Putin-kritiker til VG: Slik rigges valget

1 month ago 25



Olga Sidelnikova (t.v.) bor ikke lenger i Russland. Hun vil ha frie og rettferdige valg. Vladimir Putin (t.h.) blir i helgen etter alt å dømme gjenvalgt med 75–80 prosent av stemmene. Foto: Privat og AP

Valgfusk var en gang å putte «riktige» stemmesedler i valgurnene. Nå har teknologien gjort det atskillig enklere å jukse.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
søndag 17. mars kl. 17:57

Kortversjonen

  • Den russiske Kreml-kritikeren Olga Sidelnikova hevder det foregår valgfusk i Russland.
  • Kreml sikter etter 80-85 prosent oppslutning om Putin og minst 70 prosent valgdeltakelse.
  • Sidelnikova avslørte nylig Kremls strategi i en av Russlands regioner.
  • Eksperter mener valgfusk er en integrert del av de russiske valgene.
  • Elektronisk stemmegivning og mangel på uavhengige observatører kan bidra til fusk.

Opposisjonspolitikeren Olga Sidelnikova forteller her VG om hvordan det jukses ved valg i Russland.

I helgen er det presidentvalg, der Vladimir Putin (71) skal gjenvelges for seks nye år.

Søndag kveld klokken 19 norsk tid stenger de siste valglokalene, og de første resultatene vil offentliggjøres ganske umiddelbart.

Mandag morgen regner valgkommisjonen med at 90 prosent av stemmene er talte.

Kremls mål er 80–85 prosent oppslutning om Putin - og en valgdeltakelse på minst 70 prosent.

Opposisjonspolitiker Sidelnikova er Kreml-kritiker og krigsmotstander og bor ikke lenger i Russland.

Det vakte nylig stor oppmerksomhet da hun nylig avslørte Kremls strategi for å nå sine mål i en av Russlands rundt 80 regioner.

Her forteller hun til VG om valgfusket:

Statsansatte må stemme

– I Russland har det lenge vært et system der ansatte ved skoler, klinikker og andre institusjoner innenfor offentlig sektor eller andre statlig kontrollerte sektorer, som store industribedrifter, blir sendt til valglokalene for å øke valgdeltakelsen. Stemmene kan manipuleres slik at de stemmer for den «riktige» kandidaten.

Spiller på følelser

– Mennesker kan bli tvunget til å stemme på forskjellige måter, avhengig av arbeidsstedet og lederens stil. Hvis for eksempel ledelsen ved en barnehage kan spille på følelser og overbevise de ansatte om at å avstå fra å delta i avstemningen kan føre til at barnehagedirektøren mister jobben sin, så er det en metode.

Må ta med familien

– De siste årene har de begynt å stille stadig strengere krav til deltakelse: tidligere var det tilstrekkelig for en ansatt å stemme selv, men gradvis har de begynt å kreve at de kommer med familiemedlemmer og venner. Dette kalles «1+2», «1+3» og så videre - én ansatt og to-tre familiemedlemmer eller venner.

Ikke mulig å holde hemmelig

– Vi snakker om at millioner av mennesker er involvert i dette. Når et så stort antall mennesker er med, er ikke mulig å holde det hemmelig. Uavhengige organisasjoner som overvåker russiske valg, Golos, får jevnlig klager knyttet til press på arbeidsplassen. Ofte kan de legge fram direkte bevis, for eksempel av chatter.

Planen for 2024

– Jeg har nå klart å få tak i en plan for hvordan dette er organisert i år. I planen var det det klare mål for valgdeltakelse og Putin-stemmer. Det kommer frem at 64 prosent av stemmene «for Putin» er sikret ved å tvinge mennesker til å delta i valget. Dette beviser at Putins påståtte folkelige støtte, ikke er noe annet enn en myte fra statlig propaganda.

Digital kontroll

– Den økende digitaliseringen gjør det lettere å ha kontroll over valget. Det har i flere år vært et system for elektronisk stemming i Moskva, der det går an å manipulere resultater. Ofte kan ledelsen på jobben kreve at du stemmer mens du er på jobb - og så vil de ha skjermbilde for å vise at du har stemt. Også i utkantsstrøk uten digital stemming kan moderne teknologi brukes til å ha kontroll over folk, for eksempel gjennom en geo-app på mobiltelefonen. På den måten kan det kontrolleres at folk har vært i valglokalet.

Endret taktikk

– Etter valgfusket ved parlamentsvalget i 2011 satte mange russere, fra ulike yrker og i ulik alder, igang med å kontrollere at valgprosedyrene ble fulgt. Dette gjorde at opptellingen i de store byene kunne bli ganske riktig. Men så har regimet endret taktikk og nekter nå «ubekvemme» kandidater å stille til valg. Samtidig som de innfører elektronisk stemmegivning - som gjør at uavhengige valgobservatører ikke får adgang.

Les også: Putin-fiender møttes i stemmekø

Flere Russland-eksperter har snakket med, mener at valgfusket fortsatt pågår for fullt.

– Valgfusk er for lengst blitt en integrert del av de russiske valgene. Russland vil ikke ha OSSE som valgobservatører og satser i stedet på folk fra for eksempel tyske Alternative für Deutschland til å stemple valget som legitimt, sier Russland-ekspert Mette Skak ved Aarhus Universitet til VG.

Katrine Stevnhøj, doktorgradsstipendiat ved Københavns Universitet, svarer slik når VG spør om det fortsatt er juks ved russiske valg:

– Ja, det tror jeg vi kan regne med. Nå er det innført elektroniske stemmegivning, noe som kan gjøre det enklere å påvirke valget. Det er heller ingen uavhengige valgobservatører lenger. Alt som minner om et demokratisk valg, er fjernet.

Olga Sidelnikova? Hun måtte forlate Russland. Det gjorde hun etter å ha blitt pågrepet av ekstremisme-enheten i politiet i 2022. Hennes synd var at hun hadde delt en link til et Navalnyj-prosjekt.

Hun ønsker å komme tilbake til Russland. Når det kan skje, er helt uvisst.

Les også

Read Entire Article