Ber nordmenn forlate Iran

1 week ago 16



Utenriksdepartementet:

Utenriksdepartementet (UD) har skjerpet reiserådet for Iran. I underkant av hundre nordmenn oppholder seg i landet.

 Vahid Salemi / AP / NTB
TEHERAN: Demonstranter vifter med et iransk flagg foran en bygning med et anti-israelsk budskap i Teheran mandag. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

Publisert 17.04.2024 07:57 Sist oppdatert 8 minutter siden

Utenriksdepartementet (UD) har frarådet alle reiser til Iran siden 12. oktober 2022. Tirsdag kveld ble reiserådet skjerpet.

Årsaken er den spente og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen i landet.

– Situasjonen i Iran er spent og uforutsigbar. Risikoen for opptrapping av konflikten mellom Iran og Israel, og forverring av sikkerhetssituasjonen er grunnen til vi nå skjerper reiserådet, heter det i en pressemelding.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
FRARÅDER REISER: Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i Iran om å forlate landet. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

I underkant av hundre nordmenn har registrert at de for tiden oppholder seg i Iran, opplyser underdirektør Helene Sandbu Ryeng i UD til TV 2.

– Alle reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no eller benytte appen «Reiseklar». Da kan UD lettere komme i kontakt med deg dersom du trenger hjelp eller om vi har viktig informasjon til deg.

Flere tar kontakt

UD har mandag morgen mottatt tre henvendelser i forbindelse med det skjerpede reiserådet.

Tips oss!

Befinner du deg i Iran eller har et tips i forbindelse med denne saken? Ta kontakt med TV 2s journalister her.

– Det er fortsatt mulig å forlate Iran på egen hånd, og vi oppfordrer norske borgere til å benytte seg av denne muligheten. Hvis sikkerhetssituasjonen forverres, kan det bli vanskelig å reise, sier Sandbu Ryeng.

UD har svært begrenset kapasitet til å yte konsulære tjenester i Iran. Det vil derfor være svært begrensede muligheter å få noen form for konsulære tjenester ved en forverring av sikkerhetssituasjonen.

– Det går fortsatt fly fra de internasjonale flyplassene. Grensene til naboland, for eksempel Tyrkia og Irak, er åpne.

Spenningen øker

Iran sendte lørdag kveld flere hundre raketter og droner mot Israel. Størsteparten av disse ble skutt ned av det israelske luftvernet

Angrepet var ment som et svar på Israels luftangrep mot den iranske ambassaden i Syria, der sju offiserer var blant de drepte.

 Amir Cohen / Reuters / NTB
ANGREP: Israelsk luftvern opererte over Ashkelon natt til søndag, for å avskjære iranske angrep. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB

Iran forsikrer at det ikke vil komme flere angrep så sant ikke Israel gir konflikten en ny omdreining. Israel har på sin side varslet et svar.

Angrepet har økt spenningen i Midtøsten. Ekspertene frykter at et nytt israelsk angrep vil kunne føre hele regionen inn i en storkrig.

 Ifølge NTB er krigskabinettet i landet enige om at Iran må rammes hardt, men uten at det utløser en regional storkrig.

Read Entire Article