Slår alarm om Oslo Havn: – Dette går ikke lenger

2 weeks ago 16



Kortversjonen

  • Norsk Tollerforbund og Bama krever bedre sikkerhet i Oslo havn
  • I 2023 gjort tre store kokainbeslag inne på Bamas anlegg i Groruddalen. Bama frykter for sikkerheten til egne ansatte.
  • Duoen ber regjeringen gi mer penger til Tolletaten til utstyr og flere årsverk
  • Schaug og Gulbrandsen tror Norge er et enkelt mål for kriminelle gjenger

– Det er bedre sikkerhet på havnene i Sør-Amerika.

Det sier konserndirektør i Bama, Pia Gulbrandsen, til VG.

VG møter Gulbrandsen og leder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, i Oslo havn.

I flere år har Norsk Tollerforbund fortalt at sikkerhetsnivået i havnen ikke er i nærheten av godt nok.

Tolletaten mangler både tollere på grensen, utstyr og kontroll-lokaler for å kunne følge opp de enorme volumene som passerer grensene våre hver dag.

Ikke vår jobb

Nå stiller Bama seg bak problemet. I 2023 ble det gjort tre svære kokainbeslag på deres anlegg i Groruddalen. Kokainen ble funnet blant bananer som kom fra Sør-Amerika, og via Europa og Oslo havn.

IKKE GODT NOK: Karin Tanderø Schaug (t.v.) og Pia Gulbrandsen ber regjeringen komme på banen. Nå må det tas grep. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Bama og Norsk Tollerforbund ber nå regjeringen komme på banen: Sikkerheten i Oslo havn må opp mange nivåer.

– Hvis vi virkelig skal bekjempe narkotika trengs det en betydelig budsjettøkning til Tolletaten, ikke bare til politiet. De trenger også budsjettmidler, men det er flere som må bidra i den enorme oppgaven vi har foran oss. Oslo havn mottar helt enormt mye varer, og sånn situasjonen er nå får vi ikke gjort jobben vår ordentlig, sier Schaug.

Dette trenger Tolletaten i Oslo havn og andre steder i landet.

  • Flere tollere
  • Penger til å betale overtid og røddager
  • Flere skannere
  • Kontroll-lokaler
  • Fartøy
  • Midler til vedlikehold av det utstyret de har.
SJEKKES OFTE: Tolletaten er titt og stadig inne hos Bama for å sjekke varer. Slik ser det ut innenfra. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Schaug forteller at Tolletaten prioriterer kontroll av varer til Bama høyt, men det er mye annet som også kommer inn over Oslo Havn eller de andre havnene rundt.

– Det er hele tiden snakk om harde prioriteringer og med de ressursene vi har tilgjengelig er mye som må vike. Vi har fem skannere til hele landet vårt og vi kontrollerer så mye vi kan med disse.

Hun fortsetter:

– Dessverre er tre av disse fem snart utdatert og så langt har ikke etaten midler til å bytte de ut eller opprettholde service. Vi kan med andre ord, gå fra fem til to skannere i løpet av noen år.

Gulbrandsen i Bama forteller at de «får» ansvaret med å oppdage kokainen når Tolletaten ikke har nok folk og utstyr til å sjekke det som må sjekkes.

– Det er en situasjon som bekymrer oss hver dag. Det kan ikke være slik at det er ansatte i Bama som skal oppdage kokain. Vi forventer at myndighetene nå tar grep, sikrer Oslo Havn, og gir mer penger til Tolletaten, det er nøkkelen til en tryggere hverdag, sier hun.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Tolletaten har allerede advart mot situasjonen hos tollerne tidligere i år. De har aldri beslaglagt mer narkotika og våpen enn i 2023, fortalte de tidligere i 2024. Og ingenting tyder på at situasjonen er på bedringens vei.

Schaug er klar i sin tale, de trenger penger og utstyr. Tolletaten trenger opp mot 500 nye årsverk for å faktisk kunne gjøre jobben sin skikkelig.

– Vi mangler helt ekstremt mye. Dette går ikke lenger. Og får vi ikke snart signaler fra regjeringen om at de ser alvoret vi står ovenfor og ønsker å styrke oss, så vil Tolletaten starte en nedbygging og nedskalering av denne viktige etaten.

I 2023 ble det funnet vel over et tonn kokain inne hos Bama. De ble funnet i bokser lik disse. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hun forteller videre at kontrollevnen til Tolletaten på Oslo Havn er blitt betydelig dårligere de siste årene. Dette grunnet færre operative ressurser og endringer av turnus.

Bekymret

Gulbrandsen sier at Bama er bekymret for sikkerheten til deres ansatte etter alle rekordbeslagene i 2023.

For drøyt en uke siden kunne NRK fortelle at seks kriminelle var utenfor lokalet til Bama 29. mars. Samme dag oppdaget Bama og tollere 712 kilo kokain blant sine bananer.

Ifølge NRK fryktet politiet at personene skulle ta seg inn i Bamas lokaler.

– Sikkerheten til våre ansatte skal ikke settes på spill. Å få vite at flere svenske kriminelle var utenfor lokalet denne dagen er skremmende. Folk som kan ha historikk med våpen og hard kriminalitet. Dette er ikke banan-spesialisters jobb å håndtere, slik kan det faktisk ikke være, sier Gulbrandsen.

– Hvis vi hadde hatt nok folk og utstyr kunne dette partiet muligens bli oppdaget allerede i Oslo havn. Da ville aldri en slik situasjon oppstått, forteller Schaug i Tollerforbundet.

Enkelt

Schaug og Gulbrandsen tror kriminelle gjenger opplever Norge som et enkelt sted å smugle inn narkotika og våpen.

Schaug forteller at i påsken var det flere grenseoverganger uten tollere.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Den var nesten ikke eksisterende flere steder i landet. Etaten har måttet spare midler, og da gjøres det på dager som koster mer. Som for eksempel påsken. Det er helt uholdbart. Spesielt i disse dager. Vi leser alle avisene hver dag.

Mandag skal Schaug i et møte med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Om hun kommer ut av det møtet med et smil rundt munnen, ventes å se.

Read Entire Article