Putins erkerival: Dette kan få ham til å trykke på atomknappen

1 month ago 22



Kortversjonen

  • Eks-oligark Mikhail Khodorkovskyj kritiserer Putin-regimet og mener Vesten må være hardere i sin fordømmelse av det
  • Ukene før det russiske presidentvalget har vært preget av Navalnyjs død, knebling av opposisjonelle og Putins uttalelse om atomkrig
  • Khodorkovskyj mener det finnes to scenarioer der Putin vil gi grønt lys for atomvåpen
  • Han roser Norden som ledende i Europa når det gjelder forståelse av Putins regime og oppfordrer til å spre kunnskap til resten av EU og NATO
  • Ifølge Khodorkovskyj er valget ulovlig og illegitimt, og han ønsker at Vesten fordømmer det som udemokratisk

Ukene før det russiske presidentvalget har vært preget av opposisjonsleder Aleksej Navalnyjs død, knebling av opposisjonelle stemmer og Vladimir Putins kommentar om at han er «klar» for en atomkrig med Vesten.

Sistnevnte tema var første ut da mannen som tidligere var Russlands rikeste møtte et knippe internasjonale journalister, deriblant VG, til en samtale om valget.

Mikhail Khodorkovskyj (60) er oligarken som la seg ut med Putin, fikk 10 år i fengsel, og ble menneskerettighetsforkjemper etter at han flyktet fra hjemlandet og gikk i eksil i Storbritannia.

Nå følger han Russlands maktelite med argusøyne sammen med sine kolleger i organisasjonen Open Russia.

Det finnes to scenarioer der Putin nå vil gi grønt lys for atomvåpen, mener Khodorkovskyj:

– Det første er hvis han mistet Krimhalvøya. Fordi for Putin ville tapet av Krim være ensbetydende med tap av makt. Som igjen, for han, er tap av livet.

Den andre mener han ville vært for å få slutt på en konflikt.

– Hvis han føler at et atomvåpen er nødvendig for å beseire Ukraina på slagmarken. Men ingen av disse er sannsynlig å skje med det første, sier han.

– Han er ikke selvmordskandidat. Han vil bare bruke atomvåpen hvis han er helt overbevist om sin straffrihet, sier Khodorkovskyj.

Mikhail Khodorkovskyj i bur under straffesaken mot han i 2005. Foto: OLEG ROMANOV / Ap

For å avskrekke Putin fra å ty til atomkofferten, er det kun en utvetydig posisjon fra hans motstandere som fungerer, mener Khodorkovskyj.

At USA og Kina har advart Russland om at de vil angripe russiske styrker som avfyrer kjernefysiske og taktiske våpen mot Ukraina, har virket avskrekkende på Putin, mener han.

– Han innser at situasjonen hans vil forverres dersom han bruker det. Men hvis hans syn på det endrer seg, så er det en helt annen sak for verden, sier eksil-russeren.

KLAR: På en pressekonferanse den 13.mars sa president Putin at han er klar for å bruke atomvåpen dersom Russlands suverenitet trues. Foto: Sergey Guneyev / AP / NTB

Norden «ledende i Europa»

Den forhenværende olje-toppen har reist verden rundt og besøkt mange politiske ledere gjennom sitt menneskerettighetsarbeid det siste tiåret, men han mener Norge og naboene utmerker seg i forståelsen av Russland.

- Jeg mener de nordiske landene for øyeblikket er ledende i Europa når det gjelder deres forståelse og deres oppfatning av de virkelige risikoene som kommer fra Putins regime, sier han til VG.

Khodokovskyj peker på at vi i nord er nærmere det han kaller «teateret» av militære operasjoner, og mener innsikten som følger med det, i større grad burde tas opp av andre. 

– Jeg mener deres oppfatning av situasjonen bør spres til resten av landene i EU og NATO, sier han til VG.

FIENDE: Khodorkovsky ble nylig satt på Russlands etterlysningsliste, anklaget for å spre «falske nyheter» om de russiske væpnede styrkene i Ukraina. Foto: Gisle Oddstad / VG

De nordiske landenes kunnskap kommer delvis av den geografiske nærheten til Russland. Den kommer med en risiko, minner Khodorkovskyj om. For dessverre, som han sier, kan Nord-Europa for øyeblikket ikke regne med å være trygge.

Dette må man ta inn over seg, mener han.

Det er både rent militære risikoer, men dessverre også kriminelle og etterretningsmessige risikoer, sier han til VG.

– Vi snakker om sabotører, kriminelle sabotører. Vi kan se at Putins regime implementerer taktikken med å skremme og true sine motstandere, og ikke bare de som befinner seg i Russland. 

Khodokovskyj mener verdenssamfunnet ikke tar trusselen nok på alvor. Man tviholder på ideen om «Fred i den post-kalde krigens verden», mener han.

– Men dessverre har vi kommet tilbake til 1950- og 1960-tallet. Jo før folk innser det, jo større tap kan unngås, sier eksilrusseren til VG.

Ikke folkets valg

Selv om Russlands opposisjon lenge har vært fragmentert, kan alle opposisjonsgruppene enes om dette: Valget som pågår denne uken er ulovlig og illegitimt, sier Khodorkovskyj.

Ifølge Khodorkovskyj har Putin-regimet hindret opposisjonelle kandidater i å samle nok underskrifter til å stille. I tillegg mener han at grunnlovstilleggene som tillater Putin å stille til valg er ulovlige.

– Resultatet som presenteres av den sentrale valgkommisjonen uttrykker ikke folkets vilje, sier Khodorkovskyj.

Ved sist valg fikk Putin fikk 10 millioner juksestemmer, mener uavhengige statistikere.

Opposisjonen oppfordrer nå sine tilhengere til å demonstrere når de stemmer, ved å møte opp ikledd hvitt og blått, fargene til den russiske antikrigsbevegelsen. Målet er å vise at Putin-motstandere er mange.

Her mener opposisjonsfigur Khodorkovskyj at verdenssamfunnet også har en jobb å gjøre:

– Vi håper vi får med de fleste regjeringer og folkevalgte i Vesten på å si at dette valget ikke er demokratisk. Det ville allerede vært et stort steg mot en bedre fremtid.

Read Entire Article