– Regimet prøver å hindre Navalnyj-markering

1 month ago 23



Julia Navalnaja fotografert sammen med mannen Aleksej i 2015. Før sin død oppfordret han russerne til å aksjonere på valgdagen kl. 12.00. Det samme har enken nå gjort. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / NTB

Først Aleksej Navalnyj, og siden hans enke Julia, har bedt folk om å stå opp mot Vladimir Putin på valgdagen søndag.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
søndag 17. mars kl. 03:00

Nå viser det seg at regimet i Moskva prøver å stoppe markeringen på flere måter.

Samtidig truer myndighetene med opptil fem års fengsel for dem som deltar.

Både Aleksej Navalnyj mens hans levde og Julia Navalnaja etter hans død har bedt russere vise sin misnøye mot presidenten på en forholdsvis enkel måte:

Møte opp på valglokalene akkurat klokken 12 søndag. Enken kom med oppfordringen i en video forrige uke.

Om aksjonen blir vellykket, blir det store køer ved valglokalene i 12-tiden søndag russisk tid. Samtidig ønsker myndighetene så høy valgoppslutning som mulig.

Nå skriver blant annet det uavhengige mediet Meduza og Garri Kasparovs nyhetsside om flere forsøk på å stoppe dette. Sjakklegenden tilhører den russiske opposisjonen.

Meduza siterer en advarsel fra påtalemyndighetene i Moskva om at det er ulovlig å delta i «uautoriserte masseoffentlige arrangementer ... med sikte på å bryte valglovgivningen».

Folk kan bli gjort ansvarlige i henhold til artikkel 141 i den russiske straffeloven – der maksimal straff er fem års fengsel.

To politifolk holder vakt ved en stemmeurne i Moskva lørdag. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / NTB

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen bekrefter opplysningene.

– Det har kommet flere meldinger om dette de siste dagene. Poenget er å stoppe at det skjer. Regimet prøver å hindre Navalnyj-markeringen, sier hun til VG.

– Hva har skjedd?

– Folk i Moskva har fått meldlinger om at de «bør prøve å unngå køer» og advarer dem mot å delta i noe som er «ekstremistisk». Selv om formuleringene er diffuse, er det ingen tvil om hva regimet ønsker å oppnå.

EKSPERT: Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

– Hva tror du kommer til å skje søndag?

– Det er vanskelig å si, men jeg kan tenke meg at myndighetene forbereder seg til dette på samme måte som til Navalnyjs begravelse. De prøver kanskje å identifisere og ta inn de mest aktive – eller kanskje de bare tar inn folk vilkårlig hvis de mistenker at de har noe med dette å gjøre.

– Vet russere flest at dette skjer – med tanke på at Navalnyj ikke nevnes i de statlige mediene?

En meningsmåling viser at 24 prosent av russere har fått med seg at dette skal skje. Det er ganske mange når vi tenker på at det ikke kommer frem i de store russiske mediene.

Vladimir Putin avgir sin stemme digitalt i Moskva fredag. Foto: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA / NTB

Kasparovs nyhetsside skriver også om at det er dukket opp falske nyheter om at aksjonen på søndag kl. 12 er utsatt.

– Ikke la dere lure av falske nyheter. De prøver å lure dere. Kom den 17. mars kl. 12.00 til valglokalene og stem mot Putin, skriver Navalnyjs tilhengere ifølge kasparovru.com.

Read Entire Article