Slik vil de stå opp mot Putin på valgdagen

1 month ago 20



Kortversjonen

  • Julia Navalnaja, enken etter den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, oppfordrer russerne til å protestere mot president Putin på valgdagen 17. mars klokken 12.
  • Kritikere mener slike aksjoner er viktig for å vise at mange russere ikke støtter Putin og for å knytte folk som er imot hans styre sammen.
  • Russere i utlandet sier de vil delta i markeringer ved diplomatiske stasjoner i Oslo og Kirkenes.
  • Sjef for Europa og Sentral-Asia i Den norske Helsingforskomité, Inna Sangadzhieva, forventer sammenstøt mellom deltakere og politiet.

På en video lagt ut på YouTube, har Julia Navalnaja, enken etter den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, oppfordret russere til å protestere mot president Vladimir Putin den 17. mars.

Ifølge Navalnaja kan russere vise sin misnøye mot presidenten på en forholdsvis enkel måte: Møte opp på valglokalene akkurat klokken 12 søndag.

– Vi er ekte, levende mennesker, og vi er mot Putin. Dere må komme til valglokalene på samme dag og til samme tid, sier Navalnaja i videoen.

Russisk politi fjerner en mann som legger blomster ved opposisjonspolitiker Aleksej Navanlyjs grav. Foto: AP / NTB

– Ingenting annet igjen

Navalnyj, som døde brått i fengsel i februar, hadde tidligere foreslått en lignende protestaksjon.

Russere har mulighet til å stemme i presidentvalget fredag, lørdag og søndag denne uken.

VG har snakket med en rekke russere som planlegger å slutte opp om aksjonen. Pensjonisten Aleksandr vil støtte opp om aksjonen i hjembyen St Petersburg.

– Nå har livet i Russland blitt slik at det eneste du kan foreta deg der du ikke blir straffet eller satt under etterforskning, er å stemme ved valg. Å stå i kø, eller legge blomster på noens grav har blitt en legitim protest.

Det er ingenting annet man kan gjøre for å uttrykke meningene sine, sier han til VG.

– «Klokken 12 mot Putin» vil vise at millioner av mennesker har et felles ønske om å bytte ut makten, fjerne krigspresidenten, stoppe krigen og slutte å drepe folk uten grunn, sier Aleksandr.

Inna Sangadzhieva ved Den norske Helsingforskomité mener stemme-aksjonen kan inngå i en kjede av protester sammen med køene for å

– Symbolsk viktig

Flere eskil-russere VG har snakket med, sier de vil støtte Anti-Putin aksjonen ved den russiske ambassaden i Oslo eller generalkonsulatet i Kirkenes.

– I Russland vet ingen om de kommer hjem igjen etter å ha deltatt i en aksjon mot den sittende makten. Her føler jeg meg trygg og kan si min mening fritt, sier en av dem til VG.

Aksjonen er symbolsk viktig, sier Inna Sangadzhieva, som er avdelingssjef for Europa og Sentral Asia ved Den norske Helsingforskomité.

– Jeg tror mange vil delta, slik vi så ved begravelsen til Navalnyj. Navalnyj selv skrev om valg-aksjonen på Instagram den 8. februar, bare dager før han ble drept. Jeg tror vel at en av grunnene til at han ble drept var nettopp initiativer som dette, sier Russlandskjenneren til VG.

Aleksej Navalnyj tok initiativet til aksjonen før Foto: AP / NTB

Selv om « alle» forstår at Putin vil erklære seg som president videre, så har aksjonen betydning av to grunner, sier Sangadzhieva.

  • Utad: For å vise omverdenen hvor mange russere det er som ikke støtter Putin.
  • Innad: Når russere møter opp og ser hverandre, ser de også at de ikke er alene i sitt syn.

Forventer sammenstøt

Bare i Moskva er det rundt 2000 valglokaler som vil holde åpent fredag, lørdag og søndag denne uken.

Kommer det mange dit på søndag kl. 12, vil myndighetene med stor sannsynlighet finne en måte å slå ned på aksjonistene, mener Sangadzhieva i Helsingforskomiteen.

– Det kan for eksempel være at myndighetene har interesse av å fremprovosere sammenstøt med politiet. Kommer kun et fåtall, er det større sannsynlighet for at de blir tatt. Det beste man kan håpe på er at det kommer mange, slik at de kan støtte hverandre, og at bildene av dem spres både innad i og utenfor Russland.

I St Petersburg sier Aleksandr at han vil bidra til å samle så mange venner og bekjente som mulig.

– Vi må overbevise de tvilende om at vi har rett. Vi må forsikre dem om at møtestedet den 17. mars er et valglokale der alt er tillatt, unntatt støtte til Putin, sier han til VG.

Foto: Stringer / Reuters / NTB

Putin ble sist gjenvalgt i 2018 – for seks år. Han har sørget for å endre grunnloven slik at han kan sitte fram til 2036, dersom han fortsatt er ved god helse og han får flest stemmer.

På tross av flere forsøk, fra blant andre Navalyj, på å samle de som er motstandere av Putin, forblir opposisjonen i Russland svært fragmentert.

Men Julia Navalnaja har sagt at de mange oppmøtte til hennes avdøde manns begravelse har gitt henne håp for fremtiden. Alt starter med markeringen ved stemmelokalene kl. 12 søndag, sier hun.

Russiske Aleksandr sier til VG at han vet hva han skal velge på søndag:

– La stemmen min være en protest mot denne gamle mannen og hans mafiavelde.

Read Entire Article