Turister sitter fast i fjellet – redningshelikopter på vei

1 month ago 21



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 14. mars 2024 kl. 13:50

    Turister satt fast i fjell i Lofoten

    Et SAR Queen-helikopter er på vei til Djevelporten i Svolvær for å hente ned to turister, skriver politiet på X.

    Turistene innså hvor glatt det var da de skulle ned fra fjellet og tør dermed ikke gå ned igjen, ifølge politiet. De to er ikke skadet, men skal være veldig kalde.

    Klokken 13.57 opplyser politiet at turistene er hentet ned.

    Mannskaper fra RK Svolvær deltok også i aksjonen.

    Djevelporten

  • 14. mars 2024 kl. 10:34

    Amerikansk importforbud på russisk torsk kan øke etterspørselen

    USA har innført forbud mot import av all russisk fisk, også fisk som er bearbeides i andre land.

    Det melder Norges sjømatråd.

    Torsk fra Russland har historisk sett utgjort hele 40 prosent, eller 90 000 tonn (rundvekt) av USAs totale torskeimport.

    Det meste av den russiske torsken har tatt veien via Kina, for å ende opp som dobbeltfryste fileter før ankomsten til USA.

    Eivind Hestvik Brækkan, hvitfiskanalytiker i Norges sjømatråd tror dette kan øke etterspørselen etter norsk torsk i det amerikanske markedet.

    – 90.000 tonn torsk er et stort hull å fylle, men noe av hullet kan muligens fylles av norsk torsk, tror Brækkan.

    Norges totalkvote på torsk er i år på 214.000 tonn.

    Torskefilet

    Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • 14. mars 2024 kl. 08:35

    Politiet advarer: Folk har blitt svindlet for millioner på Helgeland

    Siden 1. mars har folk på Helgeland blitt svindlet for minst 2,5 millioner kroner, skriver iSandnessjøen.

    Nå ber politiet folk om være oppmerksomme.

    – Vi opplever en voldsom økning i antall tilfeller av svindel og bedrageri, sier politistasjonssjef Tom Giertsen til avisen.

    Totalt jobber politiet med ni svindelsaker.

    Ifølge Giertsen gjelder det falske fakturaer, folk som blir oppringt av noen som sier de er fra Mastercard, falske e-poster og svindel over Spotify.

    Det var Helgelands Blad som først omtalte saka.

    Mangel på båter

    Foto: Ole-Christian Olsen/NRK
  • 14. mars 2024 kl. 08:22

    Mann døde etter å ha falt i havnebasseng i Svolvær

    En mann i 60-årene ble erklært død kl 0120 av lege på stedet etter å ha havnet i havnebassenget i Svolvær.

    Det melder politiet i Nordland i ei pressemelding.

    Alle nødetatene sendte ressurser til stedet og ankom etter kort tid. Nærmeste politipatrulje ankom først, hjalp til med å få vedkommende opp av vannet og iverksatte hjerte- og lungeredning (HLR) på personen inntil ambulansepersonell overtok. HLR pågikk en stund, men livet stod dessverre ikke til å redde.

    Pårørende er varslet.

    Politiet melder at de ser på dette som et tragisk uhell og saken blir ikke fulgt opp videre fra politiets side.

    Svolvær havn/kai om vinteren, mars 2023.

    Mann døde etter å ha falt i havnebasseng i Svolvær

    Mann død etter drukningsulykke.

    Av Kai Jæger Kristoffersen

  • 14. mars 2024 kl. 06:01

    Sjekk denne statistikken – her er Bodø/Glimt helt i verdenstoppen

    Bodø/Glimt plasserer seg helt i toppen på en fersk liste over 900 fotballklubber i verdens toppligaer som scorer flest mål per kamp.

    Rapporten er utarbeidet av det sveitsiske sportsforskningssenteret Cies med data fra Wyscout. Den tar for seg de undersøkte lagenes effektivitet ut fra scorede mål sammenlignet med forventede mål (xG) og omfatter 900 klubber fra 54 ulike ligaer på verdensbasis.

