Advarer om salmonella-utbrudd: – Vokser raskt

2 weeks ago 18



Dansk kjøttdeig er mistenkt. Kun få dråper kjøttsaft kan gjøre deg syk, sier myndighetene.

 Bjørn Sigurdsøn / NTB
MISTENKT: Kjøttdeig solgt i matbutikker er den mistenkte smittekilden til salmonellautbruddet i Danmark. Flere skal ha smakt på kjøttdeigen før de stekte den. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Publisert 01.05.2024 11:30

Det danske Folkehelseinstituttet har gått ut med en advarsel om at et stort salmonellautbrudd er i gang. På mindre enn en måned er minst 40 dansker smittet av samme type salmonella.

Myndighetene mistenker at kjøttdeig er smittekilden.

– Utbruddet vokser raskt, så vi kan være bekymret for at det kommer flere tilfeller i den kommende tiden, sier epidemiolog Luise Müller til dansk TV 2.

Salmonella er en bakterie som kan gi sykdommer som tarmbetennelsen salmonellose. Det kan føre til blodig diaré, magesmerter og feber. Bakterien kan også føre til tyfoidfeber og paratyfoidfeber.

I Norge stammer de fleste tilfellene av salmonellasmitte fra folk som har vært i utlandet. Danske myndigheter opplyser at det ikke tyder på at de smittede har vært ute på reise.

Smakte på kjøttdeigen før de stekte den

De har heller ikke spist på de samme restaurantene eller vært på felles arrangementer. Pasientene bor i hele landet, så myndighetene mistenker at smitten kommer fra kjøtt som er solgt i matbutikker.

Ett av myndighetenes viktigste råd for å unngå salmonellasmitte, er å gjennomsteke kjøttet.

– Ut fra de første intervjuene med smittede, kan vi se at det er snakk om kjøttspisere. Flere har opplyst at de har smakt på kjøttdeigen før de stekte den, sier Müller.

 Gorm Kallestad / NTB
KLART RÅD: Gjennomstek kjøttet før du spiser det. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nesten en tredel av de smittede i Danmark, er blitt lagt inn på sykehus. Samtidig er det altså frykt for at utbruddet skal øke i omfang.

– Det er et større puslespill for å finne smittekilden, sier Müller.

Grill-advarsel

Det danske Mattilsynet har gått ut med råd i forbindelse med utbruddet. De peker på at det skjer samtidig som at grillsesongen er i gang. De frykter at solglade dansker skal glemme rådene når de står ved grillen.

– Dermed risikerer gjestene både diaré og oppkast, skriver Fødevarestyrelsen.

De minner om at rått kjøtt skal være atskilt fra ferdig mat. Kjøttet må gjennomstekes, redskap må være rent og hender må vaskes jevnlig.

– Få dråper kjøttsaft fra rått kjøtt med bakterier kan være nok til at du blir syk, opplyser Fødevarestyrelsen ifølge BT.dk.

Færre tilfeller i Norge

Det har vært flere salmonellautbrudd i Norge, som oftest på grunn av importert mat. Både pepper, sjokolade og kjøttdeig har tatt med seg salmonellabakterien hit.

I Norge var det 757 tilfeller av salmonellose i fjor, noe som er godt under nivået før pandemien. I 2019 var det 1.094 tilfeller.

Prognosen for dem som blir smittet, er hos de fleste svært god, men alvorlige sykdom med blodforgiftning kan skje. Spesielt barn og enkelte pasienter med alvorlige underliggende sykdommer er utsatt.

I fjor var det større salmonellautbrudd i Sverige. Smitten var blant høns, og totalt måtte 1,9 millioner høns og kyllinger bli drept, ifølge Nationen. Det ble betalt ut 172,6 millioner svenske kroner i erstatning, noe som gjorde det til det dyreste salmonellautbruddet i svensk historie.

Read Entire Article