Arrangerer valg i USA: Må ha livvakt

2 weeks ago 15



Kortversjonen

  • Adrian Fontes, ansvarlig for valg i Arizona, må ha livvakt på grunn av drapstrusler, som følge av republikaneres mistillit til valgsystemet.
  • Fontes mener tidligere president Donald Trump leder en bevisst undergraving av tilliten til valgsystemet, noe som kan føre til vold og terrorisme.
  • Siden 2020 valget, hvor Joe Biden vant Arizona med liten margin, har lokale republikanere kritisert valgsystemets integritet.
«Det er avskyelig, skammelig og flaut at det er slik, sier Adrian Fontes.»

VG har nettopp spurt den ansvarlige for å avholde valg i delstaten Arizona, hva han synes om at han må ha med seg livvakt når han opptrer offentlig.

Den tidligere soldaten fra US Marines er 1.90 høy og bredskuldret som en kulestøter. Han ser ikke ut som om han trenger en som passer på ham.

Men like fullt har Fontes et omfattende sikkerhetsopplegg, med både livvakter og risikoanalytikere.

De som arrangerer valg i USA er blitt en utsatt gruppe – særlig i delstaten Arizona, en vippestat som kan avgjøre hvem som blir USAs neste president.

BLIR TRUET: Fontes forteller at både han, og familien hans, er blitt truet grunnet vervet som Arizonas øverste valgansvarlige. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Både jeg og andre valgfunksjonærer mottar en mengde trusler, også drapstrusler. En valgfunksjonær fikk hundene sine forgiftet. Ingen bør oppleve det, sier Fontes, og utdyper:

– Familien min er også blitt truet. Truslene kommer på telefon, e-post eller legges ut på sosiale medier.

Fontes kan ikke gå i detaljer om når det vurderes som nødvendig at han har livvakt med seg, og VG får ikke ta bilde av disse.

– Jeg kan gå en spasertur sammen med deg her ved delstatsbygningen som er godt sikret, men hvis jeg skal opptre offentlig, så må jeg stort sett ha med meg sikkerhetsteamet.

Les også: På innsiden av Trump-bevegelsen

Hvorfor er jobben hans så omstridt?

Fontes er Secretary of State i Arizona, som ikke må forveksles med USAs utenriksminister, som har samme tittel på føderalt nivå.

Fontes har en rekke byråkratiske oppgaver, som ikke fremstår som som kontroversielle, deriblant å registrere nye selskaper, varemerker og forretninger.

Men han har også ansvaret for gjennomføringen av trygge valg i delstaten.

Det er valggjennomføringen som er hans viktigste og mest utfordrende jobb.

– Det er fordi Donald Trump leder an i en bevisst undergraving av tilliten til vårt valgsystem. Det smitter over på andre, og kan føre til vold og terrorisme, utdyper han.

TAPTE ARIZONA: Ekspresident Donald Trump tapte i delstaten Arizona i 2020, men leder over Joe Biden på meningsmålinger nå. Foto: Andrew Harnik / AP

Dette er bakgrunnen:

Arizona har vært regnet som en trygg delstat for Det republikanske partiet. Med unntak av Bill Clinton i 1996, hadde delstaten gått til republikanere i alle valg mellom 1952 og 2016.

Men i 2020 vant nåværende president Joe Biden overraskende delstaten fra ekspresident Donald Trump, med en margin på bare litt over 10.000 stemmer.

Som i andre delstater, mente Trump at valget i Arizona ble «stjålet» fra ham, og nektet å godta resultatet.

Lokale republikanere stod klare til å være «falske valgmenn» for Trump, på samme måte som man blant annet så i Georgia, der Trump senere er blitt tiltalt.

Til tross for at Trump aldri har kunnet bevise påstandene om valgfusk, har det stort gjennomslag i det lokale republikanske partiet.

Mest kjent blant dem som er såkalte «valg-fornektere», er Kari Lake, som VG nylig traff i Iowa.

Lake kalles ofte «Trump i hæler», og da VG intervjuet henne i 2021, var hun krystallklar på at Trump var partiets ledestjerne.

NEKTER Å GODTA TAPET: Kari Lake, republikanernes guvernørkandidat i 2022, er en sterk støttespiller for Trump – og som han mener hun at demokratene jukser i valg. Foto: Thomas Nilsson / VG

Hun stilte som republikanernes guvernørkandidat, men tapte i mellomvalget i 2022. Hun hevder selv at det skyldes valgfusk, uten å ha bevis for det.

I tillegg til guvernøren, har demokratene begge senatorene fra Arizona. Tilsynelatende bekrefter det at delstaten er på vei fra republikanernes røde farge, til demokratenes blå.

Virkeligheten er mer lilla: På delstatsnivå har Det republikanske partiet stor påvirkning, og ifølge nettsiden Election Threat Index, er 53 prosent av lokale lovvalgte valgfornektere.

BEVÆPNET: Dette bildet viser to bevæpnede personer ved en postkasse for stemmesedler i Mesa i Arizona, i november 2022. Foto: Maricopa County Elections Department

Under forhåndsstemming ved mellomvalget i 2022 kom det frem at bevæpnede menn hadde overvåket en av valgboksene, uten å finne noen som helst bevis på valgfusk.

Men slike forsøk på å så tvil om valgresultatet førte til at tolv av femten valgansvarlige på fylkesnivå trakk seg i Arizona.

Fontes er stolt over å ha skaffet erstattere. Han har sendt delstatens valgansvarlige på sikkerhetskurs, og gjennomført kriseøvelser.

– Det verste som kan skje på min vakt, er om det blir tilfeller av fysisk vold. Det har ikke skjedd, og vi gjør alt for å unngå at det skjer, sier Fontes.

TOK TIL GATENE: Bevæpnede Trump-tilhengere krevde omtelling i valgdistriktet Maricopa i Phoenix i november 2020. Foto: Dario Lopez-MIlls / AP / NTB

Som andre byråkrater i høyere stillinger, er Fontes valgt. Og han er medlem av Det demokratiske partiet.

– Kan republikanere i Arizona føle seg trygge på at det blir et upartisk valg, når du selv er demokrat?

– Ja. Det er jobben min å gjennomføre et trygt og rettferdig valg. Også hvis det betyr at dem som jeg er politisk uenig med vinner.

VANT I 2022: Adrian Fontes under sin egen valgkamp i november 2022. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Men kan din politiske tilknytning brukes mot deg?

– Alle som har disse vervene i USA svarer til et politisk parti, og til velgerne. Det er demokrati i praksis, sier Fontes, og påpeker:

– Jeg hadde også ansvaret for gjennomføringen av et lokalvalg i 2020, da jeg stilte til gjenvalg mot en republikaner. Det valget tapte jeg, sier Fontes, med henvisning til sin forrige stilling som valgansvarlig i distriktet Maricopa.

Han viser til at både Kari Lake og andre valgfornektere tapte i 2022.

– Jeg tror mange velgere er lut lei alt snakket om at valgene er rigget. Jeg synes det vitner om en form for politisk desperasjon, sier han.

Read Entire Article