    Bodø/Glimt er Eliteseriens mestscorende lag og markerer seg høyt på listen over både xG og faktiske scoringer. Rapporten har holdt straffescoringer utenfor statistikken.

    For de norske klubbene er det tall fra forrige sesong som er lagt til grunn.

    Med 2,47 mål per kamp er Glimt på 6.-plass blant de 900 lagene. Bodøværingene hadde en xG på 2,37, som er 8. høyest av samtlige.

    Nederlandske PSV har både høyest målsnitt (2,96) og xG (3,05), mens lag som Bayern München (Tyskland) og Al-Hilal (Saudi-Arabia) også hevder seg høyt oppe.

    På statistikken for skudd på mål er Glimt nummer elleve med 6,63 per kamp, mens de er på 19.-plass med 16,8 avslutninger totalt per kamp.

    Sandefjord mest effektiv

    Norges mest effektive lag i rangeringen er Sandefjord med 1,4 snittmål fra en xG på 1,18. Det utgjør en differanse på 0,22 flere mål per kamp enn forventet.

    Odd er nummer to med +0,19 på statistikken, fulgt av Molde (0,18) og Tromsø (0,12), mens Glimt tar 5.-plassen. Helt i bunn ligger Aalesund, som endte sist i Eliteserien med et målsnitt på 0,67. I xG hadde sunnmøringene 1,01 per kamp.

    «Vinneren» i rapporten er greske PAOK, som i snitt scorer 0,69 flere mål per kamp enn xG-tallene skulle tilsi. Sporting fra Portugal (0,59) og Roma fra Italia (0,52) følger nærmest.

    I bunnsjiktet stikker tre lag fra franske Ligue 1 seg ut blant de fem med verst uttelling: Nice (-0,56), Lyon (0,49) og Montpellier (0,47).

    Glimt-spillere jubler etter 2-0 mot Ajax.

    Foto: AP
  • 14. mars 2024 kl. 05:29

    Kystvaktfartøyet KV Senja skal bli forskningsskip

    Det 44 år gamle kystvaktfartøyet KV Senja er solgt til det norske selskapet Unitech Offshore AS og skal nå bli et skole- og forskningsskip innen flytende havvind på norsk sokkel, skriver Forsvarsmateriell.

    Skipet har vært på mer enn 450 tokt, hatt 9000 fiskerioppsyn og seilt en distanse tilsvarende mer enn 50 ganger rundt ekvator.

    – KV Senja har vært en solid arbeidshest som har stått i lang og tro tjeneste for Norge. Fartøyet er i god stand og jeg håper den nye eieren vil få stor nytte av fartøyet i mange år fremover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

    KV Senja ble bygd ved Horten i 1980 og Kystvakten har brukt skipet fram til slutten av 2021. Etter det har fartøyet ligget ved Ramsund i Troms på å bli solgt.

    KV "Senja"

    Foto: Nils Mehren / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 21:59

    VM i skreifiske starter på torsdag

    VM i skreifiske arrangeres i Svolvær fra torsdag til lørdag. Helga starter med Skreicupen på torsdag, Lofotcupen på fredag før selve verdensmesterskapet som arrangeres på lørdag.

    Men det er lite skrei å få i området hvor VM i skreifiske arrangeres, opplyser Lofotposten.

  • 13. mars 2024 kl. 21:21

    Tromsø, Sandefjord og Fredrikstad vil beholde VAR

    På Bodø/Glimts årsmøte mandag kveld stemte 97 for å fremme forslag til å avvikle videodømming i Eliteserien. 69 stemte mot.

    I kveld besluttet Tromsø, Sandefjord og Fredrikstad på sine årsmøter onsdag å gå inn for å beholde og videreutvikle videodømming i norsk toppfotball.

    VAR har vært tema på mange norske klubbers årsmøter hittil i år. Onsdag skulle tre nye klubber stemme over forslag på sine møter.

