Betydelig økning: – Burde fulgt rådet selv

2 weeks ago 16



De siste tre årene har prisvekst og stigende renter stadig tatt en større del av inntekten til folk.

I fjor ba rekordmange kunder hos Lånekassen om utsettelse av én eller flere regninger.

Bruken av ordningen har fortsatt å øke i 2024, viser tall TV 2 har fått fra Lånekassen.

– Det er for tiden flere som tar kontakt med oss enn tidligere fordi de sliter med å betale regningene sine, sier kommunikasjons­direktør Anette Bjerke i Lånekassen til TV 2.

I løpet av årets tre første måneder ble 378.000 regninger utsatt. Det er en økning på 3,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

 Lånekassen
TAR KONTAKT: Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke sier stadig flere tar kontakt med Lånekassen om betalingsproblemer. Foto: Lånekassen

Antallet kunder i samme periode økte samtidig med 2,6 prosent fra 2023 til 2024.

Betydelig økning

Du kan utsette regningen fra Lånekassen totalt 36 ganger i den perioden du betaler tilbake på lånet. Du trenger ikke å oppgi årsak.

– De siste årene har bruken av betalingsutsettelse økt betydelig, slår Bjerke fast.

Veksten startet da Lånekassen midlertidig utvidet ordningen under pandemien. Da kunne man utsette betalingen uten å bruke av kvoten.

Det førte til en markant økning i antall utsettelser.

I fjor utsatte hver fjerde kunde én eller flere regninger. Det er en økning fra 18 prosent i 2019.

– Vi setter veksten i bruk av betalings­utsettelse i fjor og i år i sammenheng med at ordningen er blitt bedre kjent, men også at det er dyrtid med økte priser og høyere renter i markedet, sier Bjerke.

Selv om Lånekassen ser økt bruk av betalingsutsettelser over tid, er det ikke lett å spå hvordan utviklingen blir fremover.

– Det er for tidlig å si hvordan dette vil se ut ved årets slutt, og om det vil bli flere eller færre som ender opp med å utsette i år enn i fjor.

 Terje Bendiksby / NTB
UTSETTER BETALING: Lånekassen ser en betydelig økning i antall utsatte regninger. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lånekassen oppfordrer folk til å bruke ordningen dersom det trengs, men det er også viktig å være klar over konsekvensene.

– Når man utsetter, må nedbetalingstiden utvides. Det blir også lagt til renter for de månedene man ikke betaler, sier Bjerke.

Peker på to faktorer

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1 og programleder i «Luksusfellen». Han peker på to faktorer til at stadig flere bruker ordningen.

– Jeg tror flere velger å utsette regningen fordi det er så enkelt å gjøre det. Det er jo bare å trykke på en knapp. Det er enkelt, og det er bra at det er enkelt.

Samtidig er det mange som kjenner dyrtiden på lommeboka, sier Gundersen. 

 Sparebak 1
GIR RÅD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen har særlig ett råd, som han også selv burde hørt på. Foto: Sparebak 1

– Folk opplever at økonomien er trang og i noen perioder skikkelig trang. Da er det lett å utsette regningen hos Lånekassen for å betale andre regninger.

Det betyr nødvendigvis ikke at folk ikke har betalingsevne. Gundersen viser til at de som har studielån er i ulike faser av karrieren og ofte har boliglån i tillegg.

– Det kan være snakk om en stor engangsutgift som for eksempel kjøp av bolig, hytte eller bil.

Advarer sterkt

Gundersen mener betalingsutsettelse er en god ordning når økonomien ikke helt strekker til. Likevel advarer han sterkt mot å la det gå for langt.

– Det som virkelig er dumt, er hvis du neglisjerer å betale og lånet blir sagt opp. Når det går over til Statens innkrevingssentral, er det helt andre renter.

Bjerke i Lånekassen bekrefter at det kan bli en stor kostnad dersom man verken betaler eller utsetter regningen.

– Hvis man ikke betaler etter purringer, vil man etter hvert få lånet oppsagt. Da vil det løpe forsinkelsesrenter på hele gjelden, og det kan bli dyrt.

Andelen purringer og oppsagte lån har imidlertid gått ned de siste ti årene – med unntak av 2023.

Ved årsskiftet var det 2,8 prosent av i underkant av 800.000 kunder som ikke greide å betjene lånet sitt over lengre tid.

– De aller fleste greier å betale studielånet sitt, og misligholdet av lånet har vært lavt over flere år, sier Bjerke.

– Burde fulgt rådet selv

Lånekassen er opptatt av at kundene deres har et bevisst forhold til egen gjeld. Bjerke gjentar derfor budskapet om at det koster å utsette regningen.

– Det er viktig å ha i mente at gjelden en dag skal betales tilbake, ikke minst er dette viktig i en periode med prisvekst og høyere renter, sier Bjerke.

 Kristin Gronning / TV 2
GIR RÅD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir et råd han gjerne skulle fulgt selv. Foto: Kristin Gronning / TV 2

Forbrukerøkonomen nevner også at man fort kan bli vant til å ikke betale studielånet. Derfor har han særlig ett råd til dem som velger å utsette regningen.

– Bruk ordningen når det er nødvendig, og ikke så fort du kan. Det kan komme perioder senere i livet hvor du trenger denne muligheten enda mer til å redusere månedlige utgifter, sier Gundersen.

Han viser til at du i fremtiden plutselig kan stå mellom to jobber, få et samlivsbrudd eller en stor uventet utgift som er vanskelig å håndtere.

– Da er dette en redningsbøye som gjør at du kan håndtere det. Så det gjelder å ikke bruke den opp. 

Samtidig forstår Gundersen at betalingsutsettelse kan gi en lettelse. Han har nemlig selv valgt å bruke en lignende ordning.

– Da jeg var ung og ny i arbeidslivet, hadde jeg ikke så godt betalt. Jeg valgte derfor å bruke en ordning som gjorde at jeg kunne betale mindre avdrag over en periode.

– Jeg burde fulgt rådet selv. Det tok mange år før jeg kom tilbake til startpunktet.

Read Entire Article