Sex uten samtykke er voldtekt. Det må lovverket være tydelig på.

1 week ago 19



 Anna Dåsnes er leder i Oslo Venstre. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Publisert: 23.04.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Voldtekt og seksuelle overgrep er noe av det verste et menneske kan bli utsatt for. Dette reflekteres ikke i dagens lovverk.

Én av fem norske kvinner er blitt voldtatt, men kun 18 prosent av disse blir anmeldt til politiet. Mange av sakene blir aldri etterforsket, og hele fire av fem voldtektsanmeldelser blir raskt henlagt. Kun 4 prosent av dem som blir utsatt for voldtekt, opplever at saken kommer for retten og fellende dom.

Hva slags følelse av rettssikkerhet gir dette til voldtektsofrene?

Rådgiver i Civita Oda Oline Omdal er redd innføringen av en samtykkelov vil gjøre terskelen for domfellelse enda høyere. La oss se på hva vi faktisk vet:

Etter at Sverige fikk en samtykkelov, økte antall anmeldelser, og antall domfellelser doblet seg. Saker som tidligere falt mellom to stoler i rettssystemet og ble henlagt, blir i dag etterforsket og oppklart. Samtykkeloven i Sverige virker etter hensikten. Og det er derfor det norske lovverket i dag kommer til kort.

Europarådet, FN og Amnesty har kommet med hard kritikk av Norges lovverk. Det er på høy tid å ta til seg kritikken og styrke rettssikkerheten for ofre for vold og voldtekt.

En samtykkelov kan også forebygge voldtekter ved å tydeliggjøre hva en voldtekt faktisk er. Lover og regler er normdannende. At det uansett vil være ord mot ord i en rettssak, slik Omdal skriver, er derfor ikke et godt argument for hvorfor loven ikke bør ha en samtykkebestemmelse.

Sex skal alltid være frivillig. Det må lovverket være tydelig på.

Read Entire Article