    På samtlige av onsdagens årsmøter var det kommet inn forslag om at klubbene aktivt skulle vise motstand mot videodømmingen som ble innført før forrige sesong.

    Styrene i klubbene hadde på forhånd innstilt på at forslagene ble forkastet, og de ble hørt. I Tromsø stemte 32 av 51 stemmeberettigede for å beholde VAR-systemet.

    Av eliteserieklubber har Strømsgodset, Lillestrøm, Brann, Rosenborg og Bodø/Glimt vedtatt VAR-motstand.

    På den andre siden har Tromsø, Fredrikstad, Sandefjord, Molde, Odd, Viking, Kristiansund og KFUM Oslo stemt for fortsettelse av VAR-systemet i norsk toppfotball. (NTB)

    NY TRENER TROMSØ IL

    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 21:15

    Brudd på hovedvannledning i Fauske

    Fauske kommune opplyser at det er brudd på hovedvannledningen i området rundt krysset Jernbanegata og E6 som fører til en lekkasje. Nå er kommunen ute og skal få stengt av vann.

    – Vannet er stengt i Ankjellveien grunnet stor lekkasje, skriver kommunen.

    Kommunen plasserer ut vanntank i Ankjellveien i kveld.

    Feilen skal ha blitt oppdaget mellom klokken 16:00-17:00, opplyser Avisa Nordland.

  • 13. mars 2024 kl. 20:36

    Nytt ungdomsparti i Nordland

    Norgesdemokratenes Ungdom Nordland (NDU) er stiftet, som er partiets første fylkesungdomslag i landet, skriver Brønnøysunds Avis.

    I styret sitter Ane Sofie Aas som leder, og med seg har hun Odin Mikalsen og Steinar Johan Sivertsen.

    NDU fører samme politikk som moderpartiet, Norgesdemokratene Nordland, og begge ser frem til samarbeidet fremover, skriver Norgesdemokratene Nordland.

    – Vi har for en nasjonal konservativ politikk for å sette Norge først i alt, sier Øyvind Eikrem som er politisk nestleder i Norgesdemokratene.

  • 13. mars 2024 kl. 19:51

    Kvandal slått i Granåsen – men økte ledelsen i Raw Air

    Eirin Maria Kvandal måtte se Nika Prevc ta seieren i onsdagens Raw Air-renn i Granåsen. Annenplassen sørger likevel for at ledelsen i sammendraget øker.

    Jenta fra Mosjøen ledet etter 1. omgang, men det skilte bare 0,8 poeng ned til Prevc. I finaleomgangen leverte sloveneren bedre og tok seieren. Kvandal hadde før onsdagens konkurranse vunnet fem strake Raw Air-renn der kvalifiseringer telles med.

    Østerrikske Eva Pinkelnig er nærmest Kvandal i sammendraget, men endte på tredjeplass bak den norske profilen i rennet.

    Dermed økte Kvandal ledelsen. Det skiller nå 53,8 poeng før de to siste rennene i Vikersund til helgen. Kvandal hoppet 127,5 og 129,5 meter i onsdagens renn.

    – Det er litt blandede følelser. Jeg er fornøyd med annenplass, men jeg har forventninger når jeg sitter på toppen sist. Det skal gå over ganske fort, sa Kvandal til TV 2.

    Kvandal skal til helgen for første gang hoppe i skiflygingsbakken i Vikersund. Hun har slitt med å hoppe i store bakker etter et fall og en svært alvorlig kneskade for noen år siden.

    – I år føler jeg meg klar, sa hun.

    Pinkelnig landet på 124,5 og 126 meter i sine to svev i onsdagens renn.

    – Eirin hopper helt utrolig. Jeg er en gammel dame og forsøker å holde tritt med de unge, sa 35 år gamle Pinkelnig til TV 2.

    (©NTB)

    Eirin Maria Kvandal

    Foto: Geir Olsen / NTB
  • 13. mars 2024 kl. 19:17

    Kvandal med nytt solid svev – leder i Granåsen

    Eirin Maria Kvandal virker nærmest uslåelig om dagen. Mosjøen-hopperen er i ledelsen etter 1. omgang av onsdagens Raw Air-renn i Granåsen.

    Med et svev på 127,5 meter leder Kvandal med 0,8 poeng ned til Nika Prevc før finaleomgangen. Det til tross for at Kvandal ikke hoppet langt nok til å få plusspoeng for å ha gått ned på farten.

    Kvandal har levert knallsterkt hittil i årets Raw Air-turnering og hadde 52 poeng ned til østerrikske Eva Pinkelnig i sammendraget før onsdagens renn. Mosjøen-jenta står med fem strake rennseirer i Raw Air hittil. Det inkluderer kvalifiseringer.

    Silje Opseth leverte et solid hopp på 121 meter og la seg på 8.-plass før 2. omgang. Heidi Dyhre Traaserud hoppet 116,5 meter og er nummer tolv, mens Thea Minyan Bjørseth svevde 118,5 meter og ligger på 16.-plass før finaleomgangen.

    Ingvild Synnøve Midtskogen og Kjersti Græsli går begge glipp av finaleomgangen etter hopp på henholdsvis 93 og 94,5 meter.

    Anlegget i Granåsen skal brukes under VM i Trondheim om ett år.

    Etter onsdagens konkurranse gjenstår det to renn i årets Raw Air-turnering. De avvikles i skiflygingsbakken i Vikersund til helgen. Der stiller de 15 beste i verdenscupen pluss inntil fem fra topp 15 i Raw Air-sammendraget. Dermed skal maksimalt 20 kvinner i aksjon.

    Bjørseth var nummer 15 i verdenscupsammendraget før onsdagens renn og er dermed avhengig av å levere for å sikre plass til Vikersund.

    Verdenscupsesongen avsluttes i Planica neste uke. (NTB)

    Eirin Maria Kvandal

    Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 18:33

    Voldshendelse i Stamsund

    Politiet etterforsker en kroppskrenkelse i Stamsund, mellom 2 voksne menn som kjenner hverandre.

    – Det er ikke behov for helsehjelp, melder politiet på X.

  • 13. mars 2024 kl. 17:40

    Norsk Luftfartsmuseums Sea King-utstilling åpnet

    I dag åpnet Luftfartsmuseet sin Sea King-utstilling.

    Sentralt i utstillingen er et autentisk og intakt Sea King-helikopter, som er donert til museet av Justis- og beredskapsdepartementet.

    – I dag er en stor dag, forteller direktør ved Norsk Luftfartsmuseum Rolf Liland.

    Liland forteller at redningshelikopteret har fått en hedersplass på museet siden det var en del av det nasjonale redningsoppdraget fra rundt 1973.

    – Vi kaller redningshelikopteret for nasjonal kulturarv fordi nesten alle i Norge enten har blitt reddet av helikopteret eller kjenner noen som har blitt reddet av det.

    Egentlig skulle kong Harald delta på åpningen, men siden kongen har vært plaget med sykdom den siste tiden måtte han melde avbud.

    Sea King på utstilling

    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 16:27

    Politiet rykket ut til person strandet på skjær

    Onsdag ettermiddag rykket politiet ut til melding om en person strandet på et skjær ved Hålogalandsbrua, like utenfor Narvik. Det skriver avisa Fremover.

    – Han har vært ute og fisket. Han har gått ut på fjæra sjø og så blitt innhenta av floa, forteller innsatsleder på stedet Heidi Mentzoni.

    Mentzoni forteller til avisa at de har kontroll på situasjonen.

    Hålogalandsbrua over Rombaken

    Foto: Kjell Mikalsen
  • 13. mars 2024 kl. 16:05

    Ny lufthavnsjef for Andøya lufthavn Andenes

    Endre Dahler blir lufthavnsjef på Andøya lufthavn Andenes, skriver Avinor i en pressemelding.

    Han tar over styringen av lufthavnen fra 1. mai 2024.

    – Vi er overbevist om at hans sterke lederegenskaper og omfattende erfaring vil bidra til å styrke lufthavnens posisjon og videreutvikle dens potensial, sier konserndirektør Anders Kirsebom for regionale lufthavner i Avinor.

    Endre Dahler, Lufthavnsjef for Andøya

    Foto: Avionor
  • 13. mars 2024 kl. 14:36

    Kommunedirektør: – Alvorlig økonomisk situasjon i Meløy

    – Vi må erkjenne at Meløy kommunes økonomiske situasjon er alvorlig, sier kommunedirektør Arne Johansen i en pressemelding.

    22. februar leverte Meløy kommune årsregnskapet for 2023 til revisjon. Årsregnskapet viser et regnskapsmessig underskudd på 53,8 millioner kroner.

    Men Meløy kommune har også med seg et underskudd fra 2022 som betyr at underskuddet er til sammen 65,7 millioner kroner.

    Dette må inndekkes i årene som kommer, skriver kommunedirektøren i pressemeldingen.

    – Resultatet understreker hvor viktig det er at politisk og administrativt nivå i fellesskap og i tett samarbeid med de tillitsvalgte gjennomfører nødvendig omstilling slik at vi kan gjenvinne bærekraft i økonomien.

    Johansen skriver at en nødvendig omstilling innebærer at de må tilpasse kommunens tjenester i takt med befolkningsendringen, som viser at vi blir færre yngre og flere eldre.

    Det betyr at omstillingstiltaket som kommunestyret vedtok i budsjett og økonomiplan for 2024- 2027 gjennomføres etter plan.

    Parallelt må administrasjonen, politikk og tillitsvalgte fortsette med å finne tiltak for å sikre at vi når målet om å komme ut av ROBEK i 2027, skriver Johansen.

    Regnskapet skal nå revideres før det behandles i kommunestyret 8. mai.

  • 13. mars 2024 kl. 13:53

    Reinbeitekrise i Nordland

    I store deler av Nordland har ikke reinen tilgjengelige beiter.

    Nå erklærer beredskapsutvalget for reindrift beitekrise også i Balvatn, Saltfjellet og Ildgruben reinbeitedistrikter, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

    Statsforvalteren ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

    Rein i Sieiddeduottar - Skarvberget

    Foto: Ođđasat / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 13:31

    Eier etter båtbrann: – En katastrofe

    Tirsdag ble arbeidsbåten «Gard» totalskadd i en brann sa den lå inne i sliphallen til Lofoten Sveiseindustri AS i Svolvær.

    Lofotposten skriver at båten er en tidligere rutebåt som er ombygget til arbeidsbåt, og ble kjøpt av Alf Brekken & Sønner AS i Stamsund i 2007.

    Daglig leder Runar Brekken sier til avisa at tapet av båten er et hardt slag for bedriften.

    – Det er en katastrofe for oss. «Gard» er jokeren i den sjørelaterte driften til selskapet.

    Han sier den brukes til slep av lektere med utstyr til ulike prosjektene. Den brukes og til innkvartering.

    – Alle våre lektere er bygget og tilpasset at de kan slepes av «Gard». Vi bruker også «Gard» til kaibygging, så dette er et hardt slag for oss, sier Brekken.

    Brekken sier til Lofotposten at han anslår at verdier for 15–20 millioner kroner er gått tapt.

    Ferge som står til reparasjon i Svolvær brenner.

    Foto: Kjetil Antonsen
  • 13. mars 2024 kl. 13:24

    Lastebil har veltet på E10

    Vegtrafikksentralen nord opplyser om at en lastebil har veltet på E10 i bakken opp fra Kåringen i Lødingen.

    – Det er mulig å passere, men det er trafikale utfordringer på stedet, opplyses det klokka 12.25 onsdag.

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Read Entire Article