Han har blitt henta som gjest til åpninga av Stortinget, har blåst liv i flere små fiskevær, femdobla sin millionformue på få år, men er nå politiets hovedmann i en svært alvorlig fiskekrimsak.
Denne uka aksjonerte politi, Skatteetaten og Tollvesenet og Fiskeridirektoratet mot Svein Lyder sine bedrifter på Finnmarkskysten.
Svein Vegar Lyder avviser politiets beskyldninger om at han har gjort noe ulovlig.
Foto: Eskil Wie Furunes / NRKTok en snarvei
Med base i Dyfjord, det som for få år siden var et nesten folketomt fiskevær i Lebesby, har Lyder bygd opp den ene bedriften etter den andre.
Han og familien kontrollerer 10 bedrifter. Til sammen omsatte de for over en halv milliard kroner i 2023.
Lyder er mannen som ikke bestandig har venta på at byråkratiet skal reagere. I 2018 terga han på seg Finnmark fylkeskommune da han utbedra veien til Dyfjord for egen regning. Han mente fylket sov – og tok en snarvei.
I 2018 tok Svein Vegar Lyder saken i egne hender, da veien inn til bygda var i elendig forfatning.
Foto: PrivatSist onsdag slo politiet til. Med hjelp av Kystvakten og andre etater, ble i alt 13 personer i fem forskjellige finnmarks-kommuner pågrepet og sikta. Ingen har så langt erkjent straffskyld, men politiet gransker om et titalls tonn med fisk og kongekrabbe er fiska, rapportert og solgt på ulovlig vis.
Til NRK hevder en sterkt berørt Lyder at han er uskyldig. Han mener avhøret han var i, viser at politiet ikke forstår hvordan fiskekjøp fungerer.
– Man sitter bare og klør seg i hodet. Jeg måtte spørre flere ganger hva det er som rettferdiggjør en slik radikal behandling, sier Lyder.
Dette er et av bildene Svein Lyder har lagt ut på sosiale medier, for å vise at krabben ligger i fryserommet til destruering.
Foto: Svein LyderSørger for liv i bygder
Da politiet slo til, ble det tatt beslag i regnskapsbøker, digitale enheter som PC og telefoner. Selv nettbrett til barn skal være beslaglagt. Ingen av de 13 som så langt er pågrepet og avhørt, er blitt varetektsfengsla.
Politiet utelukker ikke at enda flere blir pågrepet i dagene som kommer.
Bygda Dyfjord i Lebesby har blomstret etter at Lyder Fisk etablerte seg der.
Foto: Gunnar Sætra / NRKLyder forteller at sønnene hans flere ganger har ønska at de skal avvikle all drift på land og selge seg ut. Selv ønsker han ikke det. Virksomheten blir da kjøpt opp av store konsern, mener han.
– Om vi dør eller trekker oss ut, at de klarer å knekke ryggen på oss, så vil det her lille samfunnet bare forvitre igjen og bli liggende brakk, slik det var før vi kom inn. Det nytter ikke for et svært konsern å sitte nede i Oslo eller på Vestlandet og tro at du kan styre dette samfunnet og få det til å gå rundt. Du må være her selv og vise kjærlighet til det, bytte lyspæra nå lyspæra går og male veggen når det flakner.
– Derfor vil det være døden for disse samfunnene om vi trekker oss ut.
Svein Vegar Lyder tar blant annet imot kongekrabbe ved sine fiskemottak.
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK10 bedrifter
Lyder og hans familie eier i alt 10 bedrifter på Nordkyn. Bedriftene med de største driftsinntektene er Lyder Fisk AS med 281 millioner kroner i 2023. Resultatet ble nær 8,3 millioner kroner.
Skjånesbruket AS hadde samme år en omsetning på over 226 millioner kroner, men gikk med et underskudd på 3,3 millioner kroner. Eiendomsselskapet Nordkyn Eiendom AS omsatte for 26,4 millioner, men endte også med et mindre underskudd på 239.000 kroner.
Også i bygda Skjånes har det blitt aktivitet igjen, etter at Svein Vegar Lyder valgte å satse på fiskemottaket i bygda.
Foto: Allan Klo / NRKLyder har også et bemanningsbyrå, T-S Barents, som skal finne utenlandsk og norsk arbeidskraft til norske bedrifter.
Fem av de 10 AS’ene har en økonomi som betegnes som solid. De andre sliter. Selv har Lyders formue i løpet av sju år økt fra null til 11 millioner kroner.
– Grov økonomisk kriminalitet
Politiinspektør Morten Daae er veldig tydelig på at dette dreier seg om grov økonomisk kriminalitet og at det dreier seg om store summer. At ingen så langt er satt i varetekt, forklarer Daae med at politiet mener det ikke er fare for at bevis ødelegges. Bevisene skal være gode.
– Vi har bevis på at det er foretatt leveringer i strid med regelverket, både i form av at de ikke er registrert i det hele tatt og at det er gjort manipuleringer både med vekt og art, sier Daae.
Politiinspektør Morten Daae i Finnmark politidistrikt, sier de satt på bevis allerede før gjennomførte razzia denne uka mot fiskeribedrifter i Finnmark.
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRKLyder har valgt å ikke skaffe seg advokat, men sier samtidig at han har store problemer med å forstå innholdet i politiets siktelse.
Politiet sier etterforskninga som starta i hemmelighet sist sommer, enda vil ta mange måneder.
Publisert 25.04.2025, kl. 18.41 Oppdatert 25.04.2025, kl. 18.43