– En suksess for Putin selv

1 week ago 18



Vladimir Putin

Han har styrt Russland i et kvart århundre. Tirsdag blir han innsatt igjen, og blir sittende til eliten ikke lenger har nytte av han, sier ekspert.

 SERGEI GUNEYEV
MAKTENS ANSIKT: Vladimir Putin har styrt Russland fra ulike posisjoner i et kvart århundre. Foto: SERGEI GUNEYEV

Publisert 06.05.2024 22:27

Tirsdag klokken 11 innsettes Vladimir Putin som president i Russland, igjen.

Talen han skal holde til det russiske folket, er ventet å tegne det samme verdensbilde han har servert russerne de siste årene. 

–  Putin vil bruke anledningen til å styrke det falske narrativet om seg selv som Russlands redningsmann, og om Vesten og Ukraina som Russlands fiender. For ham er det viktig at frykten og hatet vokser i befolkningen, og at eliten er overbevist om at han fortsatt er kompetent til å styre skuta, sier senior fagrådgiver i Helsingforskomiteen, Ivar Dale.  

 Frode Sunde / TV 2
– MØRK PERIODE: Ivar Dale, senior fagrådgiver i Helsingforskomiteen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Fattiggutten fra St. Petersburg, og senere offiser i KGB, Vladimir Putin har styrt Russland i et kvart århundre. Først som statsminister fra 1999 til 2000. 

Så som Russlands president fra 2000 til 2008.  Han var statsminister igjen fra 2008 til 2012, før han igjen ble innsatt som president. En posisjon han har holdt på frem til i dag. 

– Suksess for Putin selv

– Putin har vært tålmodig, kløktig og brutal. Men det at han har greid å klore seg til makta i 25 år må ikke forveksles med at hans styre har vært godt for Russland. 

– Putin har vært en suksess for Putin selv. Til tross for økonomisk vekst, tror jeg ettertiden vil se tilbake på tiden 1999 til 2022 som en mørk periode i Russlands historie. Fordi vi i dag vet hvor det hele ledet. Perioden vi er inne i nå er desto mørkere, sier Ivar Dale. 

– Løgn

De offisielle valgtallene viser at han har stor støtte i befolkningen. Han skal ha fått 88,54 prosent av stemmene i valget i mars, men opposisjonen i landet og vestlig etterretning mener tallene ikke er reelle, og valgene i landet ikke er demokratiske. 

Putin har selv fått endret loven i landet, som gjør at han kan sitte som president til 2036.

–  Putin blir sittende inntil eliten ser at de har mer å vinne på å fjerne ham enn å la ham bli sittende. Putin representerer ikke noe ideologi, han representerer velstand for seg selv og sine nærmeste. Resten er en løgn som faller sammen når man dytter i kulissene, sier Dale i Helsingforskomiteen. 

Read Entire Article