Tiltalte og avdøde har hatt samme kjæreste

1 week ago 18



Støvsuger-drapet:

TROMSØ (TV 2): Den tiltalte mannen i 50-årene nekter straffskyld, men ser ikke bort ifra at han kan ha drept Øystein Aam (61).

 Daniel Berg Fosseng / privat
STØVSUGERRØR: Øystein Aam (61) ble funnet drept i sitt eget hjem i april i fjor. Statsadvokaten mener han blant annet ble drept med et støvsugerrør. Foto: Daniel Berg Fosseng / privat

Publisert 22.04.2024 17:37

15. april 2023 ble Øystein Aam (61) drept i sitt hjem i Narvik i Nordland.

Det tar elleve dager før faren finner ham liggende på stuegulvet sitt og slår alarm.

Kort tid senere pågripes en mann i 50-årene. Statsadvokaten mener han har drept Aam, blant annet med et støvsugerrør. 

I rettens første dag mandag kom det frem nye detaljer i saken. 

Overnattet hos avdøde

Fra før var det klart at tiltalte ikke erkjenner straffskyld. Etter en gjennomgang av enkelte beviser i aktors innledning, åpner han imidlertid for å kunne ha noe med drapet på Aam å gjøre.

– Jeg ser ikke bort ifra at jeg kan ha gjort det, sier tiltalte.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
AVVISER IKKE: Tiltalte husker nær sagt ingenting fra tidsrommet der Øystein Aam (61) skal ha blitt drept. Han avviser imidlertid ikke at han kan ha gjort det. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Motivet bak handlingen har han derimot ingen formening om. På spørsmål om det var en konflikt mellom dem, svarer tiltalte nei. 

Han beskriver forholdet til Aam som et vennskap, og forteller at han overnattet i boligen til Aam natt til datoen politiet mener Aam ble drept.

Han forteller at de drakk, ruset seg og skulle se fotballkamp formiddagen 15. april. Så blir det svart for tiltalte.

– Det er skremmende og irriterende at jeg ikke husker, sier tiltalte fra vitneboksen.

Samme kjæreste

Statsadvokaten opplyser at det meste i saken vil dreie seg om de tekniske og elektroniske bevisene mot den tiltalte mannen. 

Det dreier seg blant annet om blod på klær de mener kan knyttes til tiltalte, fingeravtrykk på gjenstander brukt i drapshandlingen og bilder av Aam på tiltaltes telefon.

Motivet bak handlingen er imidlertid uklart.

– Vi har ikke det vi vil kalle et klart motiv i saken, sier Jorild Steindal, statsadvokat i Nordland. 

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
TEKNISKE BEVISER: Statsadvokat Jorild Steindal mener de ha flere tekniske og elektroniske beviser som knytter tiltalte til drapet på Øystein Aam (61). Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

I retten mandag ble imidlertid tiltalte spurt om flere opplysninger som vil bli tema i retten, knyttet til motiv. 

Én av opplysningene er at avdøde Øystein Aam og den tiltalte mannen i 50-årene, på ulike tidspunkter har hatt samme kjæreste.

Tiltalte mener på sin side at det ikke har noe med saken å gjøre, og avviser at det har vært en konflikt der.

– Belastende

Tiltaltes forklaring bar sterkt preg av at han ikke husker å ha gjort det han er tiltalt for. 

Det reagerer bistandsadvokat Tom Barth-Hofstad på.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
BELASTENDE: Bistandsadvokat Tom Barth-Hofstad forteller at det er belastende for de pårørende at tiltalte ikke kan gi svar rundt dødsfallet til Øystein Aam (61). Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

– Det har vært en tung og belastende dag for de pårørende. De har hørt opplysninger fra rettsmedisinsk undersøkelse bli opplest og sett belastende bilder. Men kanskje vel så belastende er det å høre at tiltalte ikke på noe vis kan opplyse hva som har skjedd og hvorfor, sier Barth-Hofstad.

Tiltaltes forsvarer forklarer hvorfor han nekter straffskyld samtidig som han erkjenner at han kan ha hatt noe med drapet å gjøre.

– Det er mye rundt selve hendelsestidspunktet som er uavklart og han husker ingenting. Dermed erkjenner han ikke straffskyld, sier Erling Kristoffersen Malm.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
UAVKLART: Forsvarer Erling Malm forklarer at det er for mye uavklart rundt selve hendelsestidspunktet til at tiltalte kan erkjenne straffskyld. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Read Entire Article