Advarer mot forhåndsdømming: – Må puste med magen

2 weeks ago 16



Mandag ble det klart at Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot ett av de sju barna sine. Han har nektet straffskyld helt siden saken ble kjent i fjor. 

58-åringen er en av Idretts-Norges mest profilerte personer, som far og tidligere trener til friidrettsutøverne Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen.

Det norske folk har dessuten fått følge familien tett gjennom doku-serien «Team Ingebrigtsen» som gikk fem sesonger på NRK. 

Familiens offentlige posisjon har satt et tydelig preg på saken, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg:

– Det er mange som har tilbrakt timevis med denne familien i sofaen, og som derfor føler seg kvalifisert til å mene noe om hvordan familielivet deres egentlig har vært. Det skal man være ekstremt forsiktig med, sier hun.

– Må trå varsomt

Anklagene mot Gjert Ingebrigtsen har fått stor oppmerksomhet i norske medier. I oktober gikk løpebrødrene ut med en kronikk i VG der de fortalte om oppveksten.

Finstad Berg understreker at det er opp til rettsvesenet – og ikke mediene – å vurdere om Gjert Ingebrigtsen faktisk har gjort noe straffbart. 

– Jeg tror dette er tiden for å puste med magen og bruke innestemme. Man skal være veldig forsiktige med å konkludere i forkant, sier hun til TV 2. 

 Mathias Kleiveland / TV 2
SPORTSKOMMENTATOR: Mina Finstad Berg mener at saken må gå sin gang i rettsvesenet. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Selv om Jakob, Filip og Henrik i høyeste grad er offentlige personer, er det viktig å huske på at de andre søsknene ikke har søkt offentligheten på samme måte, mener kommentatoren. 

– Det at det er snakk om en familie som hele det norske folk føler at de kjenner, gjør nok belastningen større for de involverte, sier Finstad Berg. 

Hun får støtte av Harald Birkevold, politisk redaktør i Stavanger Aftenblad. 

– I vårt nedslagsfelt er det mange som faktisk kjenner denne familien. Man skal ha respekt for hvor krevende dette er, sier han til TV 2. 

 Kristian Myhre / TV 2
I NEDSLAGSFELTET: Harald Birkevold er politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, som dekker området der Ingebrigtsen-familien hører til. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Birkevold understreker at det er mange som blir sterkt berørt av at saken omtales, blant annet det yngste medlemmet av søskenflokken, som er et mindreårig barn. 

– Sosiale medier fungerer til en viss grad slik at folk føler seg nødt til å velge en side. Jeg tror ikke dette er tiden for utropstegn og store bokstaver, sier den politiske redaktøren. 

TV 2 har erfart at det sannsynligvis ikke blir noe rettssak før etter sommeren. 

 – Fra et idretts- og mediemessig standpunkt er det vrient å vente så lenge. Nordås er også en lokal utøver hos oss, og det er en spesiell situasjon når treneren er tiltalt for et alvorlig straffbart forhold, sier Birkevold. 

Ofte ord mot ord

Gjert Ingebrigtsen selv har hele tiden nektet straffskyld i saken.

Samtidig som tiltalen mot ham tas ut, har politiet henlagt fem lignende saker som var under etterforskning.

Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for fem av de sju Ingebrigtsen-barna, har varslet at de vil påklage minst én av henleggelsene. 

– Bevissituasjonen i familievoldssaker er ofte vanskelig, fordi det ofte er få vitner. Du har ofte en ord-mot-ord-situasjon, sier Kjetil Kolsrud til TV 2. 

Han er jurist og redaktør i Rett24, og trekker frem at politiet sannsynligvis bare har bevismessig dekning for det ene tilfellet, ifølge dem selv.

– Det forutsetter ofte at man har litt mer i form av bevismaterialer. Det kan være vitner, nedskrevne ting, legeerklæringer og annet som forsterker den forklaringen som gis, sier han. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
JUSSEKSPERT: Kjetil Kolsrud er jurist og redaktør i Rett24. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Det er ikke offentlig kjent hvilke bevismaterialer som gjør at politiet nå velger å ta ut tiltale mot den profilerte treneren. 

Tiltalen mot ham baserer seg på sju konkrete hendelser mellom 2018 og 2022. Det dreier seg om vold, trusler, tvang og begrensninger av fornærmedes bevegelsesfrihet.

Han skal blant annet ha slått fornærmede i ansiktet og ved flere anledninger skreket til og truet vedkommende. Ifølge tiltalen har han sagt «jeg skal faen meg ta deg» eller lignende.

Den siste hendelsen skjedde angivelig 5. januar 2022. Da mener politiet at 58-åringen slo et av barna sine med et håndkle i ansiktet, slik at vedkommende fikk et rødt merke på kinnet.

Berettiget informasjonsbehov

Kolsrud mener saken skiller seg ut nettopp fordi saker om vold i nære relasjoner ofte skjer langt unna offentlighetens lys.

– Rettslig sett spiller det ingen rolle, og Ingebrigtsen har rett til å anses som uskyldig inntil det motsatte er bevist som alle andre. Det må vi understreke når denne saken kommer opp, sier han, før han legger til:

– Men det er klart at når det er et så stort – og berettiget – informasjonsbehov, så legger det et ekstra press på dem som skal behandle saken, sier redaktøren.

Han tror man kan forvente et «sirkus» når saken til slutt skal avgjøres i retten, med et virvar av journalister og TV-folk rundt rettsbygningen.

– Jeg tror likevel ikke tinghuset vil ha noen problemer med å håndtere det, legger han til. 

Opp til retten å avgjøre 

Advokat John Christian Elden, som forsvarer Ingebrigtsen, har tidligere opplyst til TV 2 at 58-åringen ikke kjenner seg igjen i forholdet som det er tatt ut tiltale for. 

Mandag kveld understreker forsvareren at det er klokt å ikke spekulere i saken. 

– Politiet avsier ikke dommer, men anklager. Det er opp til retten å avgjøre om det er hold i dem, skriver han i en tekstmelding til TV 2. 

Read Entire Article