I forsøket på å slå tilbake mot Donald Trumps tollsatser, viser EUs handelsledere uvanlig kreativitet, skriver Politico.

EU-kommisjonen foreslår tollsatser på 25 prosent på en rekke amerikanske varer som svar på Donald Trumps tollsatser, skriver både Reuters og Politico.
Forslaget skal stemmes over i EU onsdag.
«EUs svar er kanskje mindre aggressivt enn ventet, men viser kreativitet i forsøket på å ramme USA der det gjør mest vondt», skriver Politico, som legger til at forslaget trolig vedtas med god margin.
Soyabønner står på listen.
– Er frustrerte
Det rammer først og fremst delstaten Louisiana, der Trump fikk 60,2 prosent av stemmene ved forrige presidentvalg.
Dette er også hjemstaten til Trump-lojalist Mike Johnson, som er speaker i Representantenes hus.
– Det er interessant, dette med å treffe der det gjør mest vondt, men for at det skal være et poeng, må de ha en langsiktig målsetting, sier professor Jostein Vik ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap hos NTNU.
EU importerte soyabønner fra USA for 26 milliarder kroner i fjor, ifølge Politico. Dette var USAs største eksportvare til EU blant det som er på listene.
Den amerikanske soyabønneforeningen er bekymret og gjør det klart at den tar avstand fra Trumps straffetoll.
– Bøndene er frustrerte. Tariffer er ikke noe man bør ta lett på og «ha det moro» med. Ikke bare rammer det våre familiebedrifter midt i lommeboka, men de ryster en av kjernene i våre handelsforhold og dens stabilitet, sier Caleb Ragland, president i foreningen.
USA eksporterte 46 millioner tonn soyabønner i 2023/24-sesongen og dro inn rundt 260 milliarder kroner på dette.
– Det kan godt tenkes at hvis de går for soyabønner, så er det ikke nødvendigvis fordi de er fra Louisiana, men fordi det er en stor eksportvare, poengterer Vik overfor TV 2.
Ble dyrt i 2018
Under handelskrigen med Kina i 2018, som også var under Trump, tapte amerikansk jordbruk rundt 300 milliarder kroner. Soyabønner sto for 71 prosent av dette, ifølge den amerikanske soyabønneforeningen.
Foreningen påpeker at bøndene er i en mer utsatt økonomisk situasjon i 2025, med et prisfall på nesten 50 prosent de siste tre årene, samtidig som produksjonskostnadene har økt.
Kina sto for nesten halvparten av soyabønnekjøpet i fjor og har allerede innført ti prosent straffetoll på soyabønner som en reaksjon på Trumps tollbonanza.
Trump svarte med å høyne tollen på kinesiske varer til 104 prosent. Onsdag lovet Kina et «resolutt og effektivt» motsvar, skriver NTB.
– USA fortsetter med å misbruke tollsatser for å presse Kina. Kina er sterkt imot dette og vil aldri akseptere denne formen for mobbing, sier talsperson Lin Jian ifølge Ritzau.
I praksis full stans
Professor Vik hos NTNU ser heller ikke en stor oppside for USA her.
– Jeg har liten forståelse for omfanget og fremgangsmåten til USA, det må jeg si. Litt avhengig av prisene på varene, vil en tollsats på 104 prosent i praksis bety at det blir full stans i handel med den varen. Så er spørsmålet hvem det er verst for, sier Vik til TV 2.
Professoren har fått med seg at Trump ønsker at utenlandske bedrifter skal etablere fabrikker i USA.
USAs president har tidligere gjort det klart at utenlandske bedrifter vil få fritak fra miljøreguleringer hvis de kommer til landet med business av en viss størrelse.
– Samtidig er det ikke nødvendigvis lett å få arbeidere på disse plassene, sier Vik, med tanke på Trumps aggressive deportasjonspolitikk.
Frykter sidelinjen
Nå frykter amerikanske bønder at andre land skal utkonkurrere dem, slik at de settes på sidelinjen også når handelskrigen eventuelt tar slutt.
– Vi vet at utenlandske soyabønneprodusenter i Brasil og andre land venter overproduksjon i år og er i god posisjon til å steppe inn under en ny handelskrig, sier Ragland.
EUs liste omfatter også biff fra Kansas og Nebraska, fjærkre fra Lousiana, bildeler fra Michigan, sigaretter fra Florida og treprodukter fra North Carolina, Georgia og Alabama, skriver Politico.
Whiskey er utelatt, etter ønske fra Frankrike, Italia og Irland, men listen inneholder også iskrem fra Arizona, håndklær fra South Carolina og slips fra Florida. Kvinneundertøy fra Ohio og Kentucky er heller ikke glemt.
Mange av disse tollene trer i kraft neste uke. Reuters skriver at noen av varene vil få strattetoll fra 16. mai av, mens andre rammes først 1. desember. Soyabønner-tariffen er blant dem som innføres først kort tid før jul.
Rammer ganske likt
Alle disse delstatene vant Trump sist. Politicos oversikt viser likevel at delstatene som stemte for Demokratenes kandidat, Kamala Harris, rammes omtrent like hardt.
Blant det som rammer de blå delstatene (der demokratene har flertall), er eksporten av mandler og malerier.
Målt i dollar og basert på 2024-tall, er fordelingen 49 prosent i blå delstater (demokratenes) og 51 i røde (republikanernes).