Sp-forslag: Vil plassere barn som begår kriminalitet i «trygghetshus»

2 weeks ago 18



Barneminister Kjersti Toppe og justisminister Emilie Enger Mehl er på Sps landsstyremøte i Lørenskog mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Justisministeren og barneministeren vil mandag ta opp forslag om en helt ny institusjon som skal ta vare på barn under 15 år som begår grov kriminalitet.

mandag 15. april kl. 12:29

Kortversjonen

  • Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og barneminister Kjersti Toppe (Sp) foreslår en ny institusjon for barn under 15 år som begår grov kriminalitet, kalt "Trygghetshus for ungdom".
  • Forslaget legges fram for Senterpartiets landsstyre mandag og tar sikte på å bekjempe ungdomskriminalitet.
  • Institusjonen vil kunne være lukket, men Sp vil ikke senke den kriminelle lavalderen.
  • Målet er å samarbeide med ulike aktører rundt barnet for å skape et spesialtilpasset omsorgs- og oppfølgingstilbud.

Senterpartiet har kalt det for nasjonale «Trygghetshus for ungdom» i et dokument som legges fram for partiets landsstyre senere mandag.

Der skal justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og hennes regjeringskollega, barneminister Kjersti Toppe (Sp) innlede til debatt om bekjempelse av ungdomskriminalitet.

– Det er et nytt tilbud vi ønsker å vurdere for å fange opp barn mellom 12 og 15 år, og som er under den kriminelle lavalderen, og som vi vet begår kriminalitet, organisert av kriminelle nettverk eller eldre ungdommer. Det er et botilbud, ut fra et stort behov for å få alle som er rundt dem til å samarbeide, sier Mehl til VG.

Kan bli lukket

Kjersti Toppe sier at det kan være behov for lukkede institusjoner.

– Vi må vurdere hvor langt det skal gå. Men det viktigste er at det i dag ikke finnes noe tilbud, hvor de blir ivaretatt, sier barneministeren.

– Det er på tide at også de under 15 år som begår kriminalitet, får et tilbud, sier hun.

Justisministeren presiserer at disse barna ikke har skyldevne, og slik vil det være fortsatt.

Det kommer ikke noe forslag på dette landsstyremøtet om å senke den kriminelle lavalderen.

– Vi må fange dem opp et sted hvor det er faste rammer, sier Mehl.

– VI ønsker ikke å bruke tvang eller frihetsberøvelse i lengre utstrekning enn vi må, legger hun til.

Foto: Helge Mikalsen / VG

I dokumentet argumenterer Sp for at det trengs et nytt tilbud for barn under 15 år som begår gjentatt kriminalitet og som er under den kriminelle lavalder.

«Senterpartiet vil etablere Trygghetshus for ungdom som et nytt tilbud, der ulike aktører rundt barnet skal samarbeide om et spesialtilpasset omsorgs- og oppfølgingstilbud», skriver Sp i forslaget til en uttalelse fra landsstyret.

«Institusjons- og botilbud i barnevernet må være tilgjengelig for barn i hele landet. Trygghetshuset må kunne etableres i barnets hjemregion, dersom det er til barnets beste», heter det videre.

Read Entire Article