Politimann dømt for vold mot Kevin Simensen i Kongsberg: – Sinnssykt bra

1 week ago 13



En politimann er dømt for politivold i Kongsberg for halvannet år siden. Han anker saken, skriver NRK.

En video Dagbladet publiserte, viste hva som skjedde de aktuelle minuttene utenfor Esso Deli de Luca på Kongsberg da en politimann utøvde vold i 2022. Foto: Dagbladet TV

Publisert: 23.04.2024 11:06 | Oppdatert: 23.04.2024 11:29

En politimann sto 2. april i Borgarting lagmannsrett tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han utøvde vold mot Kevin Simensen og Kristian Pablo Teigen i Kongsberg høsten 2022.

Han nekter straffskyld og ble frikjent da saken ble behandlet i tingretten i fjor.

Nå er avgjørelsen fra ankesaken klar: Politimannen dømmes til 120 dagers fengsel av lagmannsretten. Politimannen må også betale 57.000 kroner i erstatning og oppreisning til de fornærmede.

Aktor Marit Oliver Storeng ba om 60 dagers fengsel for den tiltalte politimannen. Det mener retten ikke er streng nok for det politimannen nå er dømt for.

Dommen blir anket til Høyesterett, melder NRK.

Utenfor rammene for bruk av makt

«Lagmannsretten har, etter en samlet vurdering, kommet til at det ikke er forhold ved saken som gir grunnlag for å fravike utgangspunktet på 120 dager ubetinget fengsel. Straffen fastsettes derfor i tråd med dette», heter det i dommen.

Lagmannsretten skriver også at «et flertall på fem dommere kom til at fjorten knyttneveslag som tiltalte utførte mot den ene fornærmedes hode tidlig i hendelsesforløpet, var klart utenfor rammene for lovlig og straffri bruk av makt i polititjenesten».

Retten var ikke enig om straffskyld for alle poster i tiltalen. To av medommerne mente at politimannen ikke burde straffes for den delen av tiltalen. Siden de var i mindretall, fikk de ikke gehør for det.

– Fint å bli tatt på alvor

Kevin Simensen som ble utsatt for politivolden, er svært glad for å bli trodd i lagmannsretten.

– Akkurat nå prøver jeg bare å få summet meg litt. Det er sinnsykt bra at det endelig ble tatt på alvor denne gangen, sier Simensen til Aftenposten.

Han forklarer at tiden etter hendelsen har vært krevende. Ekstra vanskelig var det at mye av saken i Tingretten handlet om ham som person. I en annen sak fant de en kniv og batong på ham

– Jeg er glad for at retten ser at det er to forskjellige saker, sier Simensen.

Hans advokat Ida Kristine Kolstad sier dommen er en «riktig avgjørelse».

– Det var et veldig påkjenning for Simensen under rettsaken da fokuset var rettet mot ham, sier Kolstad.

Han mener han gjorde det han måtte for å få kontroll over situasjonen. Maktutøvelsen var en tjenestehandling innenfor politilovens regler, mener han. Han forklarte slagene som nødvendige i ankeforhandlingen tidligere i april.

Påtalemyndigheten mener han brøt politiloven da han slo Simensen med knyttet neve mot hodet over ti ganger. Politiet kan bruke vold for å pågripe noen, men her var det ikke nødvendig, mener de.

Saken har fått mye oppmerksomhet på grunn av en overvåkingsvideo som viser hendelsen ved bensinstasjonen. Den ble også spilt av i retten før politimannen forklarte seg.

De to fornærmede kameratene Kevin Simensen og Kristian Pablo Teigen i retten denne uken. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

Politimannen sier han fryktet å bli skadet selv om han ikke fikk kontroll på Simensen. Og at han ikke kunne bruke pepperspray eller batong. Han beskrev motstanden som voldsom.

– Maktbruken min fulgte hele tiden Simensens motstand. Jeg slo når jeg følte det var nødvendig, og når jeg kunne bli utsatt for skade, sa politimannen i lagmannsretten.

Read Entire Article