Toll-striden i Trumps parti: – De mener det er vanvidd

3 weeks ago 27



Flere av Trumps støttespillere går nå ut mot tollkrigen. – Veldig få tør å si noe utad, men det er panikk, sier ekspert.

 AP / NTB
OMDISKUTERT: Trumps har fått bred kritikk for tollsatsene, også fra hans egne allierte. Her fra da han talte under middagen til Den nasjonale republikanske kongresskomiteen tirsdag. Foto: AP / NTB

Publisert 09.04.2025 19:30

Natt til onsdag tråde de omdiskuterte tollsatsene til Trump i kraft. Flere av de største børsene i verden falt kraftig ved åpning, etter det som allerede har vært en kaotisk uke på aksjemarkedet. 

Trump har varslet økte tollsatser lenge. Nå som det er et faktum, er det flere av støttespillerne hans som tilsynelatende har fått kalde føtter.

I forrige uke stemte fire republikanske senatorer sammen med demokratene om å stanse tollmuren mot Canada. Én av dem var Kentucky-senatoren Rand Paul, som vanligvis en ivrig Trump-supporter. 

Texas-senatoren Ted Cruz gikk også nylig ut mot tollsatsene, og sa at de i praksis er «skatt på amerikanske forbrukere», ifølge the New York Times. 

 Win McNamee / AFP / NTB
KRITISK TIL TOLL: Senator Ted Cruz har uttalt at han er skeptisk til tollkrig, spesielt dersom det kommer motsvar fra andre land. Foto: Win McNamee / AFP / NTB

Flere republikanske politikere, blant annet komitéleder Tom Cole, forteller Axios at de er urolige på grunn av nedgangen på børsene. 

Samtlige av republikanerne sier imidlertid at de fremdeles støtter Trump, til tross for at de er uenige i tollgrepene. 

Det er imidlertid grunn til å tro at toll-splittelsen i partiet er større enn den fremstår utad, ifølge eksperter TV 2 har snakket med. 

Mellomvalget kommer fort 

– Én ting er de offentlige reaksjonene. Men hvis du spør republikanerne på Kongressen om hva de mener om dette privat, så er tonen en helt annen. De mener det er vanvidd, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til TV 2. 

Det er ennå usikkert nøyaktig hvordan tollkrigen vil slå ut. Flere har imidlertid spådd at den vil føre til resesjon og dyrere varer i USA. 

Dersom det skjer, kan det se dårlig ut for republikanerne i mellomvalget i 2026, ifølge Løkke. 

– Jo sterkere denne galimatias-politikken slår ut, dess sterkere kommer de til å ønske å ta avstand til Trump. Og 2026 kommer fort nå, sier han. 

 Martin Berg Isaksen / TV 2
USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver, Cevita. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Eirik Bergesen, TV 2s faste USA-kommentator, har bitt seg merke i at det er få republikanere som har støttet tollpolitikken offentlig.

Mange av dem frykter trolig at Demokratene vil få overtaket i Representantenes hus etter mellomvalget, mener han. 

– Veldig få tør å si noe utad, men det er panikk på Kongressen blant republikanerne, sier Bergesen. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
PANIKK: Det er urolig stemning blant Republikanerne nå, ifølge USA-kommentator Eirik Bergesen. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Det at Ted Cruz går offentlig ut mot tollsatsendene, sender et tydelig signal, mener USA-kommentatoren. 

Det er nemlig ventet at senatoren stiller på nytt i presidentvalget i 2028.

– Han er en politisk værhane som alltid vet hvor vinden blåser. At han posisjonerer seg mot presidenten på toll nå, bør bekymre Trump veldig, sier han. 

«It's the economy, stupid»

Trump har lenge hatt bred støtte i sitt eget parti, til tross for mange politiske skandaler. 

Blant annet Kongress-stormingen, hysjpenge-saken og krangelen med Zelenskyj i Det hvite hus, for å nevne noen. 

Både Bergesen og Løkke mener likevel at tollkrigen skiller seg ut. Årsaken er at det rammer et område som Trump har hatt troverdighet på, nemlig økonomi. 

«It's the economy, stupid» er et velkjent begrep i USA, og handler om at velgerne først og fremst er opptatt av deres egen økonomi når de går til stemmeurnene.

– Mange kan tilsynelatende leve med at noen tusen stormer Kongressen. Men dersom millioner av amerikanere opplever at de får mindre penger i lommeboken, går det rett på oppfatningen av Trump, sier Eirik Løkke. 

 Jose Luis Magana / AP / NTB
STORMET KONGRESSEN: Flere tusen Trump-supportere stormet Kongressen etter valgnederlaget i 2021. Trump ble tiltalt for å ha oppfordret til hendelsen, men saken ble henlagt da han vant presidentvalget. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

Eirik Bergesen påpeker at børsfallet de siste dagene minner om det som skjedde under pandemien. Forskjellen nå er at Trump har påført det selv, påpeker han. 

– Dette er det dummeste og mest kontroversielle han har gjort i politikken. Og dette er fyren som anbefalte å injisere desinfeksjonsmiddel i kroppen. Dette er den økonomiske ekvivalenten av det, sier Bergesen.

– Jeg er spent på om vi vil få en riksrettssak på et eller annet tidspunkt. Jeg sier ikke at han vil bli felt, men mange spør seg hvordan man kan stoppe han, legger han til. 

Kan bli Trumps verste fiende

Tollkrigen har også fått konsekvenser for en annen gruppe som er viktig for presidenten.

Flere av milliardærene som støttet Trump under valgkampen, blant annet Elon Musk og Bill Ackman, har tapt svimlende verdier på børsen. 

Elon Musk skal ha bedt Trump direkte om å stanse tollplanene, ifølge The Washington Post. 

De siste dagene har han også vært i åpen krangel med Trumps toll-rådgiver Peter Navarro på X, der han blant annet har omtalt sistnevnte som «en idiot». 

– Musks støtte under valgkampen var viktig, men han kan fort gå fra Trumps bestevenn til å bli hans verste fiende. Han har alle pengene som trengs til det, og ikke minst sin egen kommunikasjonsplattform, sier Bergesen.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
TRUMP-VENN: Elon Musk ble ansatt som spesialrådgiver i Det hvite hus etter Trump tok over presidentmakten. Nå ser det ut til at de er uenige om USAs tollpolitikk. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Nyhetsnettstedet Axios erfarer at det er mange rike donorer som nå legger press på republikanske politikere for å få Trump til å endre kurs. 

Eirik Løkke tror mange av rikingene på Wall Street har gamblet på at Trump ikke ville innføre alle tallsatsene han lovet i valgkampen, ifølge Løkke: 

– Veldig mange av de som støttet Trump så jo for seg at dette ville bli som Trump 1.0, hvor han prøvde seg litt på antydninger til toll, men at han møtte motstand fra markedet, sier løkke. 

Fasiten ble som kjent en annen. Trump har nå innført en grunnleggende tollsats på ti prosent, og for flere land er tallet langt høyere. Kinesiske varer har en tollsats på hele 104 prosent. 

– Trump har lyst til å bevise for hele verden at han har rett, og det er alle andre som har feil. Dessuten får man masse oppmerksomhet på det her, sier Løkke.

Read Entire Article