– Unge liv går tapt mens de utreder og snakker

1 week ago 13



Refser regjeringen:

FrP-leder Sylvi Listhaug sier hun nesten daglig blir kontaktet av fortvilte foreldre som enten har mistet eller er redd for å miste barnet sitt, fordi hjelpeapparatet svikter.

 NTB scanpix
KRITISERER: Sylvi Listhaug (Frp) forstår ikke hvorfor ikke Regjeringen gjør mer for sårbare barn. Foto: NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Publisert 26.04.2024 21:23

– Det er en helt uholdbar situasjon med krise både i barnevernet og i helsevesenet som skal hjelpe svært syke barn, sier Listhaug.

Hun slår alarm og refser regjeringen for ikke å ha iverksatt strakstiltak etter  flere rapporter om dødsfall, mangelfull helsehjelp til sårbare barn og narkotikabruk på barnevernsinstitusjoner. Rundt 1000 barn og unge bor i dag på institusjon.  

– Det er svært alvorlig fordi unge liv går tapt, syke unge blir enda sykere og familier blir traumatisert mens regjeringen utreder og snakker istedenfor å handle, sier Frp-lederen.

 Privat
SVIKTET: Mina og Mille (16), som led av spiseforstyrrelser, ble sendt til 12 ulike barnevernsinstitusjoner før de døde. Foto: Privat

I forrige uke kunne TV 2 fortelle at barne- og familieminister Kjersti Toppe ikke kan love nye forslag om tiltak for behandling i Stortinget før om et år. 

Det skjer til tross for at Barnevernsinstitusjonsutvalget for fem måneder siden la fram en serie forslag for at sårbare barn skal få forsvarlig hjelp – og til tross for at tvillingsøstrene Mina og Mille (16) og ytterligere seks barn med tilknytning til barnevernsinstitusjoner har dødd de siste fem årene.  

Kjersti Toppe har ennå ikke besvart TV2s henvendelse om hvordan hun stiller seg til den sterke kritikken fra Listhaug.

Også NRK Brennpunkt har denne uken satt søkelys på hvordan barn som trenger hjelp blir sviktet av systemet. I dokumentarserien «Instukids» forteller barn og unge rystende historier om kort vei til piller og sprøyter inne på barnevernsinstitusjoner, og om mangelfull helsehjelp.

Åtte barn døde – lover ikke tiltak før om et år

Listhaug mener situasjonen er kritisk.

– På grunn av mangel på plasser både i BUP og i barnevernet lever foreldre og søsken i en unntakstilstand. Nå er det på høy tid at Ap og Sp legger ideologien til side og slipper til alle gode private krefter som kan bidra til å styrke tilbudet og redde liv. Vi har ingen tid å miste, sier Listhaug.

Toppes tidligere svar på spørsmål om tiltak fra TV2

Det har over flere år vært store utfordringer i institusjonsbarnevernet. Behovet for endringer er grundig dokumentert. Dette er bakgrunnen for at jeg i 2022 oppnevnte Barnevernsinstitusjonsutvalget.

Utvalget har pekt ut en retning for fremtidens barnevernsinstitusjoner med klare mål:

Vi må legge om måten vi driver barneverninstitusjoner på i dag, med færre typer institusjoner slik at barna ikke flyttes, men får oppleve normalitet og være i ro. Barna må få bedre helsehjelp, sektoransvaret må tydeliggjøres og samarbeidet om barna må styrkes.

Regjeringen arbeider nå med oppfølginga av rapporten sine tilrådinger, og vi ser også på tilrådinger i aktuelle tilsynsrapporter. Flere forslag blir med i høringsnotat med flere forslag til endringer i barnevernsloven, som sendes ut nå i disse dager. Det gjelder forslag om økt bruk av kommunale botiltak, endring i kompetansekrav, varslingsplikt, endring i reglene om tvang osv.

Vi foreslår å styrke barns rettigheter, blant annet ved at alle barn skal kunne klage på flyttinger. Jeg vil i løpet av våren også legge fram en strategi for institusjonsbarnevernet, som skal tydeliggjøre regjeringens ambisjoner og målsettingen for utvikling av fremtidens institusjonsbarnevern, som oppfølging av institusjonsutvalget ulike forslag. Endelige lovendringer og konkrete forslag skal leveres til Stortinget våren 2025.

Barne- og familiedepartementet arbeider nå tett sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet om oppfølging av rapporten, men vi har også et samarbeid med Kunnskapsdepartementet og Kommunaldepartementet om rapporten.

Når det gjelder forslagene om å flytte ansvaret for spesialisert rusbehandling til helsesektoren, er dette forslaget noe vi nå vurderer sammen med HOD. Jeg vurderer også forslagene om å øke ruskompetansen i barnevernet og kartlegging av barn før institusjon.

Arbeidet i eget departement (BFD) og sammen med de andre departementene om oppfølging av institusjonsutvalgets rapport, er høyt prioritert i departementet og av politisk ledelse.

Jeg kan vise til at helseministeren allerede har gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å planlegge for at alle barnevernsinstitusjoner er tilknyttet et ambulant spesialisthelsetjenesteteam forankret i psykisk helsevern for barn og unge, med kompetanse innen psykisk helse og ruslidelser. Helseministeren har også bedt de regionale helseforetakene sørge for at et behandlingstilbud med nødvendig ruskompetanse blir gjort tilgjengelig for barn i barnevernsinstitusjoner.

Ifølge Kjersti Toppes tidligere svar til TV 2, har den avgåtte helseministeren, Ingvild Kjerkol, gitt sykehusene i oppdrag å legge planer om at alle barnevernsinstitusjoner skal ha tilbud om ambulerende psykiatriteam. 

Dette er et av forslagene fra Barnevernsinstitusjonsutvalget. Sykehusene er også bedt om å sørge for rusbehandling på institusjonene.

Men noen tidsplan for disse tiltakene er ikke framlagt.

– Katastrofalt at det skal ta et år

Det har heller ikke kommet løfter om en kraftig økning av antallet døgnplasser for barn og unge i psykiatrien, slik Barnevernsinstitusjonsutvalget har foreslått.

Sylvi Listhaug mener sårbare barn og unge ikke tas på alvor av regjeringen.

 Robert Reinlund / TV 2
REFS: Listhaug mener barneminister Kjersti Toppe er for lite handlekraftig. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Hva mener Frp må gjøres for å gi dem et bedre tilbud?

– Frp vil raskt øke kapasiteten i både barnevernet og BUP. Det trengs flere heldøgnsplasser for de sykeste nå. Vi må også endre regelverket slik at det er lettere å hjelpe psykisk syke mennesker, både unge og gamle, med tvang når de ikke er i stand til å ta vare på seg selv, eller de kan utgjøre en fare for seg selv eller andre. Terskelen for tvangsbehandling har blitt altfor høy. Dette er pårørende til unge med omfattende problemer tydelige på, sier Listhaug. 

Read Entire Article