Abid Raja «vigslet» i vikingbryllup: – Det var veldig spontant

2 weeks ago 21



Kortversjonen

  • Espen Hatleskog og Marie Stokka giftet seg lørdag i vikingstil på Myklebustskipet på Nordfjordeid.
  • Stortingspolitiker Abid Raja fungerte som vigsler, i vikingtiden kalt «lovseiemann», i bryllupet.
  • Bryllupet og den påfølgende festen inkluderte selvsagt autentiske vikingklær og mjød som drikke.
  • Myklebustskipet, verdens lengste vikingskip, skal etter planen ut på fjorden hvert år fremover.

Vigsler, eller lovseiemann for festermålet som det het i vikingtiden for vikingbryllupet?

Selveste stortingspolitiker for Venstre og jurist Abid Raja!

– Det finnes jo bare en brun viking i Norge, så da ble jeg lovseiemann. Det finnes spor av også svarte vikinger i sagaen, så da ble det jo åpenbart at jeg skulle få det ærefulle oppdraget, sier Raja til VG, tydelig opprømt over det han omtaler som «et minne for livet».

KUL? Abid Raja som viking. Velbekomme! Foto: Ann Kristin Andersson

Det sylferske ekteparet som Raja «giftet», Espen Hatleskog (37) og Marie Stokka (32), har en stor fascinasjon for vikingtiden, forteller de til VG dagen etter giftemålet.

Et ekte viking-bryllup var dermed den eneste riktige lokasjonen og prikken over i-en på Nordfjordeid lørdag, da Myklebustskipet, som er verdens største vikingskip, var ute på fjorden igjen.

Fredag fikk de to ferten av at det kanskje var mulig å gifte seg på vaskekte viking-vis. Under et døgn senere, så var giftemålet ett faktum.

GIFT: Marie Stokka og Espen Hatleskog giftet seg spontant som vikinger. Foto: Ann Kristin Andersson

– Det var veldig spontant. Det tok under et døgn fra vi bestemte oss til vi var gift. Etter å ha fått sendt inn alle papirene i løpet av fredagen, så var vi brått gift som vikinger, sier de på telefon til VG.

De to kom ens ærend fra Jørpeland til Nordfjordeid for å være med på den andre sjøsettingen av verdens lengste vikingskip.

Hatleskog omtaler seg selv som den største «vikinginfluenseren» i Norge, med sine 1,3 millioner følgere på Instagram. Etter å ha fått økt interessen også hos sin kone, ble det dermed et vikingbryllup.

– Abid er kul

«Vikingene» Espen og Marie bestemte seg for å gi bånn gass, og ettersom interessen og fascinasjonen for vikingtiden er enorm hos det ferske ekteparet, så ble det naturlig å gifte seg i disse omgivelsene.

– Det var fullt opplegg, fra start til slutt. Vikingklær var jo en selvfølge, og det ble selvsagt mjød som leskedrikk på bryllupsfesten.

ALVOR: Selv om stortingspolitikeren ser litt stram ut i maska her, lover han overfor VGs lesere at det var «jæskla kult». Foto: Ann Kristin Andersson

– Raja sier det bare finnes en brun viking i Norge. Var det derfor han ble valgt som lovseiemann?

– Abid er kul, han, så det var helt konge. Han og ordføreren måtte krangle om hvem som skulle få det ærefulle oppdraget, men han virket veldig fornøyd med å få lov til å gifte oss, sier Hatleskog.

Den beskrivelsen vil ikke Raja gå helt med på.

– Det stemmer ikke. Jeg ble fortalt at ordføreren ikke fikk lov til å vie etter råd fra kommunedirektøren. Årsaken er at ordføreren har ekte vigselsrett, og dermed ikke rett til å tulle med vigsler. Derfor ble jeg spurt, fordi stortingsrepresentanter ikke har vigselsrett. Jeg har derimot storartet lisens til å tulle, sier Raja, temmelig spøkefullt.

MYKLEBUSTSKIPET: Om man elsker vikingtiden og er vikinginfluenser på heltid, er verdens største vikingskip den eneste riktige plassen å gifte seg. Foto: Ann Kristin Andersson

– Skulle dere ønske at det fantes en tidsmaskin, slik at bryllupsreisen kunne blitt gjennomført i viktigtiden?

– Det hadde vært kult med en bryllupsreise i vikingtiden, men jeg ville faen ikke blitt værende der. Men vi må finne på noe annet sprell, sier Hatleskog.

Kona Stokkan, som også har fødselsdag søndag, følger opp:

– I dag har vi vært på tokt med vikingskipet for å få fullført seansen!

ØYEBLIKKET: Her «giftet» Raja Stokka og Hatleskog ute på sjøen på Myklebustskipet. Foto: Privat

Raja fikk hjelp til talen

Raja selv er strålende fornøyd med å ha viet ekteparet. Han skulle egentlig løpe Sentrumsløpet i Oslo lørdag, men endte i stedet opp med å være lovseiemann i Nordfjordeid.

– Det var en utrolig gøy dag, og veldig fine og snille vikinger. Helt rått, oppsummerer han om den spontane rollen som lovseiemann.

Hva tenker du?Ville du ha giftet deg som viking?aJa, hvorfor ikke?bNei, helt uaktuelt.cKanskje, men måtte nok ha tatt en prat med min bedre halvdel først...dKun om Abid Raja er vår lovseiemann!

Siden Raja ble kastet inn i rollen på kort tid, så fikk han også god hjelp med å «skrive talen»:

– Som typisk viking brukte jeg de beste metodene til oppgaven. Måtte derfor i all hui og hast mate ChatGPT med stikkord som vikingbryllup, fjord, festermål og lovseiemann.

– Kommer du til å innlemme vikingtiden i valgkampen neste år?

– Det er jo en viktig del av kulturarven til oss, eller ikke meg, da, men etniske nordmenn. Kommer det flere ville vikingideer, skal jeg støtte opp under det, men det blir nok neppe noe mjød i valgkampen.

HELT RÅTT: Ikke hverdagskost med vikingbryllup. Foto: Ann Kristin Andersson

Myklebustskipet skal inn igjen til Sagastad-senteret etter tokten til sjøs søndag, men skal etter planen ut på fjorden for nye tokter hvert år fremover.

Pressekontakt ved Sagastad-senteret, Jacob Bredesen, sier det hele ble en stor suksess.

– Dette er første gang noen har giftet seg i Myklebustskipet ute på sjøen, så dette var veldig gøy. Det var sporty av både ekteparet og Abid, og det var en vanvittig innsats av frivillige for å få stelt i stand dette, sier Bredesen til VG.

TALEN: Skrevet av ChatGPT. Foto: Abid Raja

PS: Et viking-festermål blir ikke formelt godkjent av den norske staten som rettslig gyldig. Etter toktet til sjøs ble det derfor også gjennomført en formell borgerlig vigsel, med kultursjef i Stad kommune, Geir Holmen, som vigsler.

Denne seremonien ble selvsagt gjennomført om bord på Myklebustskipet – og med alle medvirkende i full viking-mundur.

Read Entire Article