Pollensesongen kan starte denne uken

1 week ago 11



  • Kjetil Magne Sørenes

    9 min

    Hele landet stengt for togtrafikk

    Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. Årsaken er feil på kommunikasjonssystemet, ifølge Vy.

    - Bane NOR jobber med å rette feilen. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før togene kan kjøre som normalt igjen, heter det på Vys nettsider.

    NRK meldte om togtrøbbelet først.

  • Zelenskyj: Kraftverk ødelagt, mangler luftvernraketter

     AP / NTB

    Natt til torsdag forrige uke ble kraftverket Trypillja sør for Kyiv fullstendig ødelagt i et russisk angrep. Her jobber brannvesenet med å slukke en brann på anlegget. Foto: AP / NTB Foto: AP / NTB

    Russland var i stand til å ødelegge et viktig kraftverk i Kyiv fordi ukrainske styrker har gått tom for luftvernraketter, sier president Volodymyr Zelenskyj.

    Trypillja-kraftverket, som ligger sør for den ukrainske hovedstaden og som er en av de største strømleverandørene til Kyiv-regionen, ble ødelagt i et russisk angrep 11. april, ifølge ukrainske myndigheter.

    Kraftverket ble bygd opp med norske midler i fjor.

    – Det var elleve raketter. Vi ødela de første sju. Fire ødela Trypillja. Hvorfor? Fordi vi gikk tom for luftvernraketter til å forsvare det, sier Zelenskyj i et intervju med den amerikanske TV-kanalen PBS tirsdag.

    De siste tre ukene har Russland nesten kontinuerlig angrepet Ukrainas strømnett, noe som har gjort over en million mennesker strømløse.

    Ukrainske myndigheter har blitt stadig mer frustrert over det de mener er manglende støtte fra allierte, blant annet til luftforsvar som er helt nødvendig for å avverge russiske angrep.

  • Forsvaret leverer ytterligere tre F16-fly til Romania

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Ytterligere tre F-16 jagerfly skal nå overleveres til Romania. Bildet er fra markeringen av første leveranse ved Rygge flystasjon i november. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Ytterligere tre F16 jagerfly er klare for overlevering fra Norge til det rumenske luftforsvaret.

    Dette er den andre forsendelsen av F16-fly fra Norge til Romania, opplyser Forsvarsmateriell.

    De tre første flyene ble levert i november.

    – Dette er et svært viktig oppdrag der vi bidrar til å bygge opp et moderne kampflyvåpen hos en NATO-alliert i et spent område i Europa, sier brigader Aage Longva.

    Flyene har vært gjennom omfattende vedlikehold og er blitt modifisert før overleveringen. Forsvarsmateriell benytter Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) til denne jobben.

    I alt 32 F16-fly skal leveres. F-16 ble faset ut av Luftforsvaret i 2021.

  • Nytt møte i krigskabinettet i Israel tirsdag

     Abir Sultan / AP / NTB

    Krigskabinettet består av statsminister Benjamin Netanyahu (bildet), forsvarsminister Yoav Gallant, tidligere forsvarsminister Benny Gantz, samt flere observatører. Foto: Abir Sultan / AP / NTB Foto: Abir Sultan / AP / NTB

    Israels krigskabinett møtes tirsdag for å diskutere responsen på Irans angrep i helgen, opplyser en israelsk tjenestemann til Reuters.

    – Ingen tid for møtet er satt, legger han til.

    Møtet blir tredje gang kabinettet samles siden Iran skjøt mer enn 300 raketter og droner mot Israel sent lørdag kveld.

    Ledelsen i Teheran hevder de varslet angrepet på forhånd og sa at det var gjengjeldelse for Israels luftangrep mot den iranske ambassaden i Damaskus i Syria 1. april, der sju offiserer var blant de drepte.

    Israel varsler at de vil svare på Irans angrep. USA og flere andre land har advart Israel mot ytterligere opptrapping av konflikten.

  • Kaski fortsetter i finanskomiteen

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Kari Elisabeth Kaski forteller at hun fortsetter i sin stilling på Stortinget ut perioden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Kari Elisabeth Kaski (SV) blir værende i finanskomiteen ut den nåværende perioden. Hun kunngjorde mandag at hun ikke stiller til gjenvalg på Stortinget.

    Det forteller SVs finanspolitiske talsperson til Altinget.

    – Jeg fortsetter i finanskomiteen. Det er ingen endring der, opplyser hun til nettstedet.

    Kaski fortalte til VG at årsaken til at hun ikke tar gjenvalg er manglende motivasjon og at hun er sliten.

    Til NRK avviser hun at partileder Kirsti Bergstø (SV) har påvirket hennes beslutning.

    – Det er ingen hemmelighet at vi er uenige om mye, men vi har jobbet godt sammen, sier Kaski til kanalen.

  • Schibsted og Amedia har signert avtale om distribusjon

    Medieselskapene Schibsted og Amedia har inngått en avtale som innebærer at Schibsted overtar distribusjonen av alle Amedias aviser og produkter fra sommeren av.

    Avtalen omfatter også tilhørende virksomheter, opplyser Schibsted i en pressemelding.

    – Denne avtalen representerer en betydelig styrking av vår langsiktige strategi for å tilby et bredt spekter av distribusjonsprodukter, tilgjengelig for flest mulig kunder, på så mange dager som mulig, sier administrerende direktør Hans Kristian Hallén-Hasaas i Schibsted Delivery.

    Schibsted har en betydelig eierandel i et av Norges fremste distribusjonsselskaper, som inkluderer Helthjem og Morgenlevering.

    – Vi har samarbeidet godt over flere år gjennom Helthjem-nettverket, og Amedia har vært en sentral del av veksten vi har hatt de siste årene. Men nå er vi klare til å overta deres andel av dette, sier Hallén-Hasaas.

  • EU kan vedta nye sanksjoner mot Iran

    Iran angrep Israel med en sverm av droner og raketter natt til lørdag. Angrepet var varslet 72 timer på forhånd og gjorde liten skade.

    Iran angrep Israel med en sverm av droner og raketter natt til lørdag. Angrepet var varslet 72 timer på forhånd og gjorde liten skade. Foto: AP / NTB

    EUs utenriksministre er innkalt til hastemøte om konflikten mellom Iran og Israel tirsdag. Møtet kan ende i nye sanksjoner mot Iran.

    Irans massive drone- og rakettangrep mot Israel natt til lørdag fikk EUs utenrikssjef Josep Borrell til å hasteinnkalle EU-landenes utenriksministre til et digitalt møte tirsdag kveld.

    På møtet vil nye sanksjoner mot Iran trolig bli diskutert, melder medier i Brussel.

    Men diplomater advarer samtidig om at nye sanksjoner kan øke fare for eskalering av konflikten ytterligere.

    Tre land – Storbritannia, Frankrike og Tyskland – har allerede varslet at de forlenger atomsanksjonene mot Iran utover den opprinnelige utløpsdatoen i oktober.

    Det er fortsatt uvisst hvordan Israel vil svare på angrepet, som Borrell søndag fordømte på det sterkeste.

    Samtidig ber utenrikssjefen alle parter «utvise den ytterste selvbeherskelse».

  • Wasim Riaz / Torgeir Strandberg

    11:47

    Fire siktet for drapsforsøk – ung mann utenfor livsfare

    Fire unge menn ble pågrepet i natt og ble siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette.

    Dette skjedde etter at en ung mann ble skutt på Bryn ved 20-tiden mandag.

    Politiet vil i løpet av dagen ta stilling til om de fire skal fremstilles for varetektsfengsling.

    Politiet er i en tidlig fase av etterforskningen. Det er for tidlig å si noe om hva som er foranledning til hendelsen, og det må gjennomføres flere etterforskningsskritt før vi kan si noe nærmere om dette, skriver politiet i en pressemelding.

    Den unge mannen som ble skutt, er i slutten av tenårene. Han ble funnet inne i et næringslokale i Tvetenveien. Han var bevisst, ble fraktet til sykehus og bekreftet å være utenfor livsfare.

  • Wasim Riaz / Torgeir Strandberg

    11:36

    Advokat ber Oslo kommune trekke anke etter stupesak

    Her feirer Dag Kåre Nyland etter å ha vunnet i første rettsinstans mot Oslo kommune, men saken er anket. Nå ber Nylands advokat kommunen om å trekke anken.

    Her feirer Dag Kåre Nyland etter å ha vunnet i første rettsinstans mot Oslo kommune, men saken er anket. Nå ber Nylands advokat kommunen om å trekke anken. Foto: Dan P. Neegaard

    Lege Henning Hoyer skadet seg da han forsøkte å redde en livløs person på Sørenga. Nylig tapte Oslo kommune rettssaken mot Hoyer i Borgarting lagmannsrett.

    Legen tapte riktignok i tingretten, men en enstemmig Borgarting lagmannsrett er tydelig på at Oslo kommune er erstatningsansvarlig etter det som skjedde.

    I en annen stupesak, der kommunen tapte i tingretten, ble Geir Kåre Nyland skadet. Nyland stupte og traff et rør under vann sommeren 2021. Skaden gjorde at han ble lam fra livet og ned. Denne

  • En person skadet i arbeidsulykke ved Norske Skog

    En person skal ha falt og fått varmt vann over seg i en arbeidsulykke ved Norske Skog i Levanger, opplyser politiet i Trøndelag.

    Skadeomfanget er ikke kjent. Vedkommende er kjørt til sykehus.

    Politiet fikk melding om ulykken klokken 10.40 og er på vei til stedet.

  • Lastebilsjåfør hentet av luftambulanse i Alvdal

    En lastebil kjørte av riksvei 3 i Alvdal. Sjåføren ble fraktet fra ulykkesstedet i luftambulanse.

    – Han var bevisst da han ble fløyet fra stedet, men ellers er tilstanden ikke kjent, sier operasjonsleder Christian Svarstad i Innlandet politidistrikt til NTB.

    Han sier det er usikkert hva som var årsaken til avkjørselen. Ifølge operasjonslederen er det ikke vanskelige kjøreforhold på stedet.

    Politiet meldte først om ulykken like før klokken 9. Lastebilen kjørte av veien ved siden av togskinnene, og Bane Nor måtte inn å undersøke forholdene.

    – Resultatet av Bane Nors kontroll er at togene kan kjøre der, men i redusert hastighet forbi ulykkesstedet, opplyser Svarstad.

    Det har vært trafikkdirigering på stedet, og veien åpnet for fullt igjen rett før klokken 11.

  • Read Entire Article