Ikke flere tollere enn i 2006 – krever kraftig økning

2 weeks ago 11



Norsk Tollerforbund roper varsku. Etaten har ikke flere ansatte i dag enn de hadde i 2006, mens mengden varer, både lovlige og ulovlige, som passerer grensene, er mangedoblet.

 Erik Edland / TV 2
JAKTER STOFF: Narkotikahunden Viktor er det siste tilskuddet til Tollvesenet i Oslo i kampen mot smuglerne. Sammen med sin fører Ole Martin Kullberg jakter han på narkotika både på havner og flyplasser på Østlandet. Foto: Erik Edland / TV 2

Publisert 29.04.2024 22:34 Sist oppdatert 19 minutter siden

– Vi bør få minst 500 stillinger ekstra. Strømmen av narkotika har økt voldsomt, og organisert kriminalitet og narkotikatrafikk er av politiet og PST vurdert som en alvorlig trussel mot landet. Tolletaten trenger et kraftig løft, sier lederen i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, til TV 2.

Hun innrømmer at kapasiteten er sprengt. 

Bare til Oslo havn kommer det to utenlandsferger hver dag, Tollvesenet har kapasitet til å kontrollere en av dem. En håndfull mobile scannere for tunge kjøretøyer stasjonert på Østlandet skal dekke hele Sør-Norge. 

Utstyret er snart utslitt, og det samme gjelder de ansatte. 

– Vår tur!

– Det jobber omkring 1500 i Tolletaten. Mellom 600 og 900 jobber med grensekontroll. Det er åpenbart at vi ikke rekker å kontrollere varestrømmene fullstendig, sier Schaug.

 Erik Edland / TV 2
MANGLER FOLK: Leder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, krever minst 500 ekstra stillinger og et kraftig budsjettløft for Tollvesenet. Foto: Erik Edland / TV 2

Hun påpeker at også hennes etat er en viktig beredskaps- og sikkerhetsinstitusjon.

 Bemanningen har stått stille siden 2006, mens for eksempel politiet har fått økt sine ressurser med 50 prosent i samme periode. Nå bør det være Tolletatens tur, mener forbundslederen. 

Utfordringen er formidabel. 

Etter Canada er Norge det landet i verden med lengst kystlinje. Grensen mellom Norge og Sverige er Europas lengste. Norge har nettopp inngått en ny handelsavtale med India, som alene vil legge beslag på store ressurser for Tolletaten. 

Frykter økt press på Norge

Samtidig har både Sverige og EU vedtatt satsinger i hundremilliarders­klassen på sine systemer for grensekontroll. Norsk Tollerforbund frykter at dette vil få organiserte kriminelle til å velge andre smuglerruter, noe som kan føre til et ytterligere press på Norge.

 Simen Askjer / TV 2
GRENSEOVERGANG: Illustrasjonsbilde av toll og politi på grensestasjonen Svinesund, ved grensa til Sverige. Foto: Simen Askjer / TV 2

Tolletaten opplever også et generasjonsskifte der hundrevis av de mest erfarne har forlatt yrket de siste årene. Derfor håper de ansatte at det kommer mer penger i revidert budsjett og ikke minst i lønnsoppgjøret, der forhandlingene har frist ved midnatt tirsdag.

– Etter 20 år i dette yrket ligger grunnlønnen rundt 500.000 kroner i året. Det holder ikke i 2024 og 2025, sier Schaug.

Hundefører

Tolloverinspektør Ole Martin Kullberg har jobbet i etaten i 25 år. Han trives i jobben, men kjenner på presset.

– Vi gjør noe viktig, og yrket er variert og kollegene flotte. Men vi er altfor få, mener Kullberg. 

 Erik Edland / TV 2
PÅ JOBB: Tolloverinspektør Ole Martin Kullberg sammen med hunden narkotikahunden Viktor. Foto: Erik Edland / TV 2

Selv har han jobbet som tollinspektør i Oslo i størsteparten av yrkeslivet, men nå prøver han noe nytt. 

I januar ble han partner med jaktlabradoren Viktor (2,5). Den firbeinte fikk klassifisering som narkotikahund i januar, og de to både bor og jobber nå sammen hele døgnet. 

 Erik Edland / TV 2
NARKOTIKAHUND: Jaktlabradoren Viktor er god hjelp å ha når man skal søke etter ulovlig stoff. Foto: Erik Edland / TV 2

– Han er veldig energisk og flink, men fremdeles litt valp. Men nå blir det oss helt frem til pensjonsalderen, og den er ti år for en narkotikahund, så jeg blir nok værende i jobben en stund til. Det er herlig å ha en firbent makker som alltid er positiv, sier Kullberg til TV 2.  

Han innrømmer at det gode arbeidsmiljøet og varierte arbeidsoppgaver hver eneste dag er hovedgrunnen til at han trives i jobben. Men han håper på et lønnsløft for seg selv og kollegene i år. Og litt flere av dem etter hvert. 

Read Entire Article