Skolevei utbedres etter dødsulykke: – Hjelper ikke dem som gråter i dag

1 month ago 28



Kortversjonen

  • Et barn døde etter å ha blitt påkjørt av et vogntog på vei til Lovisenlund skole i Kristiansand torsdag morgen
  • Krysset der ulykken skjedde skal utbedres etter påske, men lokalbefolkningen har lenge krevd redusert hastighet og tiltak som opphøyde gangfelt og fartshumper
  • Samferdselsdirektør i Agder, Ola Olsbu sier at trygge skoleveier er deres høyeste prioritet og at de gjør alt de kan for å sikre skoleveiene
  • MDG-politiker i Kristiansand Marte Ulltveit-Moe mener fylkeskommunen ikke gjør nok for å sikre skoleveier og at tiltakene kommer for sent

Andreklassingen ved Lovisenlund skole i Kristiansand ble i åttetiden påkjørt av et vogntog og døde kort tid etter. Sjåføren er siktet i saken.

Ulykken skjedde i Torridalsveien, en gjennomfartsåre øst for elven Otra med mye pendler- og tungtrafikk til og fra Vennesla og Setesdal.

Naboer og foreldre har lenge ment er strekningen er trafikkfarlig.

Vogntoget ble stående i gangfeltet ved Strandveien, som benyttes av mange skolebarn. Om tre uker starter arbeidet med å heve hele kryssområdet.

– Det er helt tragisk å lese om oppgraderingen etter påske, når den forferdelige ulykken skjer nå. Men sånn er jo tilfeldighetenes jævelskap, sier Leif Lyngø til VG.

Han bor ved ulykkesstedet og har gjennom Østre Otra velforening engasjert seg for å få redusert hastighet, opphøyde gangfelt og fartshumper i Torridalsveien.

TRAFIKKDREPT: Nødetatene rykket ut til ulykkesstedet. Foto: Nicolai Gaustad Olsen / Fædrelandsvennen

– Dette er en ventet ulykke. Det er mye trafikk, mange store trailere og barn som krysser. Strekningen er rett, men uoversiktlig, sier Lyngø.

Han uttalte seg først til Fædrelandsvennen.

Fordi Torridalsveien er fylkesvei, tok velforeningen for et år siden initiativ til et møte med samferdselsmyndighetene i Agder.

– Gjør det vi kan

Trafikksikring av krysset har vært et omfattende prosjekt å planlegge og finansiere. Samferdselsdirektøren mener de ikke kunne gjennomført det raskere.

– Det er dypt tragisk at ulykken skjedde i dag. Vårt høyeste fokus er trygge skoleveier, sier fylkesdirektør for samferdsel i Agder, Ola Olsbu til VG.

Han legger til at sørlandsfylket har et langt fylkesveinett med mange svake punkter.

– Både faglig og politisk er skoleveier vår høyeste prioritet, men vi kan ikke sikre alle samtidig. Vi gjør det vi kan, sier Olsbu.

FYLKESVEI: Mye trafikk går gjennom boligområdet langs Torridalsveien. Foto: NTB

MDG-politiker i Kristiansand, Marte Ulltveit-Moe, mener at det ikke er nok.

– Det er en systemfeil at vi har fylkesveier og en fylkeskommune som ikke tar ansvar for at ungene kan gå trygt til skolen, sier Ulltveit-Moe.

VG kontaktet henne, fordi hennes spørsmål til ordfører Mathias Bernander (H) om gjennomføring av trafikksikkerhetsplanen skal opp i bystyret onsdag.

Kristiansand bystyre vedtok enstemmig planen for ett år siden, etter en omfattende høringsrunde. En rekke tiltak skulle gjøre skoleveiene tryggere.

Marte Ulltveit-Moe<-Marte Ulltveit-Moe

Representerer MDG i Kristiansand bystyre

Ett av tiltakene var opphøyd gangfelt og utbedring av sikt i krysset Strandveien-Torridalsveien, hvor dødsulykken fant sted torsdag.

– Men det kunne ikke kommunen gjøre noe med, for det er ikke vår vei, sier Ulltveit-Moe.

– Nå setter fylkeskommunen i gang utbedring av veien over påske?

– Det er fint. Men det hjelper ikke dem som gråter i dag.

Ulltveit-Moe mener at fylkeskommunen ikke gjør nok for å sikre skoleveier.

– Innbyggerne forstår ikke hvorfor kommunen bruker lang tid på seriøse prosesser, og så skjer det ikke noe på bakken. Eller veldig lite eller for sent, sier Ulltveit-Moe.

Foto: Tormod Flem Vegge / Fædrelandsvennen

Lund kirke har åpnet dørene torsdag. På Lovisenlund skole samles foreldre i aulaen.

– Først og fremst går våre tanker og medfølelse til nærmeste familie. Det er et sjokk og det veste som kan skje, sier rektor Cecilie Mossige Johansen.

– Ringlek

Richard Aune er nærmeste nabo til Lovisenlund skole.

– Det har vært lite helhetlig og systematisk tenkning rundt trafikksikkerhet ved denne skolen. Det er en ringlek der alle peker på hverandre, når ansvar skal plasseres.

Aune sier til VG at svært mange av elevene må krysse en ringvei.

– Skoleveien er dårlig sikret og trafikken voksende. Vi har i mange år advart kommune og andre instanser, uten at det har hatt noen effekt.

Han sier at mange i nabolaget er fortvilt etter ulykken.

– Vi har alle den dypeste medfølelse for foreldrene, sier leder for Foreldrenes arbeidsutvalg ved Lovisenlund skole Hanne Margrethe Laméris til VG.

Read Entire Article