Loven handler om hvilke fullmakter regjeringen skal få i en krisesituasjon.
Forslaget fikk flertall i første gangs votering i Stortinget før påske. Men før andre gangs votering i dag smuldret flertallet opp da Frp, KrF og Sp snudde.
– Det er reist flere spørsmål i offentligheten om hvilke fullmakter Stortinget er i ferd med å gi regjeringen, sa Frp-leder Sylvi Listhaug da stortingsmøtet startet i dag.
– Vi er enige i at regjeringen må ha fullmakter hvis rikets sikkerhet er truet. Men vi tar på største alvor de kritiske innvendingene som er kommet.
JUSTERINGER: Frp-leder Sylvi Listhaug vil utsette behandlingen av kriseloven.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKArbeiderpartiets Hadia Tajik og Senterpartiets Marit Arnstad tok ordet etter Listhaug og klargjorde at begge partier slutter opp om en utsettelse.
– Dersom en utsettelse kan bidra til justeringer som igjen kan gir et grunnlag for et bredt og samlende flertall så vil det være positivt, sa Arnstad.
Når også Høyre signaliserte støtte, ble det dermed full tilslutning til forslaget om å utsette behandlingen av saken.
Venstre har hele tiden kjempet mot loven.
– Det er gledelig at flertallet som skulle banke dette igjennom i dag, i tolvte time drar i nødbremsen, sa Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.
Sivilbeskyttelsesloven
- Dette er forslaget
Vedtaket innebærer at det legges til et nytt kapittel i sivilbeskyttelsesloven, som omhandler beredskap for sivil arbeidskraft.
Dette gir myndighetene mulighet til å regulere sivile arbeids- og tjenesteforhold. Slik kan de pålegge sivil arbeidsplikt når landet er i krig eller i krisesituasjoner.
- Hva sier kritikerne?
Kritikerne mener loven vil gi regjeringen altfor vide fullmakter i krig og krisesituasjoner.
Det har også kommet påstander om at lovforslaget fra regjeringen kan være i strid med Grunnloven.
- Hva svarer regjeringen?
Støre-regjeringen sier derimot at fullmaktene uansett vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll – altså at Stortinget når som helst kan gripe inn.
Skyhøy terskel
Høyres Peter Frølich sa partiet hans støtter loven, som han mener vil bidra til å gjøre Norge tryggere og rettstilstanden mer forutsigbar.
– Terskelen for å bruke loven er skyhøy, sa Frølich.
Han mener det ikke er noe ved kriseloven som rokker ved den parlamentariske kontroll som Stortinget skal ha overfor regjeringen.
– Tunge juridiske fagmiljøer sier at det ikke er fare for misbruk ved denne loven. Høyre har ingen ubesvarte spørsmål i denne saken, sa Frølich.
Han slo samtidig fast at det er viktig med et bredt flertall og sa at Høyre vil støtte en utsettelse fordi flere av de andre partiene har bedt om det.
Frp-leder Sylvi Listhaug viste også til debatten om den nye loven som er reist av jusprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg og ba om at behandlingen av saken utsettes.
– Vi kan ikke stemme for den slik den foreligger i innstillingen. Derfor ber Fremskrittspartiet om at annen gangs lovbehandling av innstilling 199 L (2024–2025) utsettes, sa hun.
Frykter sminket lov
Venstre-leder Guri Melby har hele tiden vært motstander av loven. Hun mener det er for tidlig å feire at flere partier på Stortinget snur.
Melby mistenker at de samme partiene vil stemme gjennom loven sammen med Ap og Høyre ved en senere anledning.
– Frp, Sp, KrF har ikke sagt hvorfor de er mot innholdet i Aps forslag. De sier at de vil se nærmere på ordlyden, men alle argumenter mot loven har vært tydelige i komiteens behandling i lang tid, sier Melby til NRK.
Hun mener saken egentlig er veldig enkel:
– Hvis du er mot å gi enhver regjering alt for inngripende fullmakter over folks liv, så stemmer du ned forslaget i dag. Alt annet er bare en utsettelse.
Publisert 24.04.2025, kl. 10.12 Oppdatert 24.04.2025, kl. 10.28