Advarer om mektig elite:
Pilene peker nedover for Elon Musks Tesla. Samtidig fortsetter mange å bruke produkter fra selskapene til andre amerikanske milliardærer.

Publisert 05.03.2025 23:37
Elon Musks Tesla har vært en langvarig suksess, men nye tall viser at norske selgere merker den økte uroen rundt bilmerkets leder.
Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) opplyser at antall Tesla-registreringer ble halvert i februar, i forhold til samme måned i fjor.
Så langt i år ligger salget av nye Teslaer 44 prosent under samme periode i fjor.
Musk leder Donald Trumps effektiviseringskontor Doge, og hans nære forhold til den amerikanske presidenten har fått stor oppmerksomhet.

I en pressemelding skriver Norsk elbilforening at det er antydninger til at Tesla har svekket sin posisjon i Norge på grunn av eierens opptreden og politiske posisjon.
Og det er ikke bare i Norge man ser Musk-effekten.
I slutten av februar meldte Financial Times at salget av Teslas biler falt kraftig i Europa i januar – samtidig som det totale elbilsalget i Europa stiger kraftig.
– Ikke individuelt ansvar
Stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland i SV sier at han forstår at mange føler på et personlig ansvar for å ikke legge penger i Musks lomme.
– Men jeg tror også det er viktig at vi ikke bare gjør dette til et individuelt ansvar, sier han.

Det handler også om hvordan vi regulerer tech-gigantene, mener stortingspolitikeren.
– Det handler om hvilken tilgang de har til informasjon, hva de får lov til å lagre om oss og hvordan de kan bruke den informasjonen. Det er dét som gjør dem til verdens rikeste selskaper, sier han.
Hva med de andre?
Unneland sier «selskaper» i flertall. For Elon Musk er ikke den eneste Trump-vennlige milliardæren i USA.
I en kommentar i Kampanje, stiller kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen spørsmål ved hvorfor vi «straffer Tesla, men belønner Meta, Google, Amazon og Apple».
«Disse teknologigigantene har ikke bare opplevd vekst – de har hatt en eventyrlig vekst det siste halve året», skriver han.
Fredag ble temaet diskutert i Nyhetskompaniet på TV 2.
MDG-politiker og leder ved klima- og energiteamet i WWF, Eivind Trædal, har valgt å forlate Elon Musks sosiale medier-plattform X til fordel for utfordreren Bluesky.
Han mener at Nygård-Hansen har et godt poeng.
– Det er veldig skummelt når Amazons Jeff Bezos i praksis har innført kraftig sensur i Washington Post, en ærverdig gammel avis, som nå blir omgjort til et slags organ for hans interesser, sier han.

– Nyanseforskjell
Samtidig poengterer Trædal at det er en forskjell mellom Elon Musk og lederne i de andre store tech-selskapene.
– Når Elon Musk står og viser nazihilsen – som ingen medier i Norge tør å kalle det – for åpen scene, så er det klart at det er verre enn det Bezos holder på med, sier han, og fortsetter:
– Og det at Zuckerberg er en ryggradsløs opportunist som bøyer kneet for Trump, er skummelt, men han er fortsatt i kategorien businessmann uten moral, og ikke glødende høyreradikalisert, sånn som Elon Musk er.
Dermed mener Trædal det er forståelig at noen synes det er verre å støtte Musk enn eksempelvis Bezos eller Zuckerberg.
– Tiden vil vise hvor radikalisert de andre blir, men Musk er jo et særtilfelle. Når man ser hva han retweeter og skriver selv, så er jo han dypt politisk radikalisert, ikke minst med sine bånd til ytre høyre i Europa.
– Skremmende
Eivind Trædal mener personlig ansvar er viktig, men peker samtidig på at Norges oljefond legger penger i Musks selskap.
– Det er skremmende at Norge putter penger gjennom oljefondet vårt inn i lomma på det selskapet, sier han.
Teknologi-aksjer var den viktigste driveren bak oljefondets rekordavkastning i fjor.
De sju teknologiselskapene som bli kalt «The Magnificent Seven» – Microsoft, Apple, Nvidia, Meta, Amazon, Alphabet og Tesla – var de aller største bidragsyterne til fondets samlede avkastning, skriver NTB.

– Har politisk makt
Stortingsrepresentant for SV, Andreas Sjalg Unneland, er enig i at Elon Musk står i en særstilling.
– Og ikke bare for hvor radikal han er i budskapet, og at han sprer fremmedfrykt, direkte løgn og propaganda som er skadelig for mange land i verden, sier han.
Han mener at det som også setter Musk i en egen kategori, er at han leder et offentlig organ i USA.
– Han har politisk makt. Han er kanskje en av de mektigste personene i USA, og dermed også i verden, sier han, og fortsetter:
– Trump lytter til Elon Musk, og det gjør at han har mye makt og dermed også et stort ansvar.
– Grunnleggende problemer
SV-politikeren påpeker at det sitter «en håndfull mennesker på toppen og styrer store deler av verdens ressurser», samtidig som de økonomiske ulikhetene har eksplodert.
– Selv verdens mektigste mann, Donald Trump, kan ikke ignorere makten til disse tech-gigantene. Han er også avhengig av dem for sin politiske makt, sier han.

Han påpeker at det er snakk om en elite som definerer hvordan våre plattformer ser ut, hva vi diskuterer, hvordan algoritmene virker og bestemmer hvordan de forskjellige foraene skal se ut.
– Derfor mener jeg en global ulikhet, som vi ser nå, er et demokratisk problem, sier han, og fortsetter:
– Dette har man advart mot i ganske lang tid, at stor konsentrasjon av rikdom betyr stor konsentrasjon av makt.

Nyhetskompaniet
TV 2 Play