

– Vi er Norges eneste fredsparti, som heller vil bruke pengene på velferd, sier Leraand. 

Disen møtte ikke

Den andre hovedpersonen i For, professor Glenn Disen, som er partiets førstekandidat i Akershus, var ikke fysisk til stede, men hilste digitalt. Han beklaget at han ikke kunne være til stede, og begrunnet fraværet med høyt press i løpet av siste uke, og særlig etter opptreden på NRK, og behov for å ta vare på familien.

 Thomas Evensen / TV 2
DIGITALT: Glenn Disen ble med digitalt. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Landsmøtet på Trosterud fritidsklubb i helgen samlet et syttitalls delegater, hovedsakelig fra østlandsområdet. Partiet «Fred og rettferdighet» stiller lister i alle fylker ved valget. 

Read Entire